وی با بیان اینکه آنها در حوزه رفع تحریم علاقمند هستند که به صورت یکطرفه شروط جدیدی را مطرح کنند اظهار کرد: متاسفانه آمریکایی ها به اعمال تحریمهای یکجانبه عادت کردهاند و این رویه یک بیماری را در کاخ سفید ایجاد کرده است و آنها می خواهند هر موضوعی را با اعمال تحریمهای یکجانبه به پیش ببرند و خواسته هایشان را از این طریق عملیاتی کنند.
وی با تاکید براینکه ایران بر روی خطوط قرمزی اعلامی خود خواهد ایستاد گفت: آمریکایی ها به صورت مستمر از ضرورت مذاکرات مستقیم با ایران صحبت می کنند و ما با بررسیهای که انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که نفعی در مذاکره مستقیم با آمریکا نداریم. آمریکایی ها هنوز روی زمین اقداماتی انجام ندادهاند که بتوانیم یک چشم اندازی را در این زمینه مشاهده کنیم و بگویم در کنار ابراز حسن نیتشان اقدامات مثبتی را بر روی زمین انجام دادند.
وی با بیان اینکه ما تاکید داریم که باید آمریکاییها حسن نیت ادعایشان را در عمل و بر روی زمین نشان دهند گفت: آنها می تواند قبل از هر توافقی یکی دو مورد از مسائل ملموس و علنی را اعلام کند تا نشان دهند در عمل نیز حسن نیت دارند مثلا بخشی از درآمدهای بلوکه شده ملت ایران را آزاد کنند و اگر آقای بایدن که دائم صحبت از حسن نیت می کند حسن نیت دارد به صراحت یک مورد از تحریمها را با فرمان اجرایی خود به نشانه حسن نیت لغو کند.
وی با اشاره به اینکه آمریکایی ها علیرغم اظهارنظرهایشان مبنی بر داشتن حسن نیت برای رسیدن به توافق، در چند وقت اخیر برخی اشخاص حقیقی و حقوقی ایران را مورد تحریم قرار دادند گفت: البته تبادل پیام بین ایران و آمریکا از طریق نان پیپرها و از طریق هماهنگ کننده اروپایی کمیسیون مشترک برجام (آقای مورا) ادامه دارد و ما به صراحت به آمریکاییها گفته ایم که سنگ اندازی و کارشنکنی نکند و باعث تاخیر در رسیدن به یک توافق خوب در جریان مذاکرات نشوند.
وی با تاکید مجدد بر اینکه ما بر رعایت خط قرمزهای خود تاکید داریم و در جریان توافق باید این خط قرمز ها رعایت شود و آمریکاییها باید در عمل نشان دهند که حسن نیت دارند یا نه تصریح کرد: مسیر دیپلماسی همچنان باز است .
امیرعبدالهیان با اشاره به برخی از زیاده خواهیهای آمریکا در جریان این مذاکرات گفت: سه کشور اروپایی عضو برجام و همچنین چین و روسیه نسبت به برخی زیاده خواهی های آمریکا در این مذاکرات انتقاداتی دارند.
این دپیلمات ارشد کشورمان گفت: مردم ایران بداند ما همچنان برای رسیدن به یک توافق خوب عزتمند و پایدار که تحریمها را لغو کند از مسیر دیلپماسی ادامه می دهیم البته در این فرآیند آنچه که مهم نیز است تکیه بر توان داخلی موجود در کشور است و باید در مسیر پیشبرد کشور از توان داخلی موجود به نحوه مناسب استفاده کنیم.
وی تاکید کرد: دستگاه دیپلماسی با منطق، حکمت و قدرت مسیر خود را برای رسیدن به یک توافق خوب در راستای تحقق منافع مردم ایران ادامه می دهد.
وزیر امور خارجه در بخشی دیگر از صحبتهای خود در این مراسم با بیان اینکه در ارتباطات و دیدارهای که در طی ماههای گذشته با برخی مدیران شرکتهای دانش بنیان داشتند یکی از درخواست های این مدیران از دستگاه دیپلماسی این بوده که زمینه ای را فراهم کند که تولیدات آنها در عرصه منطقه ای و بین المللی دیده و مورد عرضه قرار گیرد گفت: در حوزه دانش بنیان کارهای ارزشمندی در کشور صورت گرفته و ما در دستگاه دیپلماسی آمادگی داریم که در کنار سایر عزیزان برای تقویت توان و ظرفیت شرکتهای دانش بنیان در راستای صادرات به منظور ارزآوری و اشتغال آفرینی بیشتر در کشور از تمام توان و ظرفیت خود استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه این گونه جلسات به ما در دستگاه دیپلماسی کمک میکند که بهترین تصمیمات را بگیریم و با یک حرکت دسته جمعی بهترین دستاورد را در راستای حمایت از شرکت های دانش بنیان داشته باشیم افزود: خوشحالم که در این جلسات موضوع تامین امنیت قضایی نیز مورد توجه دوستان است این مسئله مهمی است یکی از دغدغه های مردم عزیز ایران در حال حاظر مسئله تنظیم قیمت ها در بازار است و موضوع کاهش تورم و مشکلاتی در این زمینه است ما در بین مردم هستیم و این مسائل و مشکلات را می بینیم. آقای رئیس جمهور در جلسات هیات دولت دایم به دستگاه دیپلماسی این تاکید را دارد که فعالیت ها و تلاش های خود را برای رفع تحریم های ظالمانه علیه مردم ایران ادامه دهیم ما نیز به دنبال این هستیم که با روش عزتمند و توافقی قوی و پایدار این تحریم ها برداشته شود.
وی افزود: البته آقای رئیس جمهور این تاکید را نیز دارد که نگاه ها نباید معطوف به وین باشد و همه دستگاه ها برای بی اثر کردن تحریم ها و پیشرفت کشور و تحقق توسعه پایدار باید به وظایف خود عمل کند. و تلاش ها در این راستا باشد.
وی افزود: در این مسیر با توجه به برخی کارشکنی های طرف خارجی و سنگ اندازی های که انجام می شود اگر مذاکرات به نتیجه برسد قطعا به عنوان یک اقدام مثبت و دستاورد خوب می تواند شتاب بیشتری به فعالیت ها در این زمینه بدهد.
وی تصریح کرد: چند هفته ای است که لازم بود که متنی در مذاکرات ایجاد شود با سه کشور اروپایی درباره مسائل فنی به جمع بندی بسیار نزدیکی رسیده ایم هم زمان با جنگ و بحران اوکراین روبه رو شدیم. البته ایران در ارتباط با این موضوع در عالیترین سطح مخالفت خود را با جنگ در اوکراین اعلام کرده است ما مخالف جنگ هستیم و از طرف دیگر مخالفت خود را با اعمال تحریم های یک جانبه نیز اعلام کرده ایم قبل از سفر چندی پیش خود به مسکو، به صورت تلفنی با وزیر خارجه اوکراین صحبت کردم و عامل پیام وزیر خارجه اوکراین برای مقامات روسیه بودم. مقامات اوکراین خواهان توقف جنگ و تداوم گفت وگوها بودند و ما این پیام را منتقل کردیم ایران در این بحران راهکار را جنگ نمی داند راهکار این مسئله سیاسی و انجام گفت و گو است و ما تلاشمان را در این مسیر ادامه می دهیم البته در کنار این موضوع به ریشه های جنگ در اوکراین و تحرکات ناتو و آمریکا به عنوان عامل اصلی این بحران توجه داریم.
وی افزود: در جریان این مذاکرات در مقطعی غربی ها گفتند با توجه به جنگ اوکراین وضعیت اینگونه است اگه به توافق نهایی برسیم روسیه با توافق همراهی نمی کند در این مورد به صورت تلفنی با آقای لاوروف صحبت کردم در سفر به مسکو در این ارتباط صحبت کردیم گفت و گوهای روشن و شفافی انجام شد و در کنفرانس مطبوعاتی با آقای لارووف به صراحت آنچه را که توافق کرده بودم آقای لاوروف بیان کردند و من نیز گفتم که اگر در موضع مذاکرات وین برای لغو تحریم ها خطوط قرمز ما رعایت شود و به نقطه توافق برسیم روسیه مانعی برای این توافق نخواهد بود چند روز پیش در دیداری با لاوروف در حاشیه سفر به چین داشتیم ایشان بار دیگر تاکید کردند که اگر در مسیر پایانی توافق قرار گرفتیم روسیه از آن حمایت می کند در دیدار با وزیر خارجه چین نیز چینی ها گفتند که ما کاملا با نظرات ایران هماهنگ هستیم و اگر در نقطه پایانی این توافق قرار بگیریم از این توافق حمایت می کنیم.
به گزارش ایسنا در این نشست مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه و سورنا ستاری معاون علمی رئیس جمهور نیز سخنرانی کردند.وزیر خارجه پس از سخنرانی د راین نشست برای پاسخگوی به سوالات نمایندگان به مجلس شورای اسلامی رفتند.