۳۰ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۲۰
کد خبر: ۵۰۶۹۸
بخش مهمی از ظرفیت‌های عملیاتی سیا در کشور‌های هدف آمریکا با کشف و نابودی یکی از پیچیده‌ترین شبکه‌های سایبری سازمان سیا توسط دستگاه‌های اطلاعاتی ایران کاملاً نابود شد.

به گزارش پایداری ملی، روزنامه «جوان» در یادداشتی از «حسن رشوند» نوشت:

دبیر شورای عالی امنیت ملی، سه روز پیش و در آستانه سفر به روسیه برای حضور و سخنرانی در دهمین اجلاس بین‌المللی نمایندگان عالی امور امنیتی کشور‌های جهان از کشف و نابودی یکی از پیچیده‌ترین شبکه‌های سایبری سازمان سیا که در حوزه جاسوسی سایبری به کار گرفته می‌شد از سوی دستگاه‌های اطلاعاتی ایران خبر داد و افزود: بخش مهمی از ظرفیت‌های عملیاتی سیا در کشور‌های هدف امریکا با کشف این شبکه از سوی دستگاه‌های اطلاعاتی ایران کاملاً نابود شد. شمخانی گفت: با توجه به همکاری جاری میان ایران و بسیاری از کشور‌های جهان در قالب ایجاد «شبکه ضد جاسوسی بین‌المللی» علیه امریکا، ما اطلاعات شبکه کشف‌شده را که در چند کشور دیگر نیز فعال بود، در اختیار شرکای‌مان قرار دادیم که منجر به شناسایی و فروپاشی شبکه افسران اطلاعاتی سیا و دستگیری تعدادی از جاسوسان و مجازات آن‌ها در کشور‌های مختلف شد.
امروزه جنگ نرم و نبرد اطلاعاتی از ارکان اصلی قدرت هر کشوری محسوب می‌شود و بر خلاف گذشته که حکومت‌ها برای کشورگشایی به حمله نظامی روی می‌آوردند، اکنون دولت‌ها و حتی بازیگران غیردولتی برای مرزنَوَردی اقدام به انجام عملیات‌های اطلاعاتی می‌کنند. جنگ نرم نسبت به جنگ نظامی به مراتب کم‌هزینه‌تر و در عین حال مؤثرتر است و همین مسئله موجب شده قدرت‌های بزرگ برای پیشبرد اهدافشان بیش‌تر به سوی جنگ غیرنظامی سوق پیدا کنند. اندیشکده‌های امریکایی تا کنون بار‌ها و بار‌ها گزارش‌های مفصلی را درباره ظرفیت‌های دوستان و دشمنان امریکا در جنگ نرم نوشته‌اند. یکی از آخرین گزارش‌ها در این‌باره، گزارش ۳۰۰ صفحه‌ای اندیشکده شناخته‌شده و تأثیرگذار «رَند» وابسته به دولت امریکاست. این اندیشکده در گزارشی با عنوان «درس‌هایی از دیگران برای عملیات‌های آینده ارتش امریکا درون و از طریق محیط اطلاعاتی»، عملیات‌های اطلاعاتی ۱۲ بازیگر غیردولتی را بررسی و از آن‌ها درس‌هایی را برای ارتش امریکا استخراج می‌کند. این ۱۲ بازیگر عبارتند از: چهار متحد (رژیم صهیونیستی، ناتو، کانادا و آلمان)، چهار بازیگر مهم دولتی (چین، کره شمالی، ایران و روسیه) و چهار بازیگر مهم غیردولتی (حزب‌الله، القاعده، داعش و سازمان‌های مکزیکی قاچاق مواد مخدر). در مورد ایران نویسندگان گزارش اندیشکده رَند توضیح می‌دهند که ایران بخش قابل‌توجهی از منابع، توجه و انرژی خود را به فضای مجازی اختصاص داده است، اما «این کشور قابلیت‌های سایبری‌اش را نه برای تهاجم واقعی، بلکه بیش‌تر برای به نمایش گذاشتن ظرفیت‌هایش و استفاده به عنوان بازدارنده‌ای به کار می‌گیرد که شامل، هم «داشتن» ظرفیت‌های تنبیهی [و تقابلی علیه دشمنان]می‌شود و هم نمایش عزم و اراده استفاده از این ظرفیت‌ها. ایران از ظرفیت‌های اطلاعات‌محور فنی خود نیز دقیقاً به همین شکل استفاده کرده است.»
«رند» اذعان می‌کند که ایران در آینده به توسعه ظرفیت‌های سایبری خود ادامه خواهد داد، چراکه تهران در حال حاضر بر این حوزه تمرکز کرده است و تلاش‌هایش در این زمینه ثمره‌بخش نیز بوده‌اند. این اندیشکده می‌نویسد: «از ایران اغلب در کنار روسیه، چین و کره شمالی به عنوان بازیگری دولتی با ظرفیت‌های مستحکم سایبری نام برده می‌شود.» این اندیشکده در بخشی از گزارش خود با موضوع «درس‌هایی از عملیات‌های ایران درون و از طریق محیط اطلاعاتی» به کارآمدی این عملیات‌ها اذعان می‌کند و هشدار می‌دهد: «ظرفیت‌هایی که ایران در انجام عملیات درون و از طریق محیط اطلاعاتی، به خصوص در عرصه سایبری، از خود نشان داده، کافی است تا امریکا و غرب وقتی «رقص شمشیر» مقابل تهران را سبک و سنگین می‌کنند، [برای بررسی ظرفیت‌های ایران در محیط اطلاعاتی]«مکثی جدی» بنمایند. بر همین اساس، منطقی است که نتیجه بگیریم، ظرفیت‌های ایران بازدارنده‌ای مؤثر مقابل دست‌اندازی غربی‌ها محسوب می‌شوند، به خصوص از آنجایی که این کشور همچنان منابع قابل‌توجهی را به توسعه بیش‌تر این ظرفیت‌ها اختصاص می‌دهد.»
سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی، به روسیه برای حضور و سخنرانی در دهمین اجلاس بین‌المللی نمایندگان عالی امور امنیتی کشور‌های جهان در راستای تبادل تجربه و همچنین کمک‌های ایران به کشور‌های دیگر به شمار می‌رود. اهمیت این نشست در این است که کشور‌های دیگر با مشاهده مدارک مربوط به عملیات‌های موفق ایران می‌توانند به صورت عینی نقش ایران در ایجاد امنیت جهانی را مشاهده کنند. در واقع نباید تصور کرد که حضور ایران در این نشست، یک حضور معمولی و روتین است چراکه شرایط زمانی و نیز محتوای اجلاس نشان می‌دهد که حضور شمخانی در آن دست‌کم به سه دلیل، اهمیت ویژه‌ای برای ایران دارد.
شمخانی به دعوت رسمی نیکولای پاتروشف همتای روس خود راهی روسیه و در بدو ورود، مورد استقبال مشاور ارشد شورای امنیت روسیه قرارگرفته است. در راستای همین استقبال سطح بالا، مذاکرات سطح بالای او با روس‌ها به‌خصوص در شرایط امنیتی فعلی منطقه (شدت گرفتن بحران یمن و نیز افزایش تنش در شمال سوریه) اهمیت بالایی خواهد داشت مخصوصاً وقتی بدانیم که روس‌ها در آستانه یک اجلاس امنیتی عالی‌رتبه با حضور شخص نیکولای پاتروشف، دبیر شورای امنیت روسیه، جان بولتون، مشاور امنیت ملی امریکا و مائیر بن شبات، مشاور امنیت ملی رژیم صهیونیستی هستند و لابد در این اجلاس، درباره وضعیت ایران یا جنگ در سوریه نیز بحث‌هایی خواهد شد.
آن‌طور که خبرگزاری اسپوتنیک خبر داده، موضوع اصلی این اجلاس، «راه‌های تضمین امنیت ملی، توسعه اقتصادی پایدار و توسعه اجتماعی در مقابله با تهدیدات روزافزون هیبریدی» ذکر شده است. عبارت «تهدیدات جنگ هیبریدی»، عبارتی جدید در ادبیات امنیتی - نظامی است و معنای آن این است که کشور‌ها علیه یکدیگر، مجموعه‌ای از اقدامات را در دستور کار قرار دهند. مثلاً روسیه، که میزبان این اجلاس است، در تنشی که با اوکراین و به‌تبع آن با اتحادیه اروپا دارد از مجموعه‌ای از اقدامات نظیر مباحث اقتصادی، انرژی به‌خصوص در حوزه گاز، فشار دیپلماتیک و نیز نبرد‌های نیابتی استفاده کرده است. اما اهمیت ویژه این اجلاس برای ایران این است که در حال حاضر کشور ما نیز تحت چنین تهاجمی از سوی امریکا قرار دارد و امریکا از تمامی ابزار‌های خود علیه ایران، استفاده می‌کند و به همین دلیل شرکت شمخانی در این اجلاس و سخنرانی او به‌عنوان نماینده کشوری که خود قربانی جنگ‌های ترکیبی است، اهمیت پیدا می‌کند.
خبر مهمی را که قبل از این اجلاس توسط ایران منتشر شد، هم باید در نظر داشت. علی شمخانی، روز قبل از سفر به روسیه، در یک گفت‌وگوی رسانه‌ای، به‌طور رسمی از کشف و نابودی یکی از پیچیده‌ترین شبکه‌های جاسوسی سایبری سازمان سیا از سوی دستگاه‌های اطلاعاتی ایران خبر داد و گفت: بخش مهمی از ظرفیت‌های عملیاتی سیا در کشور‌های هدف امریکا با کشف این شبکه از سوی دستگاه‌های اطلاعاتی ایران کاملاً نابود شد. او ضمناً گفته که «با توجه به همکاری جاری میان ایران و بسیاری از کشور‌های جهان در قالب ایجاد شبکه ضد جاسوسی بین‌المللی علیه امریکا، ما اطلاعات شبکه کشف‌شده را که در چند کشور دیگر نیز فعال بود در اختیار شرکای‌مان قراردادیم که منجر به شناسایی و فروپاشی شبکه افسران اطلاعاتی سیا و دستگیری تعدادی از جاسوسان و مجازات آ‌نها در کشور‌های مختلف شد.» شمخانی این را هم گفت که «امریکایی‌ها با اعتراف به پیروزی ایران، این اقدام ایران را «شکست مفتضحانه اطلاعاتی» نام‌گذاری کردند.» با توجه به اینکه گفته‌شده که امریکا یک هیئت عالی‌رتبه به این اجلاس فرستاده، به نظر می‌رسد که ایران، قصد داشت با اعلام رسمی این خبر (که خبر‌های غیررسمی آن پیش‌تر توسط رسانه‌های خارجی منتشرشده بود) پیش از این اجلاس، ضمن نشان دادن قدرت اطلاعاتی امنیتی خود، به رفتار‌های مخاصمه‌آمیز امریکا نیز اشاره‌ای روشن داشته باشد و آن را به یک بحث جاری در این اجلاس تبدیل کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر