به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پایداری ملی، دومین همایش هوش مصنوعی و پدافند غیرعامل با رویکرد سلامت و پدافند زیستی به همت انجمن علمی پدافند غیرعامل در نظام سلامت ایران و همکاری پژوهشکده سلامت امید با حضور سردار دکتر غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، معاونین این سازمان و جمعی از اساتید دانشگاه، نخبگان و پژوهشگران حوزه هوش مصنوعی و پدافند زیستی برگزار شد.
سردار دکتر غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، در این همایش به تبیین اهداف همایش پرداخت و اظهار داشت: هدف همایش این است که بررسی کنیم چه قابلیتها و امکاناتی برای بهرهبرداری از فناوریهای نوین، بهویژه هوش مصنوعی، در مقابله با تهدیدات زیستی وجود دارد و چگونه میتوان از آنها استفاده کرد.
وی ادامه داد: با توجه به تجربه بحران کرونا در کشور و ساختارهای موجود، قرارگاه پدافند زیستی کشور طبق مصوبات کارگروه دائمی و بر اساس قانون، مسئولیتهایی در حوزه پدافند زیستی بر عهده دارد که در تلاشیم با استفاده از ظرفیتهای فناورانه و هوش مصنوعی، وظایف و تکالیف خود را در این حوزه به درستی انجام دهیم.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با تبیین مفهوم پدافند زیستی، توضیح داد: پدافند زیستی به مجموعه اقداماتی اطلاق میشود که بهمنظور مقابله با تهدیدات زیستی طراحی شده و شامل اقدامات پیشگیرانه در زمینههای بهداشتی، درمانی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، راهبردی و فرهنگی است تا بتواند پیامدهای این تهدیدات را کاهش دهد. این امر نشان میدهد که پدافند زیستی تنها یک پدیده درمانی نیست، بلکه به مجموعه اقداماتی گستردهتر برای مقابله با تهدیدات زیستی اشاره دارد. تجربه بحران کرونا درسهای زیادی برای ما داشته است و باید از آنها بهرهبرداری کنیم تا بتوانیم در آینده با تهدیدات زیستی بهتر مقابله کنیم.
سردار جلالی در ادامه به توضیح تقسیم بندی پدافند زیستی به دو دسته کلی تهدیدات طبیعی و تهدیدات زیستی پرداخت و به تبیین ویژگیهای آن پرداخت.
به گفته وی در خصوص تهدیدات زیستی، مفهومی به نام «بیوتروریسم» وجود دارد که معمولاً برای اشاره به استفاده از عوامل زیستی در جهت آسیب رساندن به دیگران بهکار میرود، هرچند که این واژه گاهی بهطور اشتباه برای تمامی مداخلات انسانی در حوزه زیستی استفاده میشود. در جنگهای زیستی، معمولاً هدف از استفاده از عوامل بیولوژیک، کشته شدن جمعیت یا آسیب رساندن به اقتصاد است.
رئیس انجمن علمی پدافند غیرعامل در نظام سلامت ایران با بیان اینکه در دوران پساکرونا، ما با دو چالش اساسی روبرو بودیم؛ توضیح داد: نخست، چالش تشخیص ویروسها که در آغاز بحران، بسیاری از آزمایشگاهها توانایی شناسایی ویروس را نداشتند، و دوم، چالش پذیرش مسئولیتها از سوی کشورها، که باعث شد در بسیاری از مواقع با ابهام و عدم شفافیت در تعیین منشأ ویروس مواجه شویم. این مسائل نشان داد که نیاز به بهروزرسانی تعریف جنگ زیستی و بهویژه تعریف آن براساس پیامدهای آن ضروری است. این پیامدها میتوانند امنیتی، اقتصادی و سیاسی باشند.
سردار جلالی با بیان اینکه هدف از جنگ زیستی میتواند هم اقتصادی و هم سیاسی باشد، تصریح کرد مانند اثرگذاری بر اقتصاد جهانی و هم نظامی، مانند هدف قرار دادن جمعیت دشمن. ویروسهای جدید بهویژه در شرایط جنگ زیستی، معمولاً دارای نرخ مرگومیر کمتری هستند، اما شیوع آنها سریعتر است. این ویژگیها تغییراتی در استراتژیهای جنگ زیستی ایجاد کرده و موجب میشود که اپیدمیها و پاندمیها با سرعت بیشتری در جوامع پخش شوند.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور خاطرنشان کرد: در این راستا، استفاده از هوش مصنوعی برای پیشبینی، تشخیص پیشهنگام، شبیهسازی محیط بحران و تحلیل رفتارهای اجتماعی در مواجهه با اپیدمیها، میتواند نقش مهمی در آمادهسازی کشورها برای بحرانهای آتی ایفا کند. هوش مصنوعی قادر است دادههای عظیم را پردازش کند و بهصورت بهموقع هشدارهای لازم را به تصمیمگیرندگان ارائه دهد.
وی ادامه داد: درسهای آموختهشده از بحران کرونا باید در سیاستگذاریها و آمادگیهای بهداشتی و درمانی کشورها برای مقابله با اپیدمیهای آینده به کار گرفته شود. برای مقابله با اپیدمیهای آینده، باید یک برنامه منسجم و ملی پدافند زیستی داشته باشیم که بر اساس تجربیات گذشته و استفاده از فناوریهای نوین از جمله هوش مصنوعی طراحی شده باشد. این برنامه باید تمامی ابعاد تهدیدات زیستی، از جمله تهدیدات امنیتی، اقتصادی و درمانی را در بر گیرد و با استفاده از دادههای هوش مصنوعی، به پیشبینی و تشخیص تهدیدات بپردازد.
سردار جلالی متذکر شد: استفاده از فناوریهای نوین، بهویژه هوش مصنوعی، میتواند در آمادهسازی و مقابله با تهدیدات زیستی آینده مؤثر واقع شود و ما را در برابر بحرانهای احتمالی، بهویژه اپیدمیهای بزرگ، محافظت کند. به همین دلیل، برای هرگونه تهدید زیستی آینده، باید آمادهسازیهای دقیق و استفاده از تمام ظرفیتهای فناوریهای نوین را در اولویت قرار دهیم.