استاد دانشگاه مالک اشتر و سازمان انرژی اتمی ایران گفت: پدافند غیرعامل یک موضوع میان رشتهای است که برای رسیدن به اهداف آن باید مجموعهای از علوم کنار هم قرار گیرند تا نتیجه حاصل شود.
مسعود افتخاری در نخستین سمینار آموزشی پدافند غیرعامل که صبح امروز به مناسبت هفته بسیج و به منظور افزایش توان علمی و آشنایی بیشتر بسیج مهندسین با آخرین دستاوردهای حوزه پدافند غیرعامل در سالن پیامبر اعظم اراک برگزار شد، پدیده جنگ را پدیدهای اجتماعی و غیرقابل انکار عنوان کرد و اظهار داشت: جنگ حالت دائمی دارد و همیشه هست، در حالی که صلح حالتی موقتی دارد.
وی تصریح کرد: بشر در طول تاریخ تمدن بشری 14 هزار جنگ را تجربه کرده و میلیاردها انسان جان باختهاند و تنها 268 سال جهان بدون جنگ بوده است.
استاد دانشگاه مالک اشتر و سازمان انرژی اتمی ایران افزود: نتیجه جنگ جهانی دوم در طی چهار سال نزدیک به 27 میلیون نفر از مردم شوروی را به کام مرگ کشاند و حدود 50 درصد این کشتهشدگان خارج از شرایط عادی جان باختند.
افتخاری بیان کرد: در طول 8 سال جنگ تحمیلی نیز 6 شهر ایران به صورت صد درصد و 17 شهر به صورت 15 تا 85 درصد تخریب شد.
وی اولین گام در پدافند غیرعامل را دشمنشناسی عنوان کرد و تصریح کرد: دشمنشناسی در دو بعد شناخت تفکر و اهداف دشمن و شناخت قدرتها و توانمندیهای دشمن باید صورت گیرد.
استاد دانشگاه مالک اشتر و سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کرد: برای تصمیمگیری و واکنش در برابر دشمن باید ابتدا دشمن را شناخت و به اهدافش پی برد و روشهای وی را در ضربه زدن و رسیدن به اهداف باز شناخت.
افتخاری اولین مرحله در جنگهای نوین را انهدام مرکز ثقل بیان کرد و گفت: در جنگهای نوین به ترتیب 5 حلقه رهبری ملی، محصولات کلیدی، زیرساختها، جمعیت مردمی و اراده ملی و نیروهای عملیاتی مورد هدف دشمن قرار دارند.
وی تصریح کرد: در پدافند غیرعامل به دنبال این هستیم که دشمن در ابتدا ما را کشف نکند و اگر کشف کرد، شناسایی و ردیابی نشویم و اگر شناسایی شدیم، قابل نفوذ نباشیم و اگر مورد هدف و نفوذ قرار گرفتیم، حداقل آسیبپذیری را داشته باشیم و اگر آسیب دیدیم، به سرعت ترمیم و فعالیت را از سر گیریم.
یکی دیگر از اساتید دانشگاه مالک اشتر و سازمان انرژی اتمی ایران نیز در این نشست گفت: پدافند غیرعامل در علوم مختلف اعم از جغرافیای شهرسازی و معماری نقش مهمی دارد.
بهزادنیا اظهار داشت: با پیشرفت علوم، شکل تهدیدات نیز شکل پیچیدهتری به خود گرفته است و برای مقابله با آنها باید از روشهای علمی بهره برد.
وی افزود: در شهرها مهمترین مبحث مورد توجه در پدافند غیرعامل بحث ساختمانها است که باید در شهرسازی مطابق با اصول پدافند غیرعامل به دنبال سبکی باشیم که همگام با اصول پدافند غیرعامل باشد.
استاد دانشگاه مالک اشتر و سازمان انرژی اتمی ایران سازگارترین فرم معماری منطبق بر پدافند غیرعامل را فرم مخروطی عنوان کرد و اظهار داشت: با توجه به توجیحات فنی و هزینههای اقتصادی منطبق بر پدافند غیرعامل، فرم هرمی نیز میتواند از سازگارترین فرمها باشد.
وی در ادامه توضیحاتی در مورد شاخصهای تاثیرگذار در محور فرم ساختمان، مصالح ساختمان، محل قرار گیری ساختمان و ... منطبق با اصول پدافند ارائه کرد.