رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت گفت: وقتی از آمار تشخیص قطعی مبتلایان به ویروس کرونا صحبت میکنیم به این معنی نیست این آمار کل افرادی را که در کشور به کرونا مبتلا شدهاند نشان میدهد.
به گزارش پایداری ملی به نقل از ایسنا، دکتر کیانوش جهانپور در ستاد اطلاع رسانی وزارت بهداشت برای مقابله با کرونا ویروس با حضور در جمع خبرنگاران با تاکید بر لزوم پرهیز از ارائه آمار غلط درباره ابتلا و فوتی ناشی از بیماری کرونا، گفت: آمار رسمی و موثق هر روز ظهر از سوی وزارت بهداشت اعلام میشود. بنابراین هر گونه عدد و رقمی که خارج از وزارت بهداشت مطرح میشود صحت ندارد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد آمار مبتلایان به کرونا که گفته میشود بهبود پیدا کردهاند، ادامه داد: وقتی از آمار تشخیص قطعی مبتلایان صحبت میکنیم به این معنی نیست این آمار کل افرادی را که در کشور به کرونا مبتلا شدهاند نشان میدهد بلکه تعدادی از افراد ممکن است بر اثر ابتلا به این بیماری علایم خفیف و یا متوسطی پیدا کنند و اساسا مراجعهای هم به پزشک و مراکز بهداشتی و درمانی نداشته باشند و حتی ممکن است مراحل بیماری را هم طی کرده باشند و بهبود پیدا کرده باشند.
جهانپور افزود: بنابراین وقتی از بهبود صحبت میکنیم منظورمان مواردی است که علائم حاد و شدید بیماری را داشتهاند تشخیصشان قطعی شده و حالا بهتر شده و یا بهبود یافتهاند. در این زمینه سه گزارش مستند وجود دارد که یکی مربوط به یکی از همکارانمان در اراک است که در روند بهبودی قرار دارد و از بخش مراقبتهای ویژه خارج شده و در بخش عادی قرار دارد. در عین حال دو مورد هم در بیمارستانی در تهران داشتیم که حالشان رو به بهبودی رفته و از بخش مراقبتهای ویژه به بخشهای عادی منتقل شدند و امروز صبح با بهبودی کامل مرخص شدند که این موضوع نوید بخش است.
وی با بیان این که طبق گزارشهای موجود آمار مرگ و میر ناشی از این بیماری حداکثر حدود سه درصد است گفت: به نظر میآید رفتار این ویروس در کشور ما نباید خیلی متفاوت با سایر مناطق باشد. به هر حال بهبود این سه مورد مبتلا به کرونا بسیار نوید بخش است.
بهبود یافتگان کرونا در ایران
جهانپور درباره آمار مبتلایان به کرونا که گفته میشود بهبود یافتهاند، توضیح داد: وقتی از آمار تشخیص قطعی مبتلایان صحبت میشود به این معنی نیست که آمار کل افراد مبتلا به کرونا را در کشور نشان دمیدهد بلکه تعدادی از افراد ممکن است علائم خفیف داشته باشند و مراجعهای به مراکز درمانی نداشته باشند یا مراحل بیماری را طی کرده و بهبود یافته باشند، وقتی از بهبود صحبت میشود منظور مواردی است که علائم حاد یا شدید بیماری را داشتهاند و تشخیص قطعی داده شدهاند و حالا بهبود یافتهاند.
وی گفت: طبق گزارشهای موجود آمار مرگ و میر ناشی از این بیماری حداکثر حدود سه درصد است، رفتار این ویروس نباید خیلی متفاوت با سایر مناطق باشد.
آغاز رژیم دارویی با ۵ دارو برای مبتلایان کرونا
وی ادامه داد: بر اساس مطالعات دنیا درباره این بیماری، در هفتههای اخیر گزارش داده شده بود که یک رژیم دارویی شامل ۵ دارو برای مبتلایان آغاز شده که البته الان زود است که بخواهیم درباره اثربخشی آن قضاوت کنیم؛ اما با توجه به گزارشات موردی که داریم حداقل ظرف دو سه روز اخیر که این رژیم دارویی آغاز شده به نظر میآید اقدامات درمانی و حمایتی انجام شده در کل وضعیت بیماران رو به بهبودی بوده و همکاران وضعیت بهتری گزارش کردهاند. بنابراین به نظر میآید در حوزه درمان این بیماری چشمانداز مثبتی خواهیم داشت.
وی درباره توزیع ماسک رایگان گفت: اولا تاکید میکنم ماسک برای جمعیت عادی توصیه نمیشود و در هیچ جای دنیا چنین توصیهای وجود ندارد اما برای کادر درمان ماسک حتما توصیه میشود البته به دنبال نگرانیهایی که در جامعه ایجاد شده تقاضای کاذب و شاید بی موردی ظرف دو سه روز برای ماسک ایجاد شد و شاید به اندازه مصرف چند سال کشور مواد ضد عفونی کننده و ماسک مورد تقاضا قرار گرفت؛ البته افرادی با عنوان فرصتطلب و سودجو که همیشه هستند تا از این موقعیتها در جهت منافع نامشروع سوء استفاده کنند اقدام به احتکار کرده بودند که البته این اصل ماجرا نبود و بیشتر مربوط به تقاضای بالای ماسک بوده است.
تحویل ماسک درب منازل قمیها
جهانپور ادامه داد: بر اساس سیاست وزارت بهداشت ماسک از این پس، وارد شبکه توزیع وزارت بهداشت شد و تمام ماسک تولیدی کشور از طریق وزارت بهداشت خریداری میشود و به صورت عادلانه و با مکانیسمی مشخص با اولویت شهر قم توزیع خواهد شد که البته در حال حاضر پکیجهای آن وارد شهر قم شده و توزیع خواهد شد و در جایی که لازم باشد توسط نیروهای بهداشت به درب منازل تحویل داده میشود.
وزارت صمت هم تولید حداکثری ماسک را در دستو کار قرار داده
رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت افزود: بنابراین این اقدام در قم آغاز شده و در شهرهای دیگر به فراخور زمان و مکان مناسب و به نحو مقتضی در قالب ارائه ماسک یا کیتهای حفاظتی که شامل ماسک محتوای آموزشی و محلول ضدعفونی کننده هستند به مردم ارائه میشود و عملا خرید و فروش ماسک ممنوع شد، تمام ماسک تولیدی و وارداتی کشور را وزارت بهداشت خریداری و توزیع خواهد کرد، این موارد به نحو مقتضی در زمان و مکان مناسب توزیع خواهد شد، مجددا تاکید میکنم اولویت شهر قم است تا این موارد را به درب منازل مردم تحویل دهیم چرا که قم کانون ورود بیماری به کشور بوده و تعداد مبتلایان در آنجا بیشتر است و ارزیابی خطر، نشان میدهد ممکن است در قم ریسک خطر بالاتر باشد.
وی گفت: در سایر شهرها به فراخور شرایط و در زمان مناسب این اقلام توزیع خواهد شد. وزارت صمت هم تولید حداکثری ماسک را در دستو کار قرار داده است.
وزارت بهداشت به تعطیلی مدارس اعتقادی ندارد
جهانپور در ادامه صحبت هایش درباره وضعیت تعطیلی مدارس گفت: از نظر کمیته فنی وزارت بهداشت، تعطیلی مدارس همچنان برای ما به عنوان عاملی که بتواند پیشگیری کرده و کاهش شیوع و انتشار بیماری موثر باشد، شناخته نشده و ما همچنان اعتقاد نداریم که لزوما تعطیلی مدارس میتواند به کاهش شیوع و محدودیت انتشار منجر شود. چنانچه بعضا کارشناسان معتقدند که حتی تعطیلی مدارس و مهدکودک ها ممکن است تردد خانوارها را افزایش دهد.
به گفته رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، حتی شواهدی نشان میدهد که تعطیلیهای اخیر، منجر به رفت و آمد بین شهری بسیاری از خانوارها شده و این میتواند ریسک ابتلا به بیماری و شیوع را افزایش دهد. بر همین اساس ما تاکنون ابلاغیه یا توصیه ای مبنی بر تعطیلی مدارس نداریم.
وی تاکید کرد: البته این موضوع با تعطیلی کلاس های آموزشی دانشگاه ها، سینماها، سالن های تئاتر، برگزاری مسابقات ورزشی بدون حضور تماشاگر و... متفاوت است. تعطیلی تجمعات، همایشها، اردوهای دانشجویی، سیاحتی و زیارتی و... همچنان و حداقل تا پایان هفته جاری است و پنجشنبه و جمعه ارزیابی ریسک کرده و ممکن است این تعطیلیها تمدید شود.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت با بیان اینکه تعطیلی مدارس فعلا در دستور کار ما وجود ندارد و توصیه ای در این زمینه نداریم، گفت: اگر در جایی هم این تعطیلی اتفاق افتاده از طرق دیگری بوده است. حتی شاید در برخی جاها به تعطیلی مدارس انتقاد هم داشته باشیم.
تهران و قم قرنطینه میشوند؟
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره احتمال قرنطینه تهران و قم، گفت: وزارت بهداشت اعتقادی به قرنطینه ندارد. قرنطینه یک شیوه کارآمد و مدرن در حوزه مدیریت و پیشگیری از بیماری از جمله بیماری کرونا ویروس جدید نیست. در این زمینه سازمان بهداشت جهانی هم توصیه ای نداشته است. آنچه که در ووهان هم اتفاق افتاد، یک استثناء است. به علاوه اینکه ساختار اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی ما کاملا با ووهان و چین متفاوت است و این موضوع قابل تعمیم و تسری نخواهد بود و نمیتوان نسخه مشترکی برای ما و چین پیچید.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت ادامه داد: قرنطینه ای که در تهران مطرح شده، به هیچ وجه صحت ندارد و در دستور کار هم نبوده است و شایعه است. حتی اگر روزی قرار باشد قرنطینه مطرح شود، قم در اولویت بود که برای قمهم بحثی به عنوان قرنطینه نداریم. آنچه که ما دنبال میکنیم، ایجاد محدودیت در ترددهای داخل شهری و بین شهری و کاهش مراودات است و توصیه میکنیم که تا حد امکان مردم از سفرهای درون شهری و بین شهری بپرهیزند. در خانه ماندن برای بسیاری از افراد به ویژه افراد پرخطر مثل بیماران خاص، افراد دارای سن بالای ۶۰ سال و... توصیه میشود، اما اینطور نیست که ما بخواهیم شهر را به یک زندان بزرگ تبدیل کنیم. در عینحال فعلا ارزیابی ریسک هم ضرورت این اقدام را نشان نمیدهد.
توصیهای برای تعطیلی کادر اداری و هیات علمی نداریم
وی تاکید کرد: در عین حال ما توصیه ای برای تعطیلی کادر اداری و هیات علمی نداریم و فقط تعطیلی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی ۱۰ استان در حد کلاسهای آموزشی بود. در عین حال به طور خاص این تعطیلی در دانشگاه های علوم پزشکی شامل دانشجویان ترم هفت و هشت پرستاری و اینترنها و... نمیشود. بلکه تعطیلی فقط برای کلاس های آموزشی است.
تاکنون ابتلای قطعی به کرونا در هیچ یک از مسئولان گزارش نشده
جهانپور درباره ابتلای برخی مسوولان به کروناویروس، گفت: تاکنون هیچ مورد ابتلای قطعی از هیچ یک از مسوولان تا این لحظه گزارش نشده است. البته موارد مشکوک زیاد است. در صورتی که مسوولان یک شهر، شهرداری، شورا و دانشگاه موارد مشکوک داشته باشند، مانند سایر مردم تریاژ شده و در صورت نیاز ایزوله شده و نمونه آزمایشگاهی از آنها گرفته میشود. همچنین اگر نیاز به انجام تست باشد مانند سایر مردم از آنها تست گرفته میشود و در صورت تایید ابتلا به کرونا تحت درمان قرار میگیرند.
وی افزود: تا این لحظه هیچ مورد قطعی کرونا در مسوولان و مدیران گزارش نشده است.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال ایسنا درباره تمهیدات وزارت بهداشت برای خوابگاه های دانشجویی، گفت: دانشگاه هایی که تعطیل شده، قاعدتا دانشجویانش به نزد خانواده ها و شهر خودشان بازگشتند. در عین حال ممکن است مواردی هنوز در خوابگاه ها باشند که طبق پروتکل ها برای پیشگیری و ضدعفونی آن ها اقدام میشود. بخشی از موارد را هم خود دانشجویان و مقیمان خوابگاه موارد بهداشتی را رعایت میکنند.
ایجاد ۲۲ درمانگاه کرونا در تهران
تلاش برای راهاندازی سامانه مجزایی برای پاسخگویی در زمینه کرونا
جهانپور در پاسخ به این سوال که افراد دارای علائم به کجا مراجعه کنند، گفت: از روز گذشته افراد با ۱۱۵ تماس میگرفتند که موج شلوغی روی خط ایجاد شده و دسترسی مردم را دچار مشکل کرده بود. در تلاش هستیم تا سامانه مجزایی برای پاسخگویی در زمینه کرونا راه اندازی کنیم که همزمان قادر به پاسخگویی به ده ها نفر باشد و ظرف روزهای آینده این اقدامات باالفعل خواهد شد.
رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت اظهار کرد: برای تسهیل کار به ویژه در تهران و جلوگیری از تراکم بیماران در بیمارستانها، از امروز ۲۲ مرکز به عنوان درمانگاه کرونا فعال، معرفی و آدرس مراکز اطلاع رسانی خواهد شد. همچنین مکان این درمانگاهها روی اپلیکیشنهای مسیریابی در دسترس قرار خواهد گرفت و پزشکان در این مراکز شرح حال و علائم را بررسی میکنند و در صورت نیاز فرد با اورژانس به بیمارستانهای معین اعزام خواهد شد. افزون بر این با توجه به اینکه افراد ممکن است دغدغه و اضطراب داشته باشند این کار مسیر را برای تشخیص تسهیل خواهد کرد و از مشکلات شهروندان تهرانی خواهد کاست.
رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت درباره برخی اخبار مبنی بر کمبود تجهیزات پزشکی و لباس ایمنی و حفاظتی برای کادر درمان اظهارکرد: قرار نیست برای افراد در شرایط متفاوت از لحاظ ایمنی حفاظت یکسان در نظر گرفته شود، به عنوان مثال نیازی نیست که ایمنی و حفاظت کادر درمانی در یک درمانگاه تخصصی مانند ایمنی ای سی یو در بیمارستان شهدای یافت آبادکه از بیمار مبتلا به کووید ۱۹ مراقبت میکند، یکسان باشد، نباید انتظار داشت که لباسهای ایمنی ۱۰۰ هزار کادر درمانی یکسان باشد. سطح ایمنی بر اساس ریسک در هر بخش تعیین میشود. به عنوان مثال ارزیابی کردهایم که در یک شهر ۷ هزار لباس حفاظتی وارد شده است و شاهد آن هستیم که از این شهر فایل صوتی به دروغ در فضای مجازی منتشر میشود که وسایل به میزان کافی نیست.
وی افزود: اضطراب و وسواس میتواند توقع ایجاد کند؛ اما ما بر اساس استاندارها و نه از روی اضطراب و وسواس، وسایل حفاظتی تامین میکنیم و بنابر پروتکلهای ملی سطح هشدار میزان ایمنی و تجهیزات لازم تامین میشود. تجهیزات تا ماهها موجود است و در اختیار پرسنل قرار خواهد گرفت و قرار نیست در عرض یک هفته همه تجهیزات را توزیع کنیم.
اجازه ندادیم حاشیههایی از جنس سیاست و اقتصاد برای سلامت تعیین تکلیف کند
جهانپور درباره بستن مرزها به روی ایران اظهار کرد: زمانی که کرونا ویروس در چین شیوع پیدا کرد ما نیز درخواست لغو پروازها را کردیم و این اتفاق برخلاف شایعات افتاد. باید توجه کرد که بسیاری از کشورهایی که پروازهای ایران را متوقف کرده اند، نظام بهداشتی پایینتری از ایران دارند و حتی نظام بیماریابی آنها درست نیست. به آن ها توصیه میکنیم که به عدد صفر موارد ابتلا در کشورشان دل خوش نباشند و با اطمینان میگوییم در بسیاری از این کشورها تعداد مبتلایان چهار رقمی و قربانیان آنها ۲ رقمی است. برخی ادعاها در این کشورها جنبه سیاسی دارد، بزرگترین هنر نظام سلامت ایران ارائه شفاف آمار به ویژه آمار فوتی ها است. اجازه ندادیم حاشیه هایی از جنس سیاست و اقتصاد برای سلامت تعیین تکلیف کند.
وی اظهار کرد: شمار مبتلایان به کرونا ممکن است بیش از عددهای اعلامی باشد؛ چرا که بسیاری از مبتلایان به بیماری علامتی ندارند و بسیاری گرفتار علائم خفیف میشوند و بهبود پیدا میکنند و حتی نیاز به پزشک ندارد. اکنونهم شماری بهبود پیدا کرده اند و ما آنها را به عنوان مبتلایان کووید ۱۹ نمیشناسیم، بلکه تنها افراد دارای علائم حاد را بستری و ثبت کرده و به دنبال پنهان کاری و عددسازی هم نیستیم.
بین مبتلایان کودکان و نوجوان نداریم
جهانپور با اشاره به سن مبتلایان به کرونا در کشور گفت: بین مبتلایان کودکان و نوجوان نداریم و هیچ تشخیص قطعی کودک و نوجوان مبتلا به ویروس کرونا جدید نداشتهایم. مبتلایان قطعی از جوان تا سالمند هستند و اغلب فوتیها مسن بودهاند و بالای ۶۰ سال سن داشته اند یا به بیماری زمینه ای مبتلا بوده اند. مردم باید توجه داشته باشند که تزریق کورتون در کرونا بسیار خطرناک است و خطر مرگ و میر را بالا میبرد. فکر میکنیم برخی موارد فوتی تزریق دگزا و کورتون داشته و این موضوع در شدت گرفتن بیماری شان موثر بوده است. در اغلب موارد هم سفر یا سکونت درقم در شرح حال ها دیده شده که این نشان میدهد که کانون بیماری همچنان قم است.
وی با بیان اینکه استان های دیگر هم به صورت شعاعی از قم شاهد بروز موارد بیماری بودهاند، گفت: هر شهر و استانی ممکن است مواردی از کروناویروس را داشته باشد. اخبار ما صرفا بر اساس یافته های قطعی آزمایشگاهی است. آمار ما بعد از ارائه در کشور، تحویل سازمان بهداشت جهانی میشود.
وی تاکید کرد: آرامستانها مکلفند فوتیها را تحت نظر واحد بهداشت محیط منطقه و تحت نظر کارشناس بهداشت محیط دفن بهداشتی و بر اساس پروتکل مشخص انجام دهند. مراکز بهداشت بر این موضوع نظارت دارند وگرنه خلاف کردهاند و اقدام خلاف این روند جرم بوده و میتواند مورد پیگرد قرار گیرد.