■ درخواست برای لغو تحریمها■
این مرکز خواستار ساماندهی متفاوت تحریمها شده، به گونهای که تأثیر آنها روی مردم معمولی ایران کم شود و همچنین خواستار تسهیل تجارتهای انساندوستانه و مبادلات علمی و فرهنگی، به علاوه استقرار دیپلماتهای امریکایی در یک دفتر حافظ منافع امریکا در تهران شده است. این گزارش، در حالی که گزینه حمله نظامی علیه ایران را به عنوان آخرین راه چاره تأیید میکند، یک راهحل عملی برای بحران هستهای را پیشنهاد میدهد که نتیجه آن، لغو تحریمها علیه نفت و بانک مرکزی ایران، در ازای اعمال محدودیتهای معتبر در برنامه هستهای ایران میباشد. البته در نهایت، پیشرفت واقعی تنها زمانی حاصل خواهد شد که حکومت ایران حاضر شود به تعهدات بینالمللی تن در دهد و از آمال خود در مورد تسلیحات هستهای دست بکشد.
■ اوباما باید با نقشهای گام به گام تحریمها علیه نفت و بانک مرکزی ایران را بردارد■
توصیههای ویژهای که در این گزارش ذکر شده عبارتند از:
■ معرفی کارگروه ویژه ایران وابسته به شورای آتلانتیک■
کارگروه ویژه ایران، به سرپرستی سفیر «استوارت آیزنشتات» ، به دنبال انجام تحلیلهایی جامع بر چشمانداز سیاست داخلی ایران، و همچنین نقش آن در منطقه و جهان، میباشد. گزارشهای رسیده از ملاقاتهای علنی و خصوصی با کارشناسان مهم ایران، حاکی از آن است که کارگروه ویژه ایران در پی پاسخ به این پرسش است که آیا عناصری درون کشور و منطقه وجود دارد که بتواند بنیانی برای روابط بهبودیافته با غرب ایجاد نماید، و سیاستگذاران امریکایی چگونه میتوانند این عناصر را در صورت وجود، مورد استفاده قرار دهند. هدف، توسعه یک ارزیابی دقیق از چالشهای پیش رو است. کارگروه ویژه ایران، از زمان تأسیس خود در فوریه 2010، 25 رویداد مربوط به مسائل کلیدی، از جمله جلساتی با کارشناسان، را میزبانی کرده، و شش گزارش راهبردی در مورد موضوعات مهم مرتبط با ایران منتشر کرده است. کارگروه ویژه ایران، پروژهای از مرکز آسیای جنوبی شورای آتلانتیک است.
■ این گزارش به دنبال راهحل صلح آمیز برای برنامه هستهای ایران است■
« فردریک کمپ» رئیس و مدیرعامل شورای آتلانتیک در سخن آغازین این گزارش راهبردی آورده است: ممانعت از تبدیل ایران به یک کشور با تسلیحات هستهای، مهمترین و فوریترین چالش در سیاستهای خارجی دوره دوم باراک اوباما است، که نتیجه آن پیامدهای منطقهای و جهانی ماندگاری در پی خواهد داشت. شورای آتلانتیک با آگاهی از مخاطرات، یک کارگروه ویژه ایران برای ایران، با دو سال قدمت، جهت ارائه آگاهیهای عمیقتر از مسائل پیچیده مرتبط با ایران و کاوش تمامی احتمالات برای دستیابی به راهحلهای صلحآمیز ایجاد کرده است.
این مقاله با سرپرستی سفیر «استوارت ایزنشتات» ، کسی که در ابتدا به عنوان سرپرست با «چاک هگل»، سناتور سابق، (پیش از آن که هگل نامزد وزارت دفاع شود) خدمت کرده و با رهبری توانمند «شجاع نواز»، مدیر مرکز آسیا جنوبی ، و «باربارا اسلاوین»، عضو ارشد، آن چه را که کارگروه ویژه ایران از شش گزارش و ۲۵ رویداد پیشین خود آموخته، به کار میگیرد. این گزارش در برگیرنده بیش از دو سال آزمایش روی طیف وسیعی از مسائل مرتبط با ایران است. تا کنون تلاش مشابه دیگری که تا این حد جامع باشد در مورد ایران وجود نداشته است. تحقیقات پیشین ما به بررسی مسائل، از کارآمد بودن تحریمهای اقتصادی علیه سیاستهای داخلی ایران گرفته تا کیفیت اطلاعات در مورد برنامه هستهای ایران پرداخته است. گزارش تازه ما این یافتهها را خلاصه کرده و راهحلهایی پیشنهاد میکند.
■ هدف این گزارش ایجاد بستری برای روابط بهتر با مردم ایران و آمادهسازی راهی برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک با دولت ایران است■
هدف، ایجاد بستری برای روابط بهتر با مردم ایران و آمادهسازی راهی برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک با دولت ایران است، در صورتی که این کشور بپذیرد محدودیتهای معتبری روی برنامه هستهای خود اعمال کرده و به پرسشها در خصوص فعالیتهای گذشته و کنونی خود در زمینه تسلیحات هستهای پاسخگو باشد. این گزارش همچنین به بررسی نیاز به یک گزینه نظامی معتبر برای ترساندن ایران، و در عین حال تحلیل پیامدهای جدی حمله نظامی و در نظر گرفتن آن به عنوان آخرین گزینه، میپردازد.
این گزارش بسیار فراتر از گزارشهای پیشین در مورد ایران از جانب سازمانهای امریکایی رفته، و بر شیوههای افزایش تماسهای فرد به فرد میان مردم ایران و امریکا میپردازد، و این در حالی است که بحران هستهای همچنان حلنشده باقی است. امید ما این است که تأکید این گزارش بر بهکارگیری استراتژی در کنار تاکتیک، هم به سیاستگذاران و هم به مردم معمولی کمک نماید.
خلاصه این گزارش در ادامه تقدیم خوانندگان گرامی میشود:
■ سیاستهای امریکا در قبال ایران، بیشتر در مورد تاکتیکها و خیلی کم در مورد بهکارگیری استراتژی بوده است■
باراک اوباما با یک دوره زمانی نسبتاً کوتاه روبهروست که طی آن باید به صورت صلحآمیز به مهمترین سیاستهای خارجی و چالشهای امنیتی در دوره دوم خود بپردازد. با توجه به پیشرفتهای هستهای ممتد ایران، ادعای همیشگی اوباما مبنی بر این که ایالات متحده به ایران اجازه نخواهد داد به سلاحهای هستهای دست یابد، به خوبی میتواند در ماههای آتی به آزمایش گذاشته شود، و این امر نیازمند درگیریهای دیپلماتیک شدیدتر و محاسبات دقیق واکنشها (منطقهای و جهانی) نسبت به حمله نظامی است.
ذخایر رو به رشد اورانیوم غنیشده در ایران و قابلیت روزافزون این کشور برای تولید سطوح بالاتر سوخت بمب بالقوه، نیازمند توجه و نظارت فوری است. با این حال، سیاستگذاران امریکایی باید نه تنها هدف کوتاه مدت تعلیق یا تأخیر پیگیریهای آشکار ایران در دستیابی به قابلیت سلاح هستهای را مورد توجه قرار دهند، بلکه همچنین به هدف بلند مدت جلوگیری از فعالیتهای نگرانکننده ایران در منطقه توجه داشته باشند، و در عین حال ایجاد روابط بهتر با مردم این کشور را مدنظر قرار دهند.مدت زیادی است که سیاستهای امریکا در قبال ایران، بیشتر در مورد تاکتیکها و خیلی کم در مورد بهکارگیری استراتژی بوده است.
بیش از دو سال است که کارگروه ویژه ایران در شورای آتلانتیک، گزارشهایی منتشر کرده و جلساتی با موضوع «شکیبایی استراتژیک» برگزار کرده، و در آنها به مشکلات کشوری به پیچیدگی و اهمیت ایران پرداخته است. اکنون زمان جلوگیری و ممانعت رو به اتمام است. در پی انتخابات ریاست جمهوری امریکا، شورا، کارگروه ویژه ایران را جهت پرداختن به چالش هستهای ایران و همچنین اهداف استراتژیک گستردهتر ایالات متحده توسعه داده است. پیشنهادات کارگروه ویژه ایران عبارتند از: