وزیر بهداشت گفت: امروز از موج چهارم کرونا عبور کردهایم بهنحوی که در اکثر استانها شیب همهگیری سیر نزولی پیدا کرده است.
به گزارش پایداری ملی به نقل از تسنیم، سعید نمکی وزیر بهداشت و درمان در دیدار با آیتالله رئیسی، رئیس قوه قضائیه به ارائه گزارشی از فعالیتهای این وزارتخانه در زمینه مبارزه با فساد در حوزه سازمان غذا و دارو و همچنین وضعیت بیماری کرونا، موج چهارم این بیماری و مراحل ساخت واکسن داخلی پرداخت.
نمکی با تقدیر از حمایتهای دستگاه قضائی از وزارت بهداشت در مقابله با مافیای دارو و تجهیزات پزشکی، گفت: از روز اول حضور در وزارتخانه، بنا را بر ستیز با این مافیای پیچیده گذاشتیم که در نتیجه اقدامات و همچنین حمایتهای دستگاه قضایی، 25 درصد از واردات غیرضروری این حوزه کاهش یافت و 30 درصد به میزان تولید داخل افزوده شد و این درحالی بود که پیش از این، برخی داروها که با قیمت یکپنجم در داخل کشور امکان تولید داشت بعضاً با 10 یا 15 برابر این قیمت وارد میشد.
وی رویکرد توجه به تولید داخل و تقویت زیرساختهای داخلی تولید دارو و تجهیزات پزشکی را یکی از عوامل مؤثر در غلبه بر کمبود ماسک، گان و تجهیزات پزشکی در 60 روز نخست همهگیری ویروس کرونا در کشور عنوان کرد.
وزیر بهداشت با اشاره به شیوع موج چهارم بیماری کرونا از طریق ویروس جهشیافته انگلیسی گفت: درحالی که میزان بستری بیماران در این موج نسبت به موج قبلی 2.5 برابر افزایش داشته است تقریباً ویروس انگلیسی را مهارشده میبینیم و امروز از موج چهارم کرونا عبور کردهایم بهنحوی که در اکثر استانها شیب همهگیری سیر نزولی پیدا کرده است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در موج چهارم شیوع ویروس کرونا، با توجه به تجربیاتی که کادر درمان به دست آورده بود و همچنین امکانات ایجادشده، درصد مرگومیر بهنسبت تعداد افراد بستری، در مقایسه با موج قبلی 50 درصد کاهش داشته است.
وزیر بهداشت افزوده شدن 3000 تخت آیسییو، 8000 تخت موجود در کشور، تولید 400 دستگاه اکسیژنساز برای بیمارستانها و همچنین افزوده شدن هزاران تخت عادی در بیمارستانها را از توفیقات سیستم بهداشت و درمان کشور با وجود فشار تحریم و همهگیری کرونا عنوان و به توفیقات قابل توجه کشور در تولید واکسن کرونا نیز اشاره کرد و افزود: علاوه بر خرید واکسن با همت دانشمندان کشورمان، ایران در آینده نزدیک از بزرگترین تولیدکنندگان واکسن کرونا در جهان خواهد بود.
واکسیناسیون 90 درصد از کادر درمانی و 60 درصد از افراد بالای 80 سال کشور
در این نشست دکتر رئیسی معاون وزیر بهداشت و سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا، با تقدیر از قوه قضائیه در زمینه رعایت پروتکلهای بهداشتی گفت: این مایه تقدیر است که پیش از هر سفر استانی از سوی قوه قضائیه هماهنگیهای لازم با ستاد ملی مبارزه با کرونا در رابطه با انتخاب مقصد سفرها صورت میگیرد بهنحوی که حتی برخی سفرهای استانی ریاست محترم قوه قضائیه با استناد به اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا لغو شده است. قانونمداری در این سطح میتواند به رواج عمل به دستورالعملهای ستاد ملی مبارزه با کرونا کمک کند.
رئیسی سرمایه بزرگ نیروی انسانی کشور را مهمترین عامل برای عبور از شرایط ویژه کرونا اعلام کرد و گفت: مقابله با ویروس جهشیافته انگلیسی بهحدی دشوار بود که حتی سیستم درمانی کشور انگلیس شاهد مرگومیر روزانه 2000 نفر از شهروندان خود بود؛ با این حال و در شرایطی که 80 درصد از درگیری بیماران ما در موج چهارم با همین ویروس بود، سیستم بهداشت و درمان کشور موفق شد با تدارک 60 هزار تخت و استفاده از پروتکلهای ویژه بهداشتی بر موج چهارم این ویروس نیز غلیه کند.
رئیسی اضافه کرد: بر همین اساس از 301 شهر قرمز امروز به 109 شهر رسیدهایم و در هفته آینده پیشبینی میشود این عدد به 70 شهر کاهش یابد.
وی همچنین اعلام کرد در دهه اول خرداد شرایط کشور بهبود مییابد و آرامش نسبی بعد از موج چهارم شیوع کرونا در کشور حاکم خواهد شد.
رئیسی همچنین از واکسیناسیون 90 درصد از کادر درمانی و 60 درصد از افراد بالای 80 سال کشور خبر داد و ابراز امیدواری کرد با واکسیناسیون افراد بالای 60 سال تا انتهای خردادماه، تعداد مرگومیر بر اثر بیماری کرونا تا 75درصد کاهش یابد چرا که تا کنون 75 درصد از مرگومیرهای این بیماری در کشور مربوط به افراد 60 سال به بالا بوده است.
وی همچنین اعلام کرد برای واکسیناسیون داخلی در کشور در سال اول لازم است 40 درصد از نیاز کشور از خارج وارد شود.
دکتر بیگلری رئیس انستیتو پاستور نیز گزارشی از عملکرد این انستیتو در دوره همهگیری کرونا ارائه و تصریح کرد: اولین اقدام، تلاش برای خودکفایی در تولید کیت تشخیص کرونا بود که بهسرعت موفق به تولید این کیتها در داخل شدیم و بهواسطه آن هماکنون در کشور یک شبکه گسترده تشخیص بیماری مولکولی شکل گرفته است که از دیرباز یکی از آرزوهای نظام بهداشت و درمان کشور شکلگیری شبکه ملی تشخیص بود.
وی همچنین گفت: در حوزه تولید واکسن کرونا این اولین بار است که بشر نیاز به 16 میلیارد دوز واکسن در سال پیدا کرده است که اگر تمام کارخانههای واکسنسازی دنیا نیز در این زمینه فعالیت کنند امکان تأمین نیاز جامعه بشری را نخواهند داشت.
وی افزود: از سوی دیگر، تولید واکسن تقاطع علوم بالینی با سایر علوم پزشکی و یک امر راهبردی برای کشورها به حساب میآید که بهواسطه تحقیقاتی که در حوزه تولید واکسن کرونا در سال گذشته در کشور صورت گرفت، موفق شدیم در تمام پلتفرمها، آزمایشهای تولید واکسن را پیگیری کنیم و بر همین اساس در یک سال بهاندازه 20 سال گذشته در حوزه تولید دانش و تکنولوژی تولید واکسن پیشرفت کردهایم.
رئیس انستیتو پاستور همچنین از تمرکز ویژه این انستیتو بر تولید واکسن مشترک با کشور کوبا خبر داد و اعلام کرد این واکسن یکی از کمخطرترین واکسنهای تولیدشده در جهان است که هماکنون در فاز سوم تست انسانی است.
دکتر اسحاقی رئیس انستیتو رازی نیز از تلاشهای این انستیتو برای تولید واکسن پروتئین نوترکیب کرونا خبر داد و گفت: فاز یک و دو تست این واکسن در حال انجام است و در اواخر مرداد و اوایل شهریور، واکسن انستیتو رازی نیز به مرحله تولید صنعتی خواهد رسید.
دکتر جلیلی رئیس مجموعه واکسنسازی بنیاد برکت با اشاره به انجام تحقیقات ویژه برای تولید واکسن کرونا در این مجموعه، گفت: با راهاندازی فاز یک صنعتی تولید این واکسن، ماهانه یکمیلیون دوز، با راهاندازی فاز دو تا دهم خرداد، ماهانه 3میلیون دوز و با افزایش ظرفیت در تیرماه، ظرفیت تولید به ماهانه 10میلیون دوز و در شهریور ماه به 20میلیون دوز در ماه خواهد رسید.
جلیلی بر برنامهریزی برای ورود کشور به بازار فروش جهانی واکسن تأکید کرد و گفت: اگر از هماکنون به فکر ظرفیتسازی برای ورود به این بازار نباشیم در آینده دچار مشکل خواهیم شد.
دکتر کریمی جانشین سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع «سپند» نیز به ارائه گزارشی از تولید واکسن کرونا تحت نظارت شهید فخریزاده پرداخت و گفت: از ابتدای شیوع این بیماری، مجموعه سپند با تأکید شهید فخریزاده، تولید واکسن کرونا را در دستور کار قرار داد که در نهایت 26 اسفند ماه، فاز نخست تست بالینی این واکسن با تزریق به فرزند شهید فخریزاده انجام شد و با نتایج خوبی که از فاز اول حاصل شده است، فاز دوم نیز پس از ماه مبارک رمضان اجرا خواهد شد.
کریمی افزود: در ابتدا مجموعه سپند ظرفیت تولید 200هزار دوز در سال از این واکسن را داشت که با تلاش دانشمندان این مجموعه و تغییر در فرآیند تولید، ظرفیت به 10 برابر افزایش یافت و ما از خرداد ماه، هر ماه یکمیلیون دوز واکسن به سیستم درمانی کشور تحویل خواهیم داد.