به گزارش پایداری ملی، ویدئوی برخورد غیرمعمول «عمران خان» نخستوزیر پاکستان با پادشاه سعودی در جریان اجلاسهای روز شنبه شهر «مکه» بازتاب گستردهای در شبکههای اجتماعی پیدا کرده است.
بر اساس این ویدئو، نخستوزیر پاکستان هنگام ورود به محل برگزاری اجلاس سازمان همکاری اسلامی، پس رویارویی با «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی که به استقبال او آمده، سخنانی را خطاب به مترجم میگوید و بیآنکه منتظر دریافت پاسخ باشد، پادشاه سعودی را با مترجم رها کرده و میرود.
این ویدئو با واکنشهای بسیاری در شبکههای اجتماعی روبرو شده و برخی آن را نشانه اقتدار عمران خان در برابر سعودیها توصیف کردهاند. در مقابل، حسابهای کاربری نزدیک به حکومت سعودی و همچنین کارکنان رسانههای سعودی خان را به عدم رعایت پروتکلهای دیپلماتیک متهم کردهاند.خبرنگار پایگاه خبری «طلوع نیوز» افغانستان با انتشار این ویدئو در حساب توییتریاش، مدعی شده است که در پی این برخورد، پادشاهی سعودی در «بالاترین سطح» به دولت پاکستان اعتراض کرده و رفتار نخستوزیر این کشور را «خارج از عرف» توصیف کرده است. به ادعای وی، دیدار برنامهریزی شده خان با پادشاه و کابینه سعودی نیز لغو شده است.
با این وجود، آنطور که رسانههای سعودی گزارش کردهاند، عمران خان پس از شرکت در اجلاس سازمان همکاری، با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی دیدار کرده است.
عربستان سعودی روز شنبه، اجلاسهای سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس را در سطح سران در شهر مکه برگزار کرد.
«عادل عبدالمهدی» نخستوزیر عراق امروز در کنفرانس خبری هفتگی خود در بغداد، گفت: «کشورهای مشارکت کننده در نشست سران عرب موضع عراق را که تمایلی ندارد تا بخشی از محوری علیه محور دیگر باشد، درک کردند.»
در بیانیه پایانی نشست سران اتحادیه عرب، از کشورهای عربی خواسته شده تا در برابر «مداخلهجوییهای ایران» متحد شوند.
این بیانیه به علاوه ایران را به حمایت از «گروههای تروریستی» در بحرین متهم کرده و مدعی شده موشکهایی که اعضای انصارالله به سمت عربستان سعودی شلیک میکنند ساخت ایران هستند. بخش دیگر بیانیه پایانی نشست سران اتحادیه عرب ایران را به دخالت در سوریه و بر هم زدن اتحاد در این کشور متهم میکند.
در جریان برگزاری نشست سران اتحادیه عرب، «برهم صالح» رئیسجمهور عراق هشدار داد که تنشهای منطقهای و بینالمللی در صورت عدم مدیریت صحیح میتوانند به جنگ تبدیل شوند.
«محمد بن
عبدالرحمن آل ثانی» معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر هم یکشنبه شب با
بیان اینکه بیانیههای شورای همکاری و اتحادیه عرب از پیش آماده شده بود،
گفت: ««ما امیدوار بودیم نشستهای مکه، اساس گفتوگوها برای کاهش تنش با
ایران باشند.»
در واکنش به این تحولات، سید «عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران از این که عربستان سعودی «از شرایط میزبانی»، «فرصت ماه مبارک رمضان» و مکان مقدس مکه «سوء استفاده» کرده ابراز تأسف کرد.
عباس موسوی «اتهامات بیاساس» در بیانیههای پایانی این نشستها را رد و محکوم کرد و در عین حال گفت که جمهوری اسلامی ایران «تلاش عربستان برای بسیج آرای کشورهای همسایه و عربی» را «ادامه فرایند بیسرانجامی» میداند که آمریکا و اسرائیل علیه ایران طی میکنند.