۲۴ تير ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۷
کد خبر: ۷۰۳۰۴
آمارهایی که مسئولان بهداشت و درمان سمنان ارائه می‌کنند، نشان از ورود به پیک هفتم بیماری کرونا دارد پیکی که با رواج تصاعدی و افزایش شدید مراجعان با علائم کرونا به بیمارستان همراه است.
به گزارش پایداری ملی، ۲۶ ماه از رواج کرونا گذاشته بود که استان سمنان وارد وضعیت آبی کرونایی شد و مهدی شهر که تا همین اواخر نیز جلوی آبی شدن مقاومت می‌کرد بالاخره تسلیم شد تا بعد از مدت‌ها بالاخره استان سمنان لباس آبی کرونایی بر تن کند و مردم نفسی بکشند.

مردمی که هم از وضعیت ماسک و رعایت پروتکل‌ها و نداشتن مهمانی و تجمع‌ها خسته شده بودند و هم شرایط برایشان از لحاظ اقتصادی و کاری و معیشتی دشوار پیش می‌رفت در نتیجه سال ۱۴۰۱ با امید از بین رفتن کرونا برای مردم دیار قومس آغاز و به پیش آمد.

کاهش پروتکل‌ها

دو ماه از ابتدای سال ۱۴۰۱ که گذشت آمار واکسیناسیون کرونا در سه دز بین مردم استان سمنان تغییری نمی‌کرد و مراجعان نیز بسیار اندک شده بودند در نتیجه دانشگاه‌های علوم پزشکی سمنان و شاهرود تصمیم به تعطیلی مراکز تجمیعی واکسیناسیون گرفتند و کار واکسیناسیون به درمانگاه‌ها و مراکز بهداشت شهری و روستایی واگذار شد.

آمار واکسیناسیون دز سوم هرگز از ۴۶ درصد کل افراد واجد شرایط بیشتر نشد و در نتیجه عدم اقبال به واکسیناسیون با این تفکر که کرونا از بین رفته و مردم نفس راحتی می‌کشند، جای خود را به نگرانی و صف‌های طولانی و استرس نداشتن واکسن در همین ماه‌های اخیر داد.

مردم البته ماسک‌ها را هم برداشتند و البته به خود حق می‌دادند چرا که آمار بستری بیمارستان‌ها صفر و مراجعان با علائم کرونا نیز در هفته به دو مورد می‌رسید که البته بسیار اندک بود لذا عادی انگاری وضعیت تاحدی طبیعی نیز به نظر می‌رسید. اما میانه تیرماه ۱۴۰۱ شرایط متفاوتی را برای استان سمنان رقم زد شیوع کرونا ۳۰۰ درصد تنها در عرض هشت روز بیشتر شد و دو شهرستان شاهرود و مهدی شهر در وضعیت زرد قرار گرفتند.

سویه جدید با سرعت شیوع بالا

رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه سویه غالب اصلی که امروز هم شاهد شیوع آن در سمنان هستیم همان امیکرون است اما زیر سویه‌ای موسوم به «بی ای پنج» نیز منشأ شیوع کرونا است که البته سرعت انتشار بالایی دارد، گفت: در حالی که تعداد مراجعان با علائم کرونا در شهرهای تابعه دانشگاه تقریباً به صفر رسیده بود در بازه زمانی یک هفته منتهی به بیست و یکم تیرماه ۱۴۰۱ بالغ بر ۱۵۰ بیمار مشکوک به کرونا به مراکز درمانی سمنان مراجعه کردند.

کامران قدس با بیان اینکه در هفته گذشته نسبت به دو هفته قبل شاهد افزایش ۳۰۰ درصدی مراجعه کنندگان سرپایی و بستری در مراکز درمانی تابعه دانشگاه بودیم، افزود: ۱۳۰ مورد تست مثبت کرونا طی هفته گذشته در شهرستان‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی سمنان ثبت شده است. این آمارها نشان از افزایش صعودی بیماری کرونا و بستری دارد و از سوی دیگر بخش‌های بستری بیمارستان‌ها و آی سی او متأسفانه میزبان خیل بیماران کرونایی شده است.

وی با بیان اینکه سویه‌ای که امروز شاهد انتظار آن هستیم قدرت شیوع بسیار بیشتری دارد، بیان کرد: این سویه نسبت به نخستین سویه کرونا که در استان سمنان شیوع پیدا کرد، سرعت شیوع شش برابری دارد و این نشان می‌دهد که هر یک نفر می‌تواند ۱۸ الی ۲۰ نفر را بیمار کند در نتیجه سرعت و خطر شیوع در پیک جدید بسیار بالا است.

توالی و سرایت شدید بیماری

رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان با بیان اینکه سویه جدید کرونا به شدت مسری است، ابراز داشت: اینکه چند درصد بیماران مبتلا بستری می‌شوند هنوز مشخص نیست اما قدر مسلم این است که آمارها نشان می‌دهد ما در شهرستان‌های تابعه دانشگاه به پیک هفتم کرونا رسیده‌ایم و طی دو هفته آتی این پیک به اوج خودش نیز می‌رسد با توجه به شرایط فعلی کاهش مراجعه برای واکسن به خصوص تکمیل دزهای سه‌گانه بسیار اندک بوده و این یک تهدید بزرگ علیه سلامت جامعه است در نتیجه از مردم می‌خواهیم نسبت به مقوله واکسن حساسیت داشته باشند.

قدس با بیان اینکه تمام مرکزهای بهداشت و خانه‌های بهداشت و درمانگاه‌ها واکسن کرونا را تزریق می‌کنند، افزود: برای کسانی که شش ماه از دز سوم آنها می‌گذرد می‌بایست دز یادآور یا بوستر نیز تزریق شود تزریق دز سوم و چهارم واکسن علیه ویروس کرونا باید به منظور پیشگیری از شیوع پیک یکی از تأکیدات ما است.

وی با بیان اینکه در وهله نخست مردم متأسفانه عادی انگاری کرده و در بسیاری مراسمی که شرکت کردند، پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نکردند، گفت: رعایت پروتکل‌های بهداشتی، شستشوی دست و فاصله گذاری اجتماعی باید از سوی مردم جدی گرفته شود.

وضعیت نگران کننده در شرق استان سمنان

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود نیز درباره شیوع ویروس در شهرستان‌های تابعه دانشگاه یعنی شاهرود و میامی و با بیان اینکه تست کرونای ۱۵۲ نفر در این مناطق مثبت اعلام شد، گفت: طی هفته گذشته و ۲۴ ساعت منتهی به چهارشنبه، تعداد مراجعان با علائم مشکوک کرونا در شهرستان‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی شاهرود افزایش چشم گیر داشته است.

حسین شیبانی با بیان اینکه هشت نفر بیمار کرونایی در بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود بستری هستند، تاکید کرد: رشد تصاعدی تعداد مراجعان با علائم مشکوک رقم خورده است هر چند خوشبختانه هنوز هیچ بیمار کرونایی به دلیل وخامت حال در مرکز مراقبت‌های ویژه بستری نشده و همچنین فوتی کرونایی در شاهرود و میامی نداشتیم البته این وضعیت البته شکننده است و اگر تعداد مراجعان سرپایی به همین شکل تصاعدی افزایش یابد قطعاً تعداد بستری‌ها، بستری بدحال و حتی فوتی ما نیز بالا می‌رود.

وی با بیان اینکه این وضعیت حاصل عادی انگاری بود که مدتی اتفاق افتاد و ماسک توسط مردم کنار گذاشته شد گفت: کسانی که بالای ۱۸ سال داشته و دز سوم واکسن کرونای خود را دریافت نکردند الزاماً باید برای واکسیناسیون مراجعه کنند و کسانی نیز سه دز واکسن را دریافت کرده‌اند بعد از شش ماه می‌بایست دز یادآور را نیز تزریق کنند.

نباید از مردم توقع داشت

یک کارشناس بهداشت عمومی اما در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه وضعیت شیوع کرونا در این سطح و در پیک هفتم اجتناب ناپذیر و طبیعی است چرا که ما اقدامات لازم را برای ریشه کنی بیماری یا افزایش فاصله بین پیک‌ها و کاهش قدرت کرونا انجام نمی‌دهیم، گفت: نباید از مردم انتظار داشت که در اجرای طرحی که نه پایان آن و نه میزان شدت و حدت آن مشخص است، از همه چیزشان مایه بگذارند و خسته هم نشوند.

مریم عامریان با بیان اینکه مردم تا اینجا هم بسیار عالی عمل کردند چرا که در بسیاری کشورها حتی اجماع روی ماسک هم شکل نگرفت اما در کشورمان شاهد بودیم که مردم بالغ بر ۲۰ ماه تمام به صورت مداوم به بهترین نحو رعایت پروتکل‌های بهداشتی را داشتند و این اواخر آن هم با عادی انگاری که از سوی مسئولان صورت گرفت، اندکی ماسک‌ها کنار رفت، بیان کرد: مسئولان امروز در حالی مقصر اصلی را مردم می‌دانند که خودشان مردم را به کنار گذاشتن ماسک دعوت کردند.

وی با بیان اینکه نمی‌توان استخرها، مراکز تفریحی، ورزشی، باشگاه‌ها، تفرجگاه‌ها، شهرهای بازی، نهادهای خدماتی و فرهنگی و… را بازگشایی کرد در آنها الزام استفاده از ماسک را هم به صورت علنی برداشت و بعد از اینکه مردم به عادی انگاری تشویق شدند، آنان را در شیوع دوباره کرونا مقصر دانست، افزود: مردم همین حالا هم علی رغم تمام مشکلات مالی و مسائل ارتزاق و… خوش درخشیدند و باید قدردان آنان بود.

دعوت و ترغیب مردم بدون گام‌های عملی فایده ندارد

این کارشناس بهداشت عمومی با اشاره به مبحث ترغیب و واکنش عمومی در قبال پدیده‌های درمانی، بیان می‌کند: شما زمانی می‌توانید مردم را نسبت به اجرای طرح مثلاً درمانی، سرشماری، بهداشتی، واکسن فلج اطفال و… ترغیب کنید که اولاً زمان آن مشخص باشد مثلاً اعلام شود که مردم سه روز آتی را در خانه حضور داشته باشند تا واکسن فلج اطفال به آنان داده شود اما فرض کنید شما به خانواده‌ها بگویید از امروز تا پایان سال ۱۴۰۴ قرار است واکسیناسیون انجام شود آیا کسی در خانه منتظر می‌ماند؟

عامریان بیان کرد: اتفاقی که رخ داده این است که مردم می‌بینند در مقوله مواسات و کمک‌های همدلانه، در واکسیناسیون دز اول و دوم، در استفاده از ماسک، استفاده از ضدعفونی کننده ها، رعایت پروتکل‌های بهداشتی، ممنوعیت جشن‌ها و عروسی‌ها و عزاداری‌ها، تعطیلی مغازه‌ها و کسب و کارها به مدت‌های طولانی، حتی نرفتن مهمانی و… همیشه پیش قدم بوده‌اند اما دولت در ازای آن کاری نکرده است، نمی‌توانند طرح را ادامه دهند لذا توقع از مردم داشتن واقعاً در این مقطع نادرست است لذا باید مردم را ترغیب کرد اگر کاسبی بداند که با تعطیلی ۲۰ روزه مغازه‌اش مثلاً می‌تواند اجاره همان ماه را از مراجع حمایتی دریافت کند و بدهکار نمی‌شود قطعاً برای تعطیلی حتی پا هم پیش می‌گذارد.

وی افزود: نسبت خواستن از مردم در رعایت پروتکل‌ها و اقدامات دولتی و به خصوص وزارت بهداشت مانند یک اتوبان یک‌طرفه شده که تنها از سوی مردم باید حرکتی را صورت داد لذا باید شرایط اندکی تغییر کند به راحتی می‌توان با دادن بلیط اتوبوس و سینما برای زمانی شرایط کرونا تثبیت می‌شود، یا ارائه بن کارت‌های تخفیف حتی ده درصد از فروشگاه‌ها و… در کنار فرهنگ سازی به مردم گفت که حواس مسئولان به زندگی شما هم است و از سوی دیگر هم مسئولان بکوشند تا شرایط اصلاً برای شیوع کرونا در سویه های دیگر مهیا نشود تا بتوانیم موفق عمل کنیم.

چاره‌ای جز واکسیناسیون و رعایت پروتکل‌ها نیست

سید محمد رضا هاشمی استاندار سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به ضرورت هشدار دادن به مردم از طریق رسانه‌ها در رعایت پروتکل‌های بهداشتی، گفت: چاره‌ای جز واکسیناسیون برای مقابله با کرونا وجود ندارد لذا از همه افراد بالای ۱۲ ساله تقاضا داریم که روند چهار دز واکسیناسیون خود را تکمیل کنند تا شاهد کاهش شیوع بیماری باشم. کائیان معاون علوم پزشکی سمنان نیز امروز پنجشنبه به خبرنگار مهر، گفت: بعد از ۹ هفته، کرونا یک قربانی دیگر را نیز در سمنان گرفت و یک بیمار کرونایی به دلیل این بیماری جان خود را از دست داد و این نشان از شیوع سنگین و سریع بیماری دارد.

در اقدامی عجیب دانشگاه‌های علوم پزشکی واکسن‌های خارجی مانند آستارازانکا را جمع آوری کرده‌اند و امروز تنها واکسن‌های رازی، فخری و سینوفارم برای تزریق موجود است همچنین در چند درمانگاه معدود می‌توان نام اسپایکوژن و همچنین برکت را هم دید که برای آن تبلیغات بسیاری صورت گرفت اما با اقبال خوبی روبرو نشد. این اقدام عجیب اما برای کسانی که دوست دارند واکسن آستارازانکا دریافت کنند قدری مانع درست کرده است هر چند علوم پزشکی درباره این موضوع توضیحی نداده است.

موضوع بعد اما آن است که فهرستی از درمانگاه‌ها به تازگی از سوی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود منتشر شده که در آن بر حسب درمانگاه‌ها واکسن‌ها توزیع می‌شود یعنی برای مثال یک درمانگاه واکسن فخری و رازی دارد دیگری اسپایکوژن و برکت! که مشخص نیست در واقع این اقدام با چه هدفی صورت می‌گیرد و چرا انواع واکسن در اختیار مردم قرار نمی‌گیرد! با این حال گویا وزارت بهداشت تمام تلاش خود را می‌کند تا آمار واکسیناسیون به خصوص دز چهارم از ۴۶ درصد بیشتر نشود! اما با این حال مردم می‌دانند که راه کار مقابله با کرونا واکسیناسیون و پروتکل‌های بهداشتی است.
گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر