۰۶ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۴
کد خبر: ۵۰۳۶
وزیر امور خارجه با بیان اینکه اینگونه نیست که هر کشوری اجازه داشته باشد مثل قرون وسطی هر زمانی که خواست به زور متوسل شود، گفت: تهدید به استفاده از زور در جهان کنونی موضوعیت ندارد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان سه‌شنبه شب در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما به تشریح برنامه‌های دستگاه سیاست خارجی دولت یازدهم پرداخت و به سؤالات مطرح شده پاسخ گفت.

وی در ابتدا در خصوص سالگرد شهادت شهیدان رجایی و باهنر گفت: هر چه داریم از این انقلاب، کشور و مردم است و باید همه چیز خود را برای این کشور و مردم فدا کنیم. این شهدا این سعادت را داشتند که با جانشان این موضوع را به اثبات برسانند و امیدواریم با هر چیز دیگری این به اثبات برسانیم.

وزیر امور خارجه محورهای سفر جفری فلتمن معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل و همچنین سلطان قابوس پادشاه عمان به تهران را متفاوت و در عین حال دارای شباهت‌هایی خواند و عنوان کرد: پادشاه عمان به دلیل روابط بسیار خوب 2 کشور به عنوان همسایه قصد داشت در اقدامی نمادین، اولین رئیس کشوری باشد که بعد از مراسم تحلیف آقای روحانی به ایران سفر و درباره موضوعات مختلف صحبت کند. مباحث مختلف روابط دوجانبه همکاری‌های اقتصادی و تجاری در حوزه نفت و گاز و ترانزیت بین دو کشور مطرح و توافقات خوبی بین 2 دولت و وزرای مربوطه انجام شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در این سفر مباحث منطقه‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت، اظهار داشت: منطقه ما با  تهدیدات و خطراتی مواجه است از جمله تهدید فرقه گرایی، افراط، سوء استفاده از وضعیت‌های بحرانی، دخالت خارجی، کوتاه بینی و کوتاه نظری و پیگیری اهداف سیاسی به قیمت حیات مردم و جان انسان‌های بیگناه که 2 کشور دیدگاه‌های نزدیکی نسبت به این تهدیدات داریم که در این زمینه‌ها صحبت شد.

وی ادامه داد: با توجه به تحرک نسبتا قابل توجه عمان در صحنه جهانی، تحولات بین‌المللی مورد گفت‌وگوی مقامات دو کشور بود و پادشاه عمان ملاقات خوبی نیز با مقام معظم رهبری داشت.

ظریف درباره سفر فلتمن نیز گفت: آقای فلتمن مأموریت ویژه‌ در رابطه با سوریه و تحولات خاورمیانه از جمله مصر داشت. ملاقات کوتاهی با من و با همکاران ملاقاتی طولانی‌تر و محتوایی‌تر داشت. ما بر مواضعمان در سوریه از جمله ضرورت یافتن راه‌حل سیاسی و پایان دادن به کشتار، برادرکشی، جنگ و خونریزی در سوریه، پایان دادن به دخالت خارجی و یافتن راه‌حل سیاسی تأکید کردیم.

ظریف با بیان اینکه برخی معقتدند که سوریه راه‌حل نظامی دارد، عنوان کرد: متاسفانه این روزها اخبار زیادی از تهدید به استفاده از زور می‌شنویم که نگران کننده است.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا این تهدیدات را جدی می‌دانید؟ پاسخ داد: اصلا مهم نیست که جدی باشد یا نه؛ مهم این است که یکسری از دولت‌ها به خود اجازه می‌دهند در قرن 21 به روش قرن 19 زندگی کنند. فراموش کرده اند که کشورهای متمدن 60 سال پیش تصمیم گرفتند تهدید به استفاده از زور را از روی میز بردارند.

رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد:اینگونه نیست که هر کشوری اجازه داشته باشد مثل قرون وسطی هر زمانی که خواست به زور متوسل شود، این قانون جنگل مدت‌هاست که در روابط بین‌الملل حذف شده است.

امروز برخی خود را در موضع قاضی و هیئت منصفه، دادستان قرار داده و در آخر می‌خواهند تصمیم خود را اعمال کنند که بسیار باعث تأسف است.

وی با ابراز تأسف از جنگ در سوریه و کشتار مردم بیگناه و اینکه امکان استفاده از سلاح شیمیایی ایجاد شده، خاطرنشان کرد: ایران قربانی سلاح شیمیایی است و هیچ کس و هیچ دولتی به اندازه ایران این حق را ندارد که استفاده از این سلاح را به هر شکل آن محکوم کند. دیگرانی که دیروز اسنادش منتشر شد علی‌رغم اینکه می‌دانستند رژیم صدام از سلاح شیمیایی استفاده می‌کند به صدام اطلاعاتی می‌دادند که در استفاده از همان سلاح شیمیایی به کار می‌گرفت و علیه غیرنظامیان در سردشت و حلبچه از آن سلاح‌ها استفاده می‌کرد. امروز به یک بهانه و بدون اینکه چیزی ثابت شده باشد و اینکه چه کسی مسئول این جنایت عظیم علیه بشریت است برای خود تصمیم می‌گیرند که جنایت دیگری مرتکب شوند و آن تهدید به استفاده از زور است.

به گفته وزیر امور خارجه تهدید به استفاده از زور در جهان کنونی موضوعیت ندارد.

*حمایت‌هایی که در آخر بلای جان خودشان شد

ظریف در ادامه و در پاسخ به این سؤال که خصومت آمریکا و برخی کشورهای عربی منطقه و رژیم صهیونیستی با دولت سوریه چیست؟‌ گفت:‌ اینها از شرایطی که متاسفانه در سوریه اتفاق افتاده استفاده و این شرایط را برای پیشبرد اهداف خود تشدید می‌کنند. برخی از این اهداف توسعه طلبانه و در حمایت از رژیم صهیونیستی است و برخی از آنها دامن زدن به اختلافات فرقه‌ای است و برخی نگاه کوتاه بینانه از شرایط و وارد شدن به رقابت‌هایی است که اصلا وجود ندارد.

وی افزود: ما اعتقاد نداریم که نیازمندیم با کشورهای دیگر در منطقه رقابت کنیم. ما با همه کشورهای منطقه و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، کشورهای همسایه مسلمان و سایر کشورهای مسلمان منافع و نگرانی‌های مشترکی داریم.

ظریف با بیان اینکه خطر افراط همه ما را تهدید می‌کند، اظهار داشت: شاید این خطر آنها را بیش از دیگران تهدید می‌کند؛ ولی متاسفانه در طول چند دهه گذشته بعد از انقلاب اسلامی با نگاه کوتاه و بدون تحلیل واقعی از گروه‌ها و رژیم‌هایی مثل صدام، القاعده و طالبان حمایت کردند که در آخر بلای جان خودشان شده و خودشان را گرفتار کردند. اینکه در منطقه ما جنگ داخلی، کشتار و قتل مردم بیگناه اتفاق می‌افتد باعث نگرانی است و باید محکوم شود.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: کشتن حتی یک انسان جرم است و حتی استفاده از کمترین سلاح شیمیایی یک جرم بین‌المللی است و باید به هر شکل و در هر صورت محکوم شود.

*لشکرکشی به منطقه را تحمل نمی‌کنیم

رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ایران به عنوان قربانی سلاح شیمیایی به هیچ وجه آمادگی ندارد که استفاده از سلاح شیمیایی را تحمل کند، عنوان کرد: ایران آمادگی ندارد که تحمل کند گروهی از کشورها علی‌رغم سابقه خودشان به یک بهانه یا بهانه‌های دیگری به منطقه لشکرکشی کرده و منطقه را به خاک و خون بکشند و افراط را در منطقه ترویج کرده و منطقه را به پرتگاه خشونت و درگیری ببرند که حتما آثار و تبعات آن از مرزهای سوریه و مصر فراتر می‌رود و دامن بسیاری از این کشورها و خارج از منطقه را خواهد گرفت.

*تبعات هرگونه ماجراجویی در منطقه کل منطقه را در برمی‌گیرد

ظریف درباره اینکه آیا با فلتمن درباره حمله نظامی آمریکا به سوریه صحبت کردید؟ پاسخ داد: به آقای فلتمن گفتم تبعات هرگونه ماجراجویی و دخالت خارجی در منطقه، حتما فراتر از مرزهای آن کشور خواهد بود و کل منطقه را به آتش می‌کشد و این آتش که آتش فرقه گرایی، اختلافات طائفی و اختلافاتی است که وجود ندارد و برای منافع کوته بینانه خود بی جهت به آن دامن می‌ز‌نند، نمی‌تواند در یک منطقه محصور شود.

وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: پاسخ افراط گرایی که در افغانستان ترویج دادند در برج‌های دوقلوی نیویورک گرفتند. افراط و خشونت حد و مرز نمی‌شناسد. شما باید با مبنای افراط و خشونت برخورد کنید نه اینکه فکر کنید اگر آتش افراط را در خانه همسایه به پا کردید این آتش را از خودتان دور کردید، این در دنیای به هم پیوسته کنونی یک خیال خام باطل است.
گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر