وزارت امور خارجه چینی ساعتی پس از آنکه اتحادیه اروپا رسماً خبر تحریم یک نهاد و 4 مقام چینی را اعلام کرد، طی بیانیهای اظهار داشت: «در روز 22 مارس [دوم فروردین] اتحادیه اروپا تحریمهای یکجانبهای را بر مبنای دروغها و اطلاعات غلطی و به بهانه آنچه نقض حقوق بشر در استان سینکیانگ میخوانند، علیه اشخاص و نهادهای چینی وضع کرد. طرف اروپایی واقعیتها را نادیده میگیرد، همهچیز را سیاه و سفید میبیند، در مقیاس وسیع در امور داخلی چین دخالت میکند، آشکارا قوانین بینالمللی و هنجارهای اساسی روابط بینالملل را نقض میکند و به روابط چین-اتحادیه اروپا آسیب میزند.»
در ادامه این بیانیه تصریح شده است: «چین قویاً با این اقدام اتحادیه اروپا مخالف است و آن را محکوم میکند. عزم دولت چین در دفاع از حاکمیت ملی، امنیت و منافع کشور، راسخ و تزلزلناپذیر است. چین تصمیم گرفته است که 10 شخص و 4 نهاد اروپایی که آسیب جدی به حاکمیت و منافع چین وارد کرده و شرورانه اقدام به دروغپراکنی و انتشار اطلاعات غلط [علیه چین] کردهاند را تحریم کند.»
در بین اشخاص اروپایی که وزارت امور خارجه چین از تحریم آنها خبر داده است، نام 5 نماینده پارلمان اروپا و نمایندگانی از پارلمانهای هلند، لیتوانی و بلژیک دیده میشود.
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه به نقل از یک دیپمات ارشد اروپایی گزارش داد که وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا با اعمال تحریمهایی علیه مقامات و نهادهای چینی موافقت کردهاند.
پس از انتشار گزارش رویترز، «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در پیامی توئیتری اعلام کرد که این اتحادیه یک نهاد و 4 مقام چینی را به دلیل «نقض حقوق بشر» تحریم میکند.
به گفته رسانههای اروپایی، اتحادیه اروپا از سال 1989 -زمانی که این اتحادیه تحت عنوان «اتحادیه اقتصادی اروپا» فعالیت میکرده است- هیچ تحریمی علیه چین وضع نکرده است و تحریمهای امروز اولین تحریمهای اتحادیه اروپا علیه چین طی 32 سال اخیر محسوب میشوند.