مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از دیدار ویدئو کنفرانسی با وزرای دفاع 27 کشور عضو اتحادیه اروپا خواستار معافیت بشردوستانه تحریمهای کوبا، ایران، کره شمالی، سوریه و ونزوئلا شد.
به گزارش پایداری ملی «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک نشست غیررسمی با وزرای دفاع کشورهای عضو این اتحادیه ضمن بررسی آخرین تحولات مربوط به شیوع ویروس کرونا بر لزوم معافیت بشردوستانه تحریمها در بحبوحه مقابله جهانی با این ویروس تاکید کرد.
بنا بر گزارش پایگاه اینترنتی دفتر سیاست خارجی اتحادیه اروپا، جوزپ بورل روز گذشته از طریق ویدئو کنفرانس با وزرای دفاع 27 کشور عضو این اتحادیه درباره نقش آفرینی قوای نظامی کشورهای عضو برای کمک به رفع بحران کرونا و دیگر مسائل مرتبط با این ویروس رایزنی کرد.
وی بعد از این نشست سه ساعته یک سخنرانی ترتیب داد و درباره این اجلاس گفت: «ما اولین نشست غیررسمی وزرای دفاع (اتحادیه اروپا) از طریق ویدئو کنفرانس را برگزار کردیم. ما درباره ملاحظات امنیتی همهگیری ویروس کرونا و پاسخی که ارتشهای کشورهای عضو به آن میتوانند بدهند، صحبت کردیم».
به گفته بورل، دو موضوع اصلی رایزنی این نشست غیررسمی عبارت بودند از: 1- کمک نظامی برای مقابله با بحران موجود در اتحادیه اروپا از منظور شیوع کرونا و 2- تاثیر شیوع کرونا بر سیاست امنیتی و دفاعی مشترک اتحادیه اروپا.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از اقدامات و عملکرد نیروهای نظامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در موضوع کمک به مقابله با شیوع ویروس کرونا تمجید کرد.
در بخشی از این سخنرانی ویدئو کنفرانسی، از بورل درباره مواضع اتحادیه اروپا در خصوص لزوم معافیت بشردوستانه تحریمها در بحبوحه شیوع کرونا در جهان سوال شد.
یکی از حاضران در این سخنرانی ویدئو کنفرانسی از بورل سوال کرد: «آیا وزرای (دفاع اتحادیه اروپا) درباره درخواست سازمان ملل برای رفع بخشهای خاصی از تحریمها به منظور کمک کردن به کشورها برای مقابله با بحران ویروس کرونا صحبت کردند؟ شما روز جمعه در پایان نشست شورای اروپا در این باره حرف زدید. شما دقیقا چه پیشنهادی برای کشورهای عضو اتحادیه دارید؟ این پیشنهاد کی ارائه و منتشر خواهد شد؟»
بورل در پاسخ به این سوال اینطور جواب داد: «کشورهای عضو (اتحادیه اروپا) پیشتر با این موضع که قبلا به شکل بیانیه منتشر شد، موافقت کرده بودند. در این بیانیه ما واضح اعلام کردیم که واقعا حیاتی است که تحریمها مانع از کمکهای بشردوستانه نشوند و به همین دلیل ما حمایتمان را از «میشل باچله» کمسیر عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کردیم و از همه خواستیم شرایط ضروری به منظور اطمینان از این موضوع که در مسیر ارائه کمکهای بشردوستانه تحریمی در کار نباشد را ایجاد کنند».
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه پاسخ خود به این سوال بدون اسم بردن از تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه دیگر کشورها از قبیل ایران خواستار معافیت بشردوستانه تحریمها شد.
وی مدعی شد: «از نظر سازمان ملل و اتحادیه اروپا این موضوع روشنی است که تحریمهای ما در موضوع تسهیل کمکهای بشردوستانه مشکل ساز نیستند البته ما از دیگر کشورهایی که تحریمهایی اعلام کردهاند هم خواستهایم که (همانند اتحادیه اروپا) برای تجهیزات و اقلام پزشکی کشورهای تحریم شده شامل کوبا، ایران، کره شمالی، سوریه و ونزوئلا، معافیتهای بشردوستانه اعمال کنند تا تحریمها مانع از ارسال کمک بشردوستانه نشوند».
پیشتر در خبرها آمده بود که در پی امتناع آمریکا برای لغو تحریمهای یکجانبه علیه کشورهایی چون ایران، کوبا و ونزوئلا، اتحادیه اروپا از معافیتهای تحریمی بشردوستانه حمایت کرد تا با تعلیق تحریمهای اقتصادی، کشورهایی چون ایران و کوبا و ونزوئلا بتوانند برای مقابله با ویروس کرونا به تجهیزات پزشکی و دارویی دسترسی داشته باشند.
«آرانچا گونزالس لایا» وزیر امور خارجه اسپانیا در این باره اعلام کرد که وزرای خارجه اتحادیه اروپا در یک نشست که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، با ایجاد معافیت تحریمی برای دسترسی کشورهای در حال توسعه به تجهیزات پزشکی و دارویی برای مقابله با کرونا موافقت کردند.
علیرغم فشارهای جامعه بینالملل به آمریکا برای لغو تحریمهای یکجانبه علیه ایران و دیگر کشورها در پی شیوع ویروس کرونا، واشنگتن نه تنها حاضر به لغو تحریمها نشده بلکه در برخی موارد، تحریمهای خود علیه ایران را نیز تشدید کرده است.