۳۰ تير ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۰
کد خبر: ۵۹۷۶۶
مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهش‎های علمی و صنعتی ایران از متوقف شدن پروژه شبکه علمی کشور خبر داد و گفت: نوسانات ارز و عمل نکردن سرمایه‌گذار به تعهدات خود مانع ادامه راه شده است.
به گزارش پایداری ملی به نقل از مهر سعید گرگین درباره آخرین وضعیت شبکه علمی کشور و چرایی متوقف ماندن این پروژه گفت: نسل اول شبکه علمی کشور به دهه ۷۰ و ارائه اینترنت با حجم ۲ تا ۴ مگ و مبتنی بر کابل مسی باز می‌گردد؛ خدمتی که با توجه به نوپا بودن اینترنت در ایران به صورت خیلی محدود به برخی مراکز ارائه می‌شد.

روند پیشرفت پروژه شبکه علمی در ۴ دهه

وی با اشاره به اینکه در آن برهه، حدود ۲۷۰ نقطه (دانشگاه‌ها و مراکز علمی تحقیقاتی) به شبکه مذکور متصل بوده و سرویس اینترنت دریافت می‌کردند، افزود: در واقع کاربرد و وظیفه آن شبکه (نسل اول) ارائه خدمات به مراکز علمی-پژوهشی و دانشگاهی بود.

گرگین ادامه داد: به مرور و همزمان با فراگیری نسبی اینترنت در کشور و توزیع عمومی آن به وسیله مخابرات، در واقع کابل‌های مسی کارایی خود را از دست داد و اینترنت مبتنی بر فیبر با بندیت های به مراتب بالاتر از ۲ مگ و ۴ مگ، توسعه یافت و بالطبع آن شبکه مبتنی بر کابل‌های مسی نیز کنار گذاشته شد.

مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران با بیان اینکه در دهه ۸۰ و در زمان تدوین برنامه پنجم توسعه، مجدداً این شبکه مورد توجه قرار گرفت، اظهار داشت: بر این اساس در برنامه پنجم، راه اندازی شبکه علمی کشور بر عهده وزارت ICT قرار داده شده و بهره برداری از آن نیز به وزارت علوم واگذار شد.

وی گفت: در این راستا، با اقدامات مراکز مخابراتی استانی، کابل کشی فیبر صورت گرفت و برای تعدادی از دانشگاه‌ها امکانات زیرساختی فراهم شد. ضمن اینکه در تهران نیز به طور خاص، یک رینگ یا حلقه ایجاد و بواسطه آن، ۱۶ دانشگاه به یکدیگر متصل و در ادامه یک سرویس هم به صورت دمو و پیش فرض روی آن ۱۶ نقطه و مرکز دانشگاهی نقطه اجرا شد.

گرگین افزود: در دهه ۹۰ پروانه شبکه علمی، سومین بار صادر شد. در واقع برای این پروانه ۴ فاز پیش بینی شده بود که در فاز اول دانشگاه‌های اصلی در تهران در ادامه و فازهای بعدی، مراکز استان‌ها و نهایتاً در فاز چهارم، کلیه شهرها و دانشگاه‌های کشور قرار بود به شبکه متصل شوند.

مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، نبود زیرساخت ارتباط فیبری بسیاری از دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی با مخابرات را چالش اصلی شبکه علمی عنوان کرد و ادامه داد: ایجاد این زیرساخت باید توسط وزرات ارتباطات انجام شود اما عملاً هزینه بسیار زیادی برای این وزارتخانه دارد. البته هرچند در پروانه شبکه علمی، اجازه حفاری و فیبرکشی پیش بینی شده، با این وجود اما هزینه این کار، بسیار سرسام‌آور بوده و نکته بسیار حائز اهمیت این است که در این پروانه‌ای که صادر شده، برای این شبکه هیچ بودجه مصوبی در نظر گرفته نشده است.

پروژه شبکه علمی متوقف شد / سرمایه گذار به تعهدات خود عمل نکرد

وی گفت: در چنین شرایطی، برای اینکه کارها پیش برود، در سال ۱۳۹۵ با همکاری سازمان فناوری اطلاعات وزارت ICT، قرار شده بود که یک سرمایه گذار بخش خصوصی وارد عرصه شود و تا تیرماه ۹۸، تمامی مراحل ۴ فاز پروانه، به انجام رسیده و تکمیل شود. با این حال، از یک سو به علت نوسانات نرخ ارز و از طرف دیگر، عمل نکردن سرمایه گذار به تعهدات خود، تاکنون وعده‌ها محقق نشده و عملاً کار متوقف شده است.

گرگین همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا این شبکه می‌تواند به آموزش مجازی در دانشگاه‌ها کمک کند؟ اظهار داشت: در شرایط کرونا، در واقع ما کاربرانی (دانشجویان) داریم که از منازل خود و یا از نقاطی خارج از دانشگاه، می‌خواهند به دانشگاه متصل شده و از سرویس‌های آموزش و آزمون مجازی استفاده کنند. در حالی که این شبکه (شبکه علمی) نقش برقراری ارتباط بین دانشگاه‌ها را ایفا می‌کند و عملاً برای ارتباط یکایک کاربرها از خارج از دانشگاه با دانشگاه، کارایی ندارد و چنین انتظاری از شبکه علمی، در واقع شدنی نیست. چرا که اساساً از ابتدا چنین کاربردی برای این شبکه پیش بینی نشده بود.

کارکردهای شبکه علمی / اشتراک گذاری منابع دیجیتال

وی با بیان اینکه در صورت تکمیل کلیه فازهای پروانه شبکه علمی، این امکان وجود خواهد داشت تا خود دانشگاه‌ها، منابع را با یکدیگر به اشتراک بگذارند، افزود: کارکردهای شبکه علمی، سرویس‌های متنوعی را شامل می‌شود که البته تا این زمان، در ایران فراتر از ارائه سرویس اینترنت نرفته است. در حالی که تنوع سرویس‌ها در کشورهای پیشرفته علمی، بسیار زیاد است.

وی ادامه داد: اشتراک گذاری منابع دیجیتال یکی از سرویس‌هایی است که می‌تواند از طریق شبکه علمی انجام شود؛ مثلاً وزارت علوم می‌تواند یک اکانت را خریداری کند و منابع به دست آمده را از طریق شبکه علمی بین تمامی دانشگاه‌ها به اشتراک بگذارید.

مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، استفاده از امکانات آزمایشگاهی و همچنین دسترسی به منابع پردازشی را از دیگر امکانات شبکه علمی برشمرد و گفت: در واقع سرویس‌ها، بسیار خیلی متنوع بوده و در چندین کتگوری دسته‌بندی می‌شود.

توضیح مجری «شبکه علمی کشور» درباره عدم توقف شبکه علمی کشور


به گزارش خبرگزاری مهر، روز گذشته مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران در مصاحبه ای که با این خبرگزاری داشت، از متوقف شدن پروژه شبکه علمی کشور خبر داد و گفت که نوسانات ارز و عمل نکردن سرمایه‌گذار به تعهدات خود مانع ادامه راه شده است.

او در بخشی از این مصاحبه گفته بود که در سال ۱۳۹۵ با همکاری سازمان فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات، قرار شده بود که یک سرمایه گذار بخش خصوصی وارد عرصه شود و تا تیرماه ۹۸، تمامی مراحل ۴ فاز پروانه به انجام رسیده و تکمیل شود اما به دلیل عمل نکردن سرمایه گذار به تعهدات خود، تاکنون وعده‌ها محقق نشده و عملاً کار متوقف شده است.

انتشار این مصاحبه موجب شد شرکت سرمایه گذار این پروژه نسبت به آن واکنش نشان دهد؛ این شرکت تاکید کرده است که شبکه علمی کشور نه تنها هرگز متوقف نشده است بلکه در حال حاضر و در واکنش درست و اساسی به بحران کرونا و مقتضیات آن با شدت و حدت بیشتری در حال انجام وظایف خود است.

جوابیه این شرکت سرمایه گذار، مجری و بهره بردار پروژه شبکه ملی کشور به شرح زیر است؛

«احتراما در پاسخ به خبر منتشره آن خبرگزاری محترم طی شماره ۴۹۷۴۸۵۰ با عنوان: «شبکه علمی کشور» متوقف شد که در تاریخ ۳۰ تیر ماه ۱۳۹۹ (در بخش دانش و فناوری) به عنوان گفتگو منتشر شده است موارد زیر جهت درج در آن رسانه بر اساس قوانین جاری مطبوعاتی کشور ارسال می گردد:

وضعیت حساس استراتژیک فعلی ایران ایجاب می کند که تمامی آحاد جامعه به عوض فرافکنی، پیش داوری و اقدامات و سخنرانی های یک  طرفه درون سازمانی، مشکلات فعلی کشور را با همکاری و همدلی به نتیجه مثبت برسانند. مشکلاتی که از یک سوی نشات گرفته از جنگ اقتصادی نسبت به ایران عزیز بوده و از سوی دیگر بحران جهانی کرونا نیز بر غلظت آن افزوده است.

بدیهی است در این روند، رسانه ای کردن موضوعاتی که مربوط به داخل یک شاکله سازمانی است و رسانه ای نمودن آن به هیچ وجه عقلانی و از هیچ نگاه سیاسی و حزبی صحیح نبوده و بر این اساس بسیار تعجب آور است که چطور از جایگاه سازمانی خاص این اصل اساسی فعلی کشور جمهور اسلامی ایران نادیده گرفته شده است.

این در حالی است که با توجه به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری به نام «جهش تولید ملی» حمایت از بخش خصوصی به عنوان پیشانی تولید و خودکفایی کشور و توسعه بسترهای مناسب علمی ایران، از ضروریات دستگاه های اجرایی دولت است و انتشار اخبار غیرواقع آن هم به عنوان مکنونات شخصی یک فرد در جایگاه دولتی به مثابه سنگ اندازی بر سر راه پروژه های ملی و به خطر انداختن امنیت ملی، تشویش اذهان عمومی و سرمایه بخش خصوصی بوده که نتیجه ای جز دلسرد کردن کارآفرینان و از بین بردن فرصت های توسعه علمی کشور را به همراه ندارد.

لذا علیرغم میل باطنی بر خود واجب دانستیم به عنوان سرمایه گذار، مجری، بهره بردار و ارائه کننده خدمات شبکه علمی ایران (شعا) نکاتی در جهت رفع تشویش اذهان عمومی به صورت رسمی اعلام نماییم.

۱-متاسفانه تیتر خبر که از مفاد مصاحبه برداشت شده است کاملا نادرست است، چرا که شبکه علمی کشور نه تنها هرگز متوقف نشده است بلکه در حال حاضر و در واکنش درست و اساسی به بحران کرونا و مقتضیات آن با شدت و حدت بیشتری در حال انجام وظایف خود می باشد لذا به خاطر رفع نگرانی مشترکین که از زمان انتشار این خبر مکررا در پی روشن شدن موضوع می باشند، به صورت رسمی به اطلاع می رساند که خدمات دهی شبکه علمی کشور هرگز متوقف نشده بلکه در حال ارائه خدمات و توسعه آن بوده و ابراز اینگونه اخبار آن هم از سوی فردی در مقام دولتی بسیار جای تاسف است که قطعا سازمان های نظارتی مربوطه به آن توجه لازم و رسیدگی خواهند نمود.

۲-در باب موضوع عدم ایفای تعهدات از سوی سرمایه گذار (گرچه مجددا به عرض می رساند که موضوعی داخل سازمانی و غیر رسانه ای است) جهت تنویر افکار عمومی به اطلاع می رساند که نه تنها سرمایه گذار، مجری، بهره بردار و ارائه کننده خدمات تا به امروز بر اساس قواعد حاکم بر پیشبرد طرح های نیمه تمام کشور به تعهدات خود به صورت کامل عمل نموده است که در حال حاضر نیز علیرغم تمامی معضلات داخلی و بین المللی و کارشکنی های صورت پذیرفته بر این امر جدیت وافری دارد و در حال انجام خدمات می باشد نشانه های مشخص این امر توسعه شبکه علمی کشور از شهر تهران به گستره ۲۷ استان کشوری طی سه سال اخیر، دریافت بالاترین جایزه بین المللی سازمان ملل به عنوان موفق ترین پروژه حوزه علم جهانی در رقابت با نزدیک به ۱۱۰۰ پروژه ملی و جهانی و ارائه خدمات به بخش قابل توجهی از مراکز علمی و پژوهشی در حال حاضر می باشد.

۳-پروانه شبکه علمی هرگز سه دوره تمدید نشده و تنها یک دوره ذیل توافقات صورت پذیرفته مابین دولت جمهوری اسلامی ایران و بخش خصوصی در جهت سرمایه گذاری، اجرا، بهره برداری و ارائه خدمات بخش خصوصی در اواخر سال ۱۳۹۵ تمدید شده که متاسفانه در خبر منتشر شده به اشتباه سه بار قید گردیده است.

۴-متاسفانه و به علت عدم آگاهی کامل فنی، مصاحبه شونده محترم اعلام فرموده اند که شبکه علمی در بحران کرونا و اهمیت توسعه آموزش مجازی هیچ وظیفه ای نمی تواند و نمی بایست داشته باشد. این در حالی است که شبکه علمی کشور وظیفه ارائه خدمات و سرویس در شرایط بحران را بر خود واجب دانسته و تا به امروز و پس از وقوع این بحران و علیرغم کارشکنی های صورت پذیرفته (که در این مقال نمی گنجد) به تعهدات خود عمل نموده و درگیر ماجراجویی های وخیم ماه های گذشته نشده و به عنوان عضو کوچکی از دایره فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور نقشی هر چند اندک را ایفا نموده و به وظایف  و مسئولیت های خود به عنوان تامین کننده بستر مناسب و قدرتمند اجرای آموزش مجازی عمل و در حال توسعه آن می باشد.

مجددا ضمن سپاس از بذل توجه، واجب می دانیم که عذرخواه ارائه همین پاسخ اندک در وضعیت فعلی کشور در جنگ اقتصادی و بحران کرونا باشیم. متاسفانه برخی از کارشناسان حاضر در جایگاه حاکمیتی کشور، بعضا وضعیت فعلی آن را فراموش نموده و خصوصا جامعه فرهیخته علمی کشور را که در حال حاضر با تمام توان خود در تلاش برای خروج از بحران جاری می باشند را با ارائه اطلاعات نادرست و ایجاد اخبار حاشیه ای و شایعات دچار بحران و نگران نموده با ایجاد تشویش اذهان عمومی ناخودآگاه گام در مسیر دشمنان ایران زمین می گذارند.»

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر