شماره شانزدهم خبرنامه دیدهبان
۲۸ آبان ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۹
Cortana: یک شروع تأثیرگذار و تحسین برانگیز
ورود مایکروسافت به طراحی منشی مجازی، جنگ دستیاران مجازی را به حساسترین مرحله رسانده است. مایکروسافت Cortana را «تنها منشی مجازی واقعی» خطاب میکند؛ منشی مجازی که نحوه استفاده شما از گوشی هوشمند خود را تجزیه و تحلیل میکند تا به بهترین وجه، شما و علایقتان را شناسایی کند و بر اساس آن به یاری شما در مواقع ضرور بیاید.در آغاز کار، Cortana از شما اجازه دسترسی به بخشهایی از گوشی از جمله مخاطبان، ایمیلها، حساب کاربری شبکههای اجتماعی و موقعیت جغرافیایی را میخواهد که اگر میخواهید از ۱۰۰% هوش و ذکاوت وی بهره ببرید، باید این مجوز را صادر کنید.
همان گونه که گفته شد، Cortana بر پایه این اطلاعات، اقدام به ارائه برخی اخبار مهم روز با نام Daily glance و از فهرست علاقهمندیهای شما میکند. البته آن گونه که گفته میشود، این بخش از کار این منشی مجازی در آینده تکمیل خواهد شد و بهبود خواهد یافت.
Siri: منشی با تجربه اپل
منشی مجازی اپل کار خود را به مثابه یک نرمافزار مستقل و مدتی پیش از آنکه در سال ۲۰۱۰ از سوی این شرکت به کار گرفته شود، آغاز کرده بود. در سال ۲۰۱۱ اپل این نرم افزار هوشمند را در iOS به خدمت گرفت و آن را این گونه توصیف کرد: منشی هوشمند شما که تنها با پرسش، پاسخ شما را میدهد.این منشی مجازی به بیشتر ابزارهای شما از جمله مخاطبان و ایمیلها دسترسی دارد؛ اما تلاش بسیاری برای شناختن شما نمیکند. در واقع Siri در خصوص ارائه اطلاعات اولیه بسیار قدرتمند بوده و خوب عمل میکند، به ویژه هنگامی که از موتور آنلاین خود یعنی Wolfram Alpha استفاده کند.
این در حالی است که در سوی دیگر ادغام شدن آن با اکوسیستم اپل منجر به آن شده است که Siri به یک منشی مجازی فوق العاده برای رتق و فتق امور گوشی تبدیل شود؛ برای نمونه، دستورهایی چون خواندن ایمیلها و روشن کردن بلوتوث و یا دستور پخش یک موسیقی خاص به خوبی در Siri پاسخ داده میشود.
Google Now: بی سر و صدا اما فعال
منشی مجازی Google Now تا سال ۲۰۱۲ چندان برجسته نبود، ولی به مرور زمان تبدیل به یکی از اساسیترین ابزارهای سیستم عامل اندروید شده است. تفاوت اساسی که این منشی مجازی با نمونههای مشابه خود دارد، این است که هرچند قابلیت کنترل صوتی را داراست، این قابلیت مرکزیترین فعالیت آن نیست.یکی از ضعفهای اساسی این منشی مجازی فعال البته این است، از آنجایی که سیستم عامل اندروید از سوی شرکتهای بسیاری در حکم سیستم عامل اصلی استفاده میشود، در نتیجه هر کدام از آنها برای این منشی ترتیبات خاص خود را طراحی کردهاند؛ برای نمونه، پیدا کردن این منشی در Google Nexus بسیار ساده است، در حالی که سامسونگ آن را پشت نرمافزار خود یعنی S Voice پنهان کرده است!
از نکات جالب توجه این منشی مجازی، واسط کاربری آن است. در پایین واسط کاربری آن منو تنظیمات است که به سادگی میتوان با آن نحوه کارآیی منشی را تا اندازه بسیاری شخصیسازی کرد.
آنچه میتوان گفت، اینکه هر سه منشی مجازی کاری که برای آنها تعریف شده، به خوبی انجام میدهند؛ البته با کمی تفاوت و کم و بیشها. آنچه مشخص است، این هر سه بر پایه نقطه تمرکز شرکتهای طراح خود عمل میکنند. گوگل منشی خود را بنا بر زمینههای موتور جستجو خود طراحی کرده، اپل مانند همیشه به Outside تکنولوژی پایبند است و مایکروسافت منشی خود را بر اساس موتور پرقدرت تشخیص گفتار و صدای خود استوار کرده است. حال اینکه کدام بهتر عمل میکند، بستگی به نیازهای کاربران دارد.