بر اساس این گزارش، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش روز جمعه خود اعلام کرد، این آژانس قصد دارد ارزیابی جامعی را در خصوص همه شواهد مربوط به این مساله حساس انجام دهد که آیا ایران به دنبال دستیابی به توانایی و قابلیت نظامی هستهای بوده است یا نه.
چشم انداز این تحقیق آژانس به این معناست که آمریکا و 5 قدرت جهانی دیگر تا 20 جولای که فرصت نهایی دستیابی به توافق هستهای با ایران است ارزیابی روشنی از فعالیتهای هستهای مورد اختلاف با ایران نخواهد داشت. دیوید آلبرایت متخصص تسلیحات هستهای در این باره تاکید کرد: عدم تکمیل ارزیابی آژانس از وضعیت برنامههای هستهای ایران در ابعاد نظامی چالش دیگری در روند مذاکرات با تهران خواهد بود. مشکل اصلی زمان بندی در انجام تحقیقات آژانس و مهلت تعیین شده قدرتهای جهانی برای دستیابی به توافق جامع با ایران است.
ایران و 6 قدرت جهانی در تلاش هستند تا با دستیابی به توافق نهایی هستهای تحریمهای بینالمللی ضد تهران را لغو کرده و نگرانی جامعه بینالمللی نسبت به ابعاد مختلف برنامه هستهای ایران نیز برطرف شود.
مقام های آمریکایی اعلام کردهاند که تا زمانی که ایران به سئوالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی پاسخ کافی و لازم را ندهد به توافق نهایی هستهای با تهران دست نخواهند یافت. ایران بارها بر مسالمت آمیز بودن برنامه هستهای خود تاکید کرده است. سخنگوی شورای امنیت سازمان ملل نیز توضیحی در این خصوص نداده است. وی تنها گفت: شورای امنیت از موافقت ایران برای برداشتن گامهای بیشتر در زمینه پاسخ دادن به سئوالات آژانس استقبال میکند.
وی افزود: همان طور که به روشنی اعلام کردهایم، مسائل مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران باید به عنوان بخشی از هر گونه راهکار جامع بلند مدت حل و فصل شود. در گزارش فصلی آژانس به این مساله اشاره شده است که ایران اقدامات زیاد ولی ناکافی را برای آنچه که آژانس به دنبال آن است انجام داده است.
ایران برای نخستین بار اطلاعات فنی مورد نیاز آژانس در خصوص کاربردهای احتمالی نظامی از برنامه هستهای خود را ارائه کرده است. در این گزارش آمده است، ایران میزان ذخایر اورانیوم غنی شده 20 درصدی خود را از ژانویه تاکنون بیش از 80 درصد کاهش داده است و هیچ اورانیوم جدیدی با درجه غنای 20 درصد تولید نکرده است.