درحالیکه تعداد کل مبتلایان به "ویروس کرونا" در کشورمان کمتر از ۱۰۰ نفر و فوتیها بهدلیل ابتلا به کرونا حدود ۱۵ نفر است؛ متأسفانه جریانی در کشور از طریق سرشاخههای خارج از کشور در حال شیوع ویروسی است که کشندگی آن بهمراتب از کرونا بیشتر است!
به گزارش پایداری ملی به نقل از پایگاه خبری انتخاب -سید علیرضا آلداود؛ پژوهشگر فضای مجازی با اشاره به اینکه مقابله با کرونا ویروس از مقابله با "فیک نیوزها" درباره این ویروس آسانتر است، اظهار کرد: در تمام جوامع مباحث مرتبط با حکمرانی رسانهای و حکمرانی سایبری که با افکار عمومی مستقیماً ارتباط دارد بسیار قانونمند و سختگیرانه دنبال میشود.
وی با تأکید بر اینکه در دنیای رسانهایشده، رسانهها و سکوهای غیربومی میتوانند امنیت روانی در جامعه را نشانهروی کنند، تصریح کرد: ناامنی روانی هزاران بار خطرناکتر از خود ناامنی است.
آلداود به جنگ روایتها در جهان کنونی اشاره و خاطرنشان کرد: ما برای مقابله با "جنگ روایتها" باید روایت درست از وقایع را تولید کنیم و اجازه ندهیم دشمنان و بدخواهان برای ما از وقایع داخلی کشورمان برای افکار عمومی ما روایتسازی کنند.
این پژوهشگر فضای مجازی ادامه داد: همزمان با فراگیر شدن "ویروس کرونا" در سطح دنیا شاهد مدیریت اخبار مرتبط با آن در کشورهای مختلف هستیم و دلیل اصلی این موضوع این است که اخبار در شرایط بحران اگر مدیریت نشود و موج شایعات گسترده شود، این امر میتواند به فراگیر شدن خسارات و تلفات گسترده منتج شود.
وی ادامه داد: متأسفانه پس از ورود ویروس کرونا به کشورمان و ابتلای تعداد اندکی از هموطنان به این ویروس که میزان کشندگی آن بهمراتب از آنفلوآنزا کمتر است، جریان نفوذ بهکمک دشمنان نظام با "اسم رمز کرونا" تلاشهای گستردهای را برای متشنج نشان دادن جامعه و تحریک افکار عمومی با هدف تخریب روانی جامعه علیه حاکمیت و نظام سلامت کشور آغاز کرده است که هدف از آن صرفاً ایجاد حس بیاعتمادی نزد مردم در برابر حاکمیت و تزریق یأس و ناامیدی بدون ارائه هرگونه سند و ادلهای است.
آلداود با یادآوری اینکه ویروس کرونا در سطح دنیا جوامع را درگیر کرده است، تصریح کرد: موضوع بهداشت و درمان در کشور ما از بسیاری از کشورها در دنیا جلوتر است و اینکه ناجوانمردانه زحمات پزشکان، پرستاران و پرسنل بهداشتی در کانالهای طنز، اجتماعی و سیاسی تلگرام و صفحات اینستاگرام زیر سؤال میرود موضوعی بسیار دردناک و ناراحتکننده است.
این پژوهشگر فضای مجازی متذکر شد: هجمه گسترده اخیر علیه توانمندیهای گسترده کشورمان در مواجهه با بیماریهای مسری مانند کرونا و هجمه به امنیت روانی مردم ایران در حالی است که در خود ایالات متحده آمریکا بهدلیل ضعف شدید زیرساختهای نظام سلامت و گران بودن خدمات درمانی، صرفاً در سال 2018 ــ 2017، 61 هزار آمریکایی بر اثر ابتلا به آنفلوآنزا کشته شدهاند و در این سال 45 میلیون آمریکایی به آنفلوآنزا دچار شدند!
وی با تذکر اینکه جریانی داخل کشور با فضای مجازی رهاشده دنبال ضربه زدن به انقلاب اسلامی و امنیت روانی مردم است، تصریح کرد: با بررسی بیش از 100 خبر و 30 کانال مرجع در تلگرام و در منابع مختلف خبری در خصوص ویروس کرونا به این نتیجه رسیدیم که در اصل "کرونای نفوذی غربگرا" با دستآویز قرار دادن موضوع ویروس کرونا و انتشار پیامهای مهندسیشده منفی در حال انتقام گرفتن از مردم است؛ میتوان از این جریان رسانهایِ کثیف و بدون اخلاق، تعبیر به ویروس بسیار خطرناکتر از ویروس کرونا یا همان "کووید19" داشت!
آلداود ادامه داد: فیک نیوزها در دنیای رسانهایشده امروز میتوانند حکمرانی کشورها را با چالشهای جدی روبهرو کنند، این در حالی است که بسیاری از کشورهای پیشرفته برای مقابله با اخبار جعلی که امروز بستر آن در فضای مجازی و پلتفرمهای آن است، قوانین بسیار سختگیرانهای وضع کردهاند.
این پژوهشگر فضای مجازی اظهار کرد: راهاندازی "شبکه ملی اطلاعات"، ایجاد سامانههای احراز هویت، وضع قوانین سختگیرانه برای فعالیت شبکههای اجتماعی، موتور جستوجو و پیامرسانهای غربی در داخل کشور از جمله فعالیتهایی است که برای مقابله با اخبار جعلی باید انجام شود؛ بهطور کلی برای مقابله با اخبار جعلی و شایعات باید اقداماتی هماهنگ و ترکیبی در حوزه زیرساخت و محتوا در 3 لایه حاکمیت، مدیریت و کاربری صورت گیرد.
این مدرس سواد رسانهای با تأکید بر اینکه "ما در شرایط محاصره تبلیغاتی هستیم"، ادامه داد: در هفتههای گذشته مردم دیدند رسانهها با بسترهایی نظیر شبکههای اجتماعی و پیامرسانها میتوانند با انتشار گسترده اخبار جعلی و شایعات نقاط قوت ما را تبدیل به نقاط ضعف کنند و جلوههای امیدبخش در کشور را پنهان کنند، حقایق را وارونه نشان دهند و نقاط ضعف را بسیار بزرگتر از چیزی که هست، نشان دهند.
آلداود اضافه کرد: در موضوع ویروس کرونا شاهد یک جنگ رسانهای عظیم ضد کشورمان هستیم و دشمنان از هر حربهای که میتوانند استفاده میکنند تا افکار عمومی داخل کشور با اخبار جعلی مشغول شود و با مسدودسازی اکانتها، صفحات و کانالهای انقلابی در شبکههای اجتماعی و پیامرسانها، با فیلترینگ حبابی، ضریب دادن به محتوا و اکانتهای ضدانقلاب و ممیزی هشتگها، این فضا را بهنفع خود مصادره میکنند.
این پژوهشگر فضای مجازی با تأکید بر اینکه استرس ناشی از اخبار جعلی منجر به ضربات سنگین روحی و جسمی به پیکره مردم میشود، متذکر شد: متأسفانه در بحث اطلاعرسانی درباره ویروس کرونا، شاهد شایعات فراوانی در شبکههای اجتماعی فعال داخل کشور هستیم و قرارگاهی رسانهای برای آن در سطح دولت تشکیل نشده است.
وی ادامه داد: این استرسهای ناشی از اخبار جعلی مربوط به ویروس کرونا میتواند عوارضی چون عصبی بودن، احساس تنش، ضربان قلب بالا، تنفس سریع، عرق کردن، خستگی، ضعف، سرگیجه، عدم تمرکز، بیخوابی، حالت تهوع، بیماریهای گوارشی، احساس گرما یا سرمای شدید و درد قفسه سینه را برای افراد در پی داشته باشد.
آلداود با تأکید بر اینکه تلگرام و اینستاگرام علاوه بر اینکه بستر جنگ شناختی ادراکی ترکیبی حملات تروریستی، فتنههای پیچیده و آسیبهای اجتماعی هستند، بستر ایجاد ناامنی روانی نیز بهشمار میروند، تصریح کرد: این ناامنی روانی میتواند خسارات بسیاری را به جامعه وارد کند.