به گزارش پایداری ملی به نقل از خبرگزاری برنا، حسین رنجبر در نشست بررسی سموم و آفات محصولات کشاورزی در جمع فعالان این حوزه افزود: به دنبال اضافه کردن بی قید و بند و بی ضابطه سم فروشیها در استانها نیستیم و مدیریت آنها از دست سازمان حفظ نباتات و برخی سازمانهای مربوطه خارج شده است.
وی با اشاره به اینکه در استان کرمان ۳۵۰ سم فروش قانونی فعال هستند، گفت: در کنار این سمفروشها، افرادی غیرقانونی، زیرپلهای و پشت وانتی نیز سم میفروشند که این آمار بسیار زیاد و نگران کننده است.
رنجبر خاطرنشان کرد: در برنامهای که در این زمینه در نظر گرفته ایم حتما اصلاحاتی را خواهیم داشت که از جمله میتوان به تجویز آفت کشها با نسخه گیاه پزشک و با برند مخصوص اشاره کرد. رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: برخی شرکتها سموم را با نام عمومی عرضه میکنند و محصولاتی با یک نام، اما در ۵۰ نوع در بازار عرضه میشود و کشاورز نیز نمیداند چه سمی را میخرد.
وی با تاکید بر اینکه ورود افراد غیرمتخصص در حوزه آفت کشهای شیمیایی بحرانهای زیادی را در استانها به ویژه کرمان ایجاد کرده است، تصریح کرد: بیشترین سموم در محصول پسته ثبت شده، زیرا مافیای بازار سموم به باغداران القا میکنند، چون محصول شما پسته است باید هر هفته سم پاشی صورت گیرد و در واقع کشاورزان نیز آن را مطالبه میکنند.
رنجبر اظهار کرد: نتیجه استفاده زیاد از سموم در پسته این شده که برای صادرات این محصول اتحادیه اروپا پس از آفلاتوکسین در رابطه با باقی مانده سموم نیز تذکر میدهد.
وی با تاکید بر اینکه بخش زیادی از تولید را میتوان با راهبردهای علمی و بدون استفاده از این میزان سم انجام داد، افزود: مدیریت این حوزه را به سم فروشیها داده ایم در حالی که باید بدانیم سلامت مردم، منافع اقتصادی کشور و بازارهای صادراتی و مشتریان تجار نیز در خطر هستند.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: باید فشار سمپاشی و کنترل مواد شیمیایی در قالب مدیریت کنترل تلفیقی آفات قرار بگیرد و از تمامی ظرفیتهای استان مانند دانشگاهها و مراکز تحقیقات استفاده شود.
رنجبر ادامه داد: ایران عضو کنوانسیون بین المللی سازمان حفظ نباتات است و ما متعهدیم قوانین بین المللی را در تولید، بسته بندی، مصرف، صادرات و واردات رعایت کنیم، زیرا در صورت عدم رعایت این مسائل مشمول محدویتها و تحریمهای خاص در صادرات و واردات میشود.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر تکنولوژیهای سمپاشها بسیار پیشرفته شدهاند، افزود: اتفاقی که مثلا در اکوسیستم یک نخلستان میافتد حاصل مدیریتهای ما در طول یک بازه زمانی میان مدت و یا بلند مدت است که ما موظفیم فرآیندهایی را که تجارت بازرگانان و منافع اقتصادی کشور را به خطر میاندازند را اطلاع رسانی کنیم.
وی در رابطه با درخواست QR کد از تجار گفت: این کد هیچ محدودیتی را برای شما ایجاد نمیکند بلکه اصالت و شناسه به محصول صادراتی شما میدهد و در طولانی مدت به نفع تجار است.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در پاسخ به درخواستهای بخش خصوصی مبنی بر استفاده از نظر آنها در تصمیم گیریهای مهم کشور مانند ممنوعیت صادرات و ... بیان کرد: ما هیچ تصمیمی را بدون مشورت بخش خصوصی نگرفتهایم و در همه جلسات ما نمایندگان بخش خصوصی حضور دارند.