۰۳ تير ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۰
کد خبر: ۵۰۹۰۳
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: نازنین زاغری را تبعه ایران می دانیم و جرم آن امنیتی است.

به گزارش پایداری ملی، سید عباس موسوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در عرصه سیاست خارجی پرداخت و به سوالات مطرح شده پاسخ داد.

وی در ابتدا به هفته حقوق بشر آمریکایی که از ششم تا 12 تیر است اشاره کرد و گفت: این هفته با ترور مقام معظم رهبری در سال 60 شروع می شود و پس از آن حادثه هفت تیر، حمله شیمیایی و قربانیان زیادی که داشتیم و 12 تیر سقوط هواپیمای مسافربری خلیج فارس با موشک ناو آمریکایی را داریم. این حقوق بشر آمریکایی را در یک هفته می توانیم مشاهده و قضاوت کنیم.

*دیپلماسی ادامه دارد/به دنبال افزایش تنش نیستیم

موسوی همچنین عنوان کرد: به رغم فشارها و لفاظی ها، دیپلماسی ادامه دارد و رفت و آمدهای دیپلماتیک و ابتکارات دیپلماتیک از سوی ایران و برخی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای برای کاهش تنش در منطقه ادامه دارد. ما هم از هرگونه کاهش تنش استقبال می کنیم و به دنبال افزایش تنش و مشکلات پس از آن نیستیم. آنهایی که دنبال این راه حل ها هستند به علت این تنش ها رجوع می دهیم که همان بدعهدی ها و تروریسم اقتصادی است که علیه ملت ایران تحمیل شده است. 

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اقدامات اخیر دستگاه دیپلماسی در پی تجاوز پهپاد آمریکایی عنوان کرد: اقدامات دیپلماتیک و حقوقی را انجام دادیم از جمله نامه به شورای امنیت و سازمان ملل و امیدواریم با شواهد و مدارک ارائه شده متجاوزان و آنهایی که دنبال تبلیغات منفی هستند بفهمند کار اشتباهی کردند و این پیگیری ها ادامه دارد.

موسوی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا ایران برجام را با دو کشور ادامه می دهد، گفت: ما تاکنون به برجام متعهد هستیم و اقدامات ما در چارچوب برجام است ولی حیات برجام به عنوان یک دستاورد و توافق چندجانبه بین المللی بستگی به اجرای تعهدات توسط همه طرف های برجامی دارد. با خروج غیرقانونی آمریکا کشورهای باقیمانده متعهد شده بودند نگذارند این دستاورد از بین برود ولی جز اندک تقلای شرکای ما بقیه کاری نکردند و ایران علیرغم میل خود مجبور شد در داخل مکانیسم برجام به عکس العمل دست بزند و برخی تعهدات را کاهش دهد.

وی عنوان کرد: ما خیلی منتظر اروپا نماندیم و نخواهیم بود و با کشورهای دوست به دنبال راهکارهایی هستیم و این تلاش ها از سوی دوستان و همسایگان ما از جمله روسیه ادامه دارد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر مقام انگلیسی و اظهارات مطرح شده از سوی معاون وزیر خارجه انگلیس بعد از دیدار با مقامات ایرانی تصریح کرد: این شیوه انگلیسی ها به ویژه در سفر اخیر غیرسازنده می دانیم، موریسون برای آشنایی با مواضع ایران به کشور سفر کرد و دیدارهایی با مقامات ایران از جمله عراقچی داشت که دیدار بسیار صریحی بود، طرفین مواضع خود را بیان کردند و طرف ایرانی تمام موارد را به خاطر اینکه ایشان تازه کار است و تازه وارد این عرصه شده است پرونده هایی که ایران به آنها درگیر بوده گفت و مواضع ما را اعلام کرد.

وی گفت: حرف هایی که بعد از دیدار گفتند نمی پسندیم و سازنده نمی دانیم قصد تحلیل ندارم ولی شاید بتوان گفت انگلیس با توجه به گرفتارهای داخلی و با بی دولتی مواجه و گرفتار بحران برگزیت است و شاید پشتوانه اتحادیه اروپا را دارد با سیاست های آمریکا همسو شده و همراهی با این سیاست ها برای ایران غیرقابل قبول است.

سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات انور قرقاش  گفت: اگر منظورشان از مذاکره با کشورهای همسایه و حاشیه جنوبی خلیج فارس باشد ایران مدت هاست اعلام و پیگیری کرده که آماده مذاکره و گفتگو با این کشورهاست و این را در راستای منافع منطقه و فرامنطقه می داند و ما پیمان عدم تعرض و مجمع گفتگوی منطقه ای را مطرح کردیم و الان آنها هستند که باید تصمیم بگیرند چه بخواهند کنند. ایران با آغوش باز آماده است با این برادران گفتگو کند.

وی درباره بازداشت غیرقانونی اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی در بلژیک خاطرنشان کرد: ما به هیچ کشوری از جمله اروپا بدهکار نیستیم، پرونده اسدی در دستورکار وزارت خارجه و نهادهای ذیربط قرار دارد یکسری پیچیدگی های فنی دارد این کار در حال انجام و وکلای ایشان در حال پیگیری هستند ولی این پرونده سیری دارد که در حال انجام است و امیدواریم در نهایت به نفع ایشان ختم و بیگناهی ایشان که برای ما محرز است برای آنها ثابت شود.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: تصمیم گیری درباره مجرمان امنیتی را قوه قضاییه و دستگاه ذیربط انجام می دهد. خانم زاغری یک فرد دوتابعیتی است و ایران به صراحت اعلام کرده و قوانین ما هم نشان می دهد که ایران دوتابعیتی را نمی پذیرد. زاغری را تبعه ایران می دانیم و جرم آن امنیتی است و در حال گذراندن دوران محکومیت است. چنین کارهایی که به شانتاژ و جلب توجه شبیه است به حل این پرونده کمک نخواهد کرد و هرگونه مزاحمت برای کارهای عادی و جاری سفارت در لندن را نمی پذیریم به آنها اعلام و خلاف کنوانسیون های بین المللی است و نمی تواند مورد پذیرش ایران قرار بگیرد.

وی گفت: توصیه می کنیم اگر حرف و نکته ای است از طریق مراجع رسمی و قانونی پیگیری شود و اجازه دهند سفارت ایران کار خود را انجام دهد و این کارهای تخریبی را نمی پسندیم و اجازه نمی دهیم.

موسوی همچنین درباره خبر منتشر شده مبنی بر حمله سایبری آمریکا عنوان کرد: توان پدافند دفاعی سایبری ما در برابر این حملات زیاد است و بعید می دانم اثرگذاری خاصی داشته باشند ولی صرف این اعتراف اگر رسمی باشد نشان می دهد دچار خبط بزرگی شدند و خلاف حقوق بین الملل و رویه ها و علیه یک دولت مستقل اقدام به عملیات سایبری کردند که در جای خود می تواند مبنای کار حقوقی ما قرار بگیرد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی گفت: اینکه اروپایی ها می گویند از برجام خارج و به کاهش تعهدات ادامه دهید خیلی مسموع نیست و در قالب برجام و تعهدات طرفین به برجام نمی گنجد. 

وی به اروپایی ها توصیه کرد برجام را مجددا بخوانند و افزود: برجام به طرفین اجازه می دهد اگر طرفی نقض عهد کند طرف مقابل اقداماتی را صورت دهد. برای ایران اگر تعهدی از سوی آنها زایل شده و اجرا نشده، کاهش تعهدات و خروج از برجام پیش بینی شده است. آنها نمی توانند ادعا کنند ایران نقض عهد کرده و تعهدش را اجرا نکرده است. 15 گزارش آژانس نشان می دهد ایران به رغم بدعهدی ها و بی تعهدی آنها، کماکان به برجام پایبند بوده و در قالب آن عمل کرده است. اگر ایران ابتدا به ساکن اقدام به نقض تعهدات می کرد شاید حرفشان مسموع بود ولی اقدامی که ایران صورت داده عکس العملی بوده به کاهش تعهدات طرف مقابل و بنابراین چنین حرف هایی به هیچ وجه قابل قبول نیست و اصلا نمی توانند چنین اقدامی را صورت دهند و صراحتا به آنها اعلام شده است.

موسوی گفت: تا زمانی گام عملی و ملموس برداشته نشود و خواسته های به حق و قانونی ایران در چارچوب برجام عملی نشود اقدامات کاهش تعهدی خود را انجام می دهیم و اگر ببینیم اقدامی صورت نگیرد گام دوم را قاطع تر برخواهیم داشت.

*کنفرانس منامه شرم آور است

این دیپلمات ارشد کشورمان درباره کنفرانس منامه آن را شرم آور خواند و افزود: برگزاری کنفرانسی که باعث تشتت در جهان اسلام و فراموشی آرمان فلسطین شود و یا اینکه قدس شریف، فلسطین و حقوق مردم فلسطین را بفروشد و ضایع کند شرم آور است و این کنفرانس و به حراج گذاری آرمان فلسطین ره به جایی نخواهد برد و قطعا محکوم به شکست است و ما این اقدام آنها را محکوم می کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه پاسخ به سوالی که اگر اروپا تراکنش های مالی را در این مدت 60 روزه انجام دهد آیا ایران به قبل بر می گردد، گفت: ما صراحتا حق و حقوق خود را اعلام کردیم و باید بین حقوق و تکالیف ما در برجام یک توازنی برقرار شود. من نمی دانم سازوکار اینستکس تا چه حد می تواند این توازن را برقرار کند، ولی اگر بخواهد یک چیز صوری باشد و یک مبلغ باری به هر جهت بگذارد ما را راضی نخواهد کرد. ایران باید به درآمدهای نفتی قبل از خروج آمریکا از برجام بازگردد. اگر اراده کنند و بخواهند به عنوان اجرای تعهدشان نه چیزی به ما بدهند و تعبیر دیگری داشته باشد در راستای اجرای تعهدشان اگر بخواهند با مبلغی معامله انجام دهند باید ببینیم چه هست و آیا می تواند خواسته های ایران را تامین کند و اگر چیز عادی باشد ایران را راضی نخواهد کرد و مردم را قانع نمی کند.

موسوی درباره غرامت انگلیس به بانک ملت گفت: انگلیسی ها موظف هستند آن کار را انجام دهند و امیدواریم این کار صورت بگیرد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی گفت که وزارت خارجه متولی کار اقتصادی نیست و معاونت دیپلماسی اقتصادی تسهیل کننده و ایجاد هماهنگی بین دستگاه های اقتصادی فعال در خارج از کشور است. وزارت خارجه در حال کمک به دستگاه های اجرایی و شرکت های دولتی و خصوصی است که کار تجاری و اقتصادی آنها با خارج از کشور تصویب شود و هماهنگی های لازم را از طریق سفارتخانه ها و مکانیسم های دیگر انجام می دهد و از وزارت خارجه توقع کار اجرایی و دخالت در کار اجرایی سایر دستگاه های متولی این کار را نباید داشت. به وظیفه خود به عنوان تسهیل کننده و هماهنگ کننده با شدت و قوت ادامه می دهد.

 موسوی در پاسخ به سوالی درباره سفرهای پامپئو به  تناقض در رفتار و گفتار مقامات آمریکایی گفت: اینکه دست به ائتلاف سازی بزنند چیز جدیدی نیست و تا حالا شکننده بوده و شکست خورده است. ایران کشور مقتدری است و جایگاه محکمی در منطقه دارد و ائتلاف سازی علیه ایران کار ساده ای نیست و هر هفته هم به منطقه تشریف بیاورند کاری از پیش نخواهند برد. تناقض در رفتارهای آنها ریشه در بلاتکلیفی و سردرگمی سیاسی آنها دارد. احتمال تشتت در تیم تصمیم گیری فعلی در آمریکاست و هر کس برای خودش سازی می زند و گاهی شرط و شروط می گذارند و بر می دارند ما به شرط و شروط ها اعتنایی نمی گذاریم و آنچه برای ما مهم است اقدام عملی است و ما به این حرف ها خیلی اعتنا نمی کنیم.

وی درباره گام های بعدی ایران بیان کرد: ما همان گام هایی که در نامه ریاست جمهوری به سران کشورهای باقیمانده در برجام اعلام کردیم همان گام هاست و اینها گام های عملی ماست که در برابر بی تعهدی آنها برخواهیم داشت.

سخنگوی وزارت خارجه درباره  سفر ماکرون به ایران هم گفت: چنین خبری را نشنیدم. 

وی درباره تحریم هایی که آمریکایی ها اعلام کردند امروز اعمال می شود، پرسید: آیا واقعا تحریمی بوده که آمریکا در 40 سال گذشته علیه کشور و ملت ما عملی نکرده باشد و اگر کرده چه دستاوردی داشته است. این تحریم ها را در راستای تبلیغاتی می دانیم که می خواهند بر افکار عمومی داخلی و خارجی اثرگذاری کنند.

موسوی تصریح کرد: ما هر تحریمی را جدی می گیریم و یک اقدام خصمانه و در راستای تروریسم اقتصادی علیه ملت و جنگ تحمیلی اقتصادی علیه ملت ما جریان دارد می بینیم، ولی در اثرگذاری این تحریم ها که واقعا نمی دانیم کجا را می خواهند هدف قرار بدهند در آن سود و اثری نمی بینیم.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: از سویی بحث میانجیگری و مذاکره عنوان می کنند و از سوی دیگر ادامه فشار حداکثری علیه مردم ماست که اینها با هم جور در نمی آید و خودشان می دانند اگر فشار و تحریم پاسخگوی کارهای آنها بود، تا حالا نتیجه می گرفتند و قطعا از راه فشار، نه جمهوری اسلامی ایران مذاکره خواهد کرد نه تسلیم خواهد شد.

خبرنگاری از موسوی پرسید آیا نخست وزیر ژاپن با بسته پیشنهادی مدونی آمده بود که وی گفت: سفر آقای آبه را فارغ از حواشی آن یک سفر تاریخی و مهم در روابط دوجانبه تلقی می کنیم، سفری بود که بعد از 40 سال یک مقام ارشد ژاپنی به ایران آمد و این یک نقطه عطفی در روابط تاریخی و دیرینه دو کشور بود.

موسوی افزود: حواشی سفر این بود که آبه که در حسن نیت ایشان و صداقت ایشان شک نداریم، حامل پیامی است و یا برای میانجیگری به تهران سفر می کند در کنار اهمیتی که برای روابط دوجانبه دو طرف قائل هستند.. ایشان پیام کتبی نداشت ولی پیام شفاهی داشت و اینکه آمریکایی ها اعلام می کنند پیام داشت یا نداشت به خودشان واگذار می کنیم.

وی افزود: ایران از ابتدا از سفر نخست وزیر ژاپن استقبال و اعلام کرد شنونده حرف های آنها خواهیم بود. مقامات ایرانی در سطوح مختلف از جمله مقام معظم رهبری، رئیس جمهور و وزیر خارجه با آبه و وزیر خارجه این کشور مذاکره داشتند و صحبت های ایشان را شنیدند و حرف های آنها هم حرف هایی بود که در رسانه ها منتشر شد.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه اینها دنبال کاهش تنش در خلیج فارس بودند و اهمیت منطقه برای آنها ما و دنیا غیرقابل کتمان است، اظهار داشت: اینها خیلی تمایل نداشتند در منطقه ای که اقتصاد دنیا به آن وابسته است دچار بحران و تنش باشد و روز به روز بر تنش ها افزوده شود. آنها این حرف را منتقل کردند که خواستار کاهش تنش هستند.

وی گفت: پیام ویژه ای از طرف آنها (آمریکا) نداشتند و حرف هایی بود که رسانه ای شده بود و حرف ها و جواب های ما هم رسانه ای شد، آنها بسته ویژه ای را نتوانستند ارائه دهند که بشود روی آن فکر کنیم. یکسری در قالب روابط دوجانبه پیشنهادهایی برای مراودات تجاری بین دو کشور بود هنوز آن درها باز است که به مراودات تجاری و بحث خرید نفت محدود می شد.

موسوی همچنین در پاسخ به سوال دیگری گفت: همین اقدام آمریکا نشان داد ایران در عین اینکه خواستار جنگ و تنش نیست، ولی آمادگی دفاعی خود را حفظ کرده و سرنگونی این پهپاد جاسوسی اقدامی بود که صورت گرفت و امیدوارم دست به چنین حماقتی نزنند.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: معتقد به کار با همسایگان، کار دسته جمعی و کشورهایی که با آنها همسو هستیم، می باشیم.

وی درباره ادعای آمریکایی ها در خصوص پهپاد ساقط شده تصریح کرد: برای ایران اسنادی که ارائه کرده متقن و قابل استناد است و برای ما ثابت شده است. تشکیکی که آنها در اصل موضوع و تجاوز می کنند خللی ایجاد نمی کند. رادارهای نظامی و غیرنظامی ما این ورود غیرقانونی را ثبت کردند و فاصله ای که اینها ادعا می کنند در مرز بوده این قدری هست که ثابت کند ایران با دقت و هوشیاری این کار را انجام داده و لازم هم بوده و در این چارچوب اقدام خود را انجام داده است. حرف هایشان دقیق نیست به قدر فتوشاپی بوده که درباره برنامه موشکی ما بیان کردند.

موسوی درباره سفر مشاور دیپلماتیک رئیس جمهور فرانسه گفت: این سفر انجام شد و ایشان به ایران آمد و دیدارهایی هم داشت. دیدارهایی که نمی توانم بگویم خیلی خوب ولی خوب بود و حرف هایی که زده شد قدری متفاوت بود. در چارچوب مسائل منطقه و برجام بود که نقطه نظراتشان را اعلام کردند و طرف ایرانی پاسخ های لازم را دادند و اعلام موضع کردند و ایشان به فرانسه تشریف بردند.

سخنگوی وزارت خارجه درباره انجام تعهدات مالی توسط روسیه و اینکه آیا ایران گام هایی که قرار است بردارد متوقف خواهد کرد؟ گفت: در چارچوب دوجانبه با روسیه کارهایی انجام می دهیم و اینها نافی تعهدات سه کشور دیگر در برجام نیست.

وی درباره تحول در مناسبات دیپلماتیک ایران و کانادا در پی سفر عراقچی به سوئیس و انتقال حفاظت منافع ایران در کانادا از عمان به سوئیس که البته عنوان شد خدمات کنسولی را در بر نمی گیرد، گفت: آنچه اتفاق افتاد کشورها حفاظت منافع خود را به کشوری می سپرند و بعد از مدتی به دلایل مختلف و مشغله سفارت و هزینه هایی که دارد اعلام می کنند نمی توانند و عوض می کنند سوئیس هم زحمت چند کار حفاظت منافعی را می کشد هم در باره آمریکا و هم عربستان، کانادا را اخیرا بعهده گرفت، ولی چون کارهای اجرایی زیاد دارد توان نداشتند به کارهای کنسولی با توجه به ایرانیانی که در آنجا هستند، بپردازند. این کارها در ستادی که در تهران است انجام می شود و برخی نمایندگی های ما در اروپا  وآمریکا موظف شدند کارهای ایرانیان مقیم کانادا را انجام دهند.

موسوی افزود: قبلا به کانادایی ها پیشنهاد کرده بودیم اگر آمادگی داشته باشند حداقل در بحث کنسولی برای رفاه ایرانیان اقداماتی را صورت دهیم و تحولاتی که در آن کشور رخ می دهد  و بالا و پایین ها اجازه نداده آنها به این جمع بندی برسند. ایرانیان در کانادا کارهای کنسولی و اجرایی زیاد دارند که بایستی دغدغه ما و دولت کانادا باشد و نمی شود این چنین بماند و باید راهی برای این موضوع پیداکرد.

سخنگوی وزارت خارجه عنوان کرد که در مناسبات دیپلماتیک ایران  و کانادا تحول ویژه ای نشنیدم که اتفاق بیفتد .

وی درباره میانجیگری دیگر کشورها هم گفت: ما هیچگونه میانجیگری را رد نکردیم و کشورهای زیادی تلاش کردند چه در منطقه و اروپا و شرق دور کشورهایی بودند که از ما خواستند میانجیگری کنند و ما از آنجا که معتقد به تعامل و گفتگو با همسایگان هستیم حتی همسایگانی که گونه دیگری می اندیشند پیشنهادات برای کاهش تنش ها را رد نکردیم، ولی وقتی آنها با طرف مقابل مواجه شدند چه پاسخی گرفتند را نمی دانیم، اگر به سهم ما باشد با قاطعیت و قوت و صلابت آماده گفتگو و مواجه با این هستیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر