جالب توجه است که اقدامات و دخالت های این لابیهای مهم صهیونیستی در سیاست و حکومت آمریکا موجب اعتراض کارشناسان، سیاستمداران و افکار عمومی آمریکاییان است به گونه ای که مقالات و کتابهای قابل ملاحظهای در اعتراض به این روند به نگارش درآمده که در میان آنها می توان به «لابی اسرائیل در آمریکا» اشاره کرد که توسط استفان والت و جان میرشایمر دو تن از تحلیلگران و صاحبنظران آمریکایی در حوزه روابط بینالملل نوشته شده است.
آنها در زمینه تأثیرگذاری لابی های صهیونیستی بر سیاستهای خارجی آمریکا مینویسند: «سخاوتمندی و گشادهدستی خارقالعاده آمریکا در مورد اسرائیل، در صورتی که این کشور یک متحد استراتژیک مهم برای آمریکا محسوب میشد یا دلایل اخلاقی محکمی برای این عمل وجود داشت، توجیهپذیر بود؛ اما هیچ یک از این دو منطق در مورد اسرائیل صادق نیست.» آنها دلایل استراتژیک زیر را برای استدلال خود عنوان میکنند:
۱- حمایت از اسرائیل برای آمریکا، بسیار پرهزینه است و موجب ایجاد اشکال بر سر راه روابط آمریکا با جهان عرب میشود.
۲- آسیبپذیری اسرائیل در جنگ علیه تروریسم و برخورد با رژیمهای خودسر منطقه، نقطه ضعف آمریکا محسوب میشود.
۳- این که گفته میشود تهدیدهای تروریستی مشابه موجب اتحاد آمریکا و اسرائیل شده است، دارای منطقی وارونه است: آمریکا به دلیل حمایت بیش از حد از اسرائیل، در معرض تهدیدهای تروریستی قرار گرفته است و نه برعکس.
۴- رژیمهای به اصطلاح خودسر منطقه، تهدیدی مستقیم برای منافع حیاتی آمریکا محسوب نمیشوند، بلکه در عوض تهدیدی جدی برای اسرائیل به شمار میروند.
۵- اسرائیل اکنون یکی از قدرتهای نظامی برتر منطقه است و علاوه بر این که توان نظامی متعارف آن از همسایگانش بسیار برتر است، تنها کشور منطقه محسوب میشود که به سلاحهای هستهای مجهز است.
در واقع ابی های صهیونیستی یکی از اجزای لاینفک سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران محسوب می شوند. این شبکه های درهم تنیده صهیونیستی از سوی اسرائیل مأموریت دارند تا بخشهای مختلف ساختار سیاسی آمریکا را با خود همراه کرده و ایران را از جنبه های مختلف تحت فشار قرار دهند.
قدرت این لابیها در حدی است که سیاستمداران آمریکایی مخالف خود را نیز از راههای مختلف تحت فشار گذاشته و اجازه تصمیم مستقل و حتی در راستای منافع ملی آمریکا را به آنها نمی دهند. آنان با هر گونه رویکرد منصفانه در مقابل ایران مخالفت کرده و تلاش میکنند تا ایران را یکی از تهدیدات جهانی معرفی کنند. اعمال فشار بر ایران اعم از ترغیب به حمله نظامی، تحریم های اقتصادی، امنیتیکردن پرونده هستهای، مخالفت شدید با هرگونه مذاکره منصفانه آمریکا با ایران و.. جزء وظایف و مأموریتهای آنان در چندساله اخیر بوده است.
بهرغم اهمیت و نقش قابل ملاحظه این لابیهای صهیونیستی، اما مشخصات و اقدامات آنان در هالهای از ابهام مانده است. بنابراین در این گزارش تلاش میشود که مهمترین لابیهای مهم صهیونیستی که بسیاری از سیاستهای آمریکا در قبال ایران را رقم میزنند، به صورت مستدل معرفی شوند.
کمیته یهودیان آمریکا(American Jewish Committee)
کمیته یهودیان آمریکا یکی از مهمترین لابیهای صهیونیستی آمریکاست که با گسترش فعالیت در کشورهای مختلف، زیرشاخهها و زیرمجموعههای درهمتنیدهای را به وجود آورده است. فعالیت این لابی در سال ۱۹۰۶ میلادی آغاز شد. این سازمان همچنین ادعا میکند: «پس از صد سال از تأسیس این سازمان ما بر آنیم تا از همه اقلیتهای جهان حمایت کنیم. تقویت امنیت و آرامش زندگی یهودیان در آمریکا و سایر نقاط جهان از اولویتهای مأموریت ما بر مبنای دلیل آغازین تأسیس این سازمان است.»
رئیس این سازمان در حال حاضر رابرت المان (Robert Elman) و مدیر امور اجرایی آن را دیوید هریس (David A. Harris) بر عهده دارد.
امنیت رژیم صهیونیستی و افزایش قدرت این رژیم مهمترین اولویت این لابی را تشکیل میدهد. این سازمان برای دستیابی به این هدف، یکی از بازوان قدرتمند و بانفوذ رژیم صهیونیستی در آمریکا و نیز در سطح جهانی محسوب میشود. در واقع این سازمان صهیونیستی عملاً بازوی دیپلماتیک صهیونیسم بینالملل است.
سازمان صهیونیستی کمیته یهودیان آمریکا به صورت ظاهری از جمعیت های مهاجران در آمریکا و سایر نقاط تحت پوشش خود به منظور فریب افکار عمومی حمایت میکند. در واقع این سازمان بر آن است تا خود را به عنوان یکی از سازمانهای بزرگ مرتبط با رژیم صهیونیستی بشناساند که ایدههای بشردوستانه را پی میگیرد و از این طریق به اعتبار صهیونیستها و رژیم صهیونیستی بیفزاید.
کمیته یهودیان آمریکا یکی از گستردهترین لابیهای صهیونیستی جهان از نظر تعداد زیرمجموعهها و مناطق تحت پوشش است. نیویورک تایمز از این سازمان به عنوان «غول سازمانهای یهودی آمریکا» نام میبرد. کمیته یهودیان آمریکا در اکثریت ایالات آمریکا دفاتر خود را مستقر کرده است. این سازمان صهیونیستی همچنین دارای ۹ دفتر بین المللی در کشورهای فرانسه، کانادا، برزیل، آلمان، ایتالیا، جنوب شرق آسیا، سوئد، هند و رژیم صهیونیستی است و در کنار این دفاتر، سازمانهایی را به عنوان شاخه های زیر مجموعه خود در حیطه های موضوعی مانند روابط بین فرقه ای، امور بین المللی، مسائل حقوق بشر، روابط یهودیان آمریکا با اسرائیل، امور حقوقی و ملی، امور مالی و حسابرسی، روابط عمومی، مسائل توسعه و…. برای اهداف صهیونیستی خود سازماندهی کرده است.
دیوید هریس یکی از صهیونیست های پرآوازه جهان است که از سال ۱۹۷۹ وارد کمیته یهودیان آمریکا شد. هریس از سال ۱۹۹۰ مدیر اجرایی این لابی صهیونیستی را بر عهده دارد. سخنرانی های وی برای اعمال فشار و افزایش تحریم ها علیه ایران یکی از اقدامات مداوم و بی وقفه این صهیونیست آمریکایی است. وی در بیانیه اخیر خود می گوید: « ما در کمیته یهودیان آمریکا مأموریت داریم که مانع دستیابی ایران به قابلیت تولید سلاح هسته ای شویم و همچنین باید تمام تلاش خود را در پیشبرد همکاری آمریکا با اسرائیل مخصوصاً در شرایط بی ثباتی خاورمیانه انجام دهیم.»
لابی های بزرگ صهیونیستی به منظور نزدیکی بیشتر همیشه مقامات آمریکایی را به کنفرانسها و سخنرانی های خود دعوت می کنند.
کمیته یهودیان آمریکا یکی از پیچیده ترین روابط سیاسی را با مقامات آمریکا دارا می باشد. دیوید هریس در سال ۲۰۱۲ در یک سخنرانی به مناسبت پیروزی اوباما در انتخابات ریاست جمهوری به این امر اذعان کرده و گفت: «کمیته یهودیان آمریکا بیش از یک قرن است در کنار رؤسای جمهور آمریکا ایستاده است، همانگونه که در صد و سیزدهمین دوره کنگره نیز حضور دارد و با همکاران مذهبی و قومی خود در بسیاری از بخشهای کشور در حال همکاری است.»
این سازمان در راستای اهداف صهیونیستی خود با مقامات ارشد کشورها و دولتهای مختلف دیدار می کند و در تلاش است تا روابط خود را با کشورهای مختلف هر چه بیشتر گسترش دهد. جدا از کشورهای اروپایی، کشورهای آسیایی و حتی آفریقایی برای این سازمان بزرگ صهیونیستی بسیار حائز اهمیت است. به عنوان نمونه کمیته یهودیان آمریکا در سالهای اخیر تلاش بسیاری برای نفوذ به هند در پیش گرفته است.
جالب توجه است که این لابی صهیونیستی در نهادهای مهم بین المللی مانند سازمان ملل نیز به صورت فعال حضور داشته و از سال ۱۹۹۰ هیئتی را به صورت ثابت برای اهداف خود مستقر کرده است. مأموریت این هیئت، لابی و برقراری ارتباط در راستای منافع کمیته یهودیان آمریکا با کشورهای عضو سازمان ملل است. کمیته یهودیان آمریکا همچنین همایش ها، سخنرانی ها و کمپین های بسیاری را در راستای اهداف خود برگزار می کند. کنفرانس های سالانه متشکل از نمایندگان کمیته یهودیان آمریکا از سراسر جهان، یکی از برنامه های ثابت این سازمان است که در آن هماهنگی سیاستها و توجیه دستورات به انجام می رسد.
سازمان صهیونیست آمریکا(Zionist Organization of America)
سازمان صهیونیست آمریکا در سال ۱۸۹۷ تأسیس شد. این لابی مهم در معرفی خود ادعا می کند: «سازمان صهیونیست آمریکا یکی از با سابقه ترین سازمانها است که سراسر آمریکا و اسرائیل، به وسیله شعبات آن پوشش داده می شود.» اگرچه این سازمان، میدان فعالیت های خود را آمریکا و رژیم صهیونیستی معرفی می کند، اما در کشورها و مناطق دیگر و نیز سازمانهای بین المللی مشغول فعالیت است.
سازمان صهیونیست آمریکا در حال حاضر در حدود ۳۰ هزار عضو رسمی از سراسر آمریکا به ویژه شهرهای بزرگ مانند شیکاگو، نیویورک، میامی، فیلادلفیا، نیوجرسی و…دارد. مورتون ای کلین یکی از صهیونیست های پرآوازه آمریکا نیز ریاست کنونی آن را عهده دار است.
وی یکی از بزرگترین مخالان سرسخت بهبود روابط آمریکا با ایران بوده و اقدامات بسیاری در راستای اعمال فشارهای بیشتر بر ایران انجام داده است. ایراد سخنرانی های آتشین در اعتراض به حامیان کنگره ای ایران که با سیاست های سختگیرانه آمریکا مخالفت می کنند، ترسیم تصویر ساختگی از خطرات و تهدیدات امنیت جهانی از سوی ایران، بیانیه های مداوم، رصد وقایع ایران برای بهره گیری از آن در راستای افزایش فشارها و…جزء اقدامات همیشگی این صهیونیست بزرگ است.
سازمان صهیونیست آمریکا در توضیح مأموریت های خود ادعا می¬کند: «مأموریت اصلی سازمان صهیونیست آمریکا، آموزش در رسانه ها، مدارس، دانشگاهها و نیز ارتقای آگاهی سیاستمداران و مقامات منتخب در مورد حقیقت جنگ اعراب با اسرائیل است. این سازمان همچنین برای تقویت روابط آمریکا و اسرائیل تلاش می کند.
حمایت از یهودیان کشورهای مختلف و محافظت آنها از تعصبات یهودستیزانه، یکی دیگر از مأموریت های ما به شمار می رود.» این لابی مهم اسرائیلی می افزاید: «سازمان صهیونیست آمریکا از آغاز تأسیس تا کنون برای دفاع از یهودیان و دولت اسرائیل، مبارزه می کند.» سازمان صهیونیست از شیوه های زیر به عنوان کانال های فعالیت خود نام می برد: «فعالیت های آموزشی، فعالیت های عمومی، لابیگری و فعالیت هرروزه در کنگره، نظارت بر رسانه ها، متون ، کتابها و نیز دانشگاهها»
این سازمان برای پیشبرد اهداف خود، شیوه های دیگری را نیز در عمل دنبال می کند. به عنوان نمونه این سازمان صهیونیستی ادعا می کند: «ما تنها سازمانی هستیم که به این شدت با خشونت اعراب و فلسطینی های تندرو مبارزه می کند، در واقع ما از قربانیان آمریکایی تروریسم و خشونت اعراب و فلسطین حمایت می کنیم. به این دلیل تمام تلاش خود را برای حذف حامیان خشونت و ترور انجام می دهیم.»
کنگره آمریکا یکی از عرصه های فعالیت این سازمان مهم صهیونیستی به شمار می آید. مورتون ای کلین در مورد لابی گریهای قدرتمند خود در کنگره اظهار می کند: « سازمان صهیونیست آمریکا یکی از نقش های کلیدی برای مبارزه با تروریسم را در کنگره داراست. از این طریق ما اهدافی مانند تلاش برای وحدت بیت المقدس تحت نظارت کامل اسرائیل، جنگ با حماس و فتح و اعمال تحریم علیه کشورهای دشمن مانند ایران را پیگیری می کنیم.»
مؤسسه یهودی امور برای امنیت ملی (The Jewish Institute for National Security Affairs)
سازمان صهیونیستی مؤسسه یهودی برای امور امنیت ملی (جینسا) یکی از تأثیرگذارترین لابی¬ها و اتاق های فکر صهیونیستی است که در پنتاگون فعالیت می کند. این لابی مهم در سال ۱۹۷۶ تأسیس شد. این سازمان ادعا می کند که هدف آن «حمایت از یک ارتش قوی در آمریکا، تقویت سیاستهای امنیت ملی و تحکیم روابط امنیتی آمریکا و اسرائیل و سایر دموکراسی های همفکر است.»
این سازمان که در واقع لابی صهیونیست در وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) محسوب می شود، مأموریت های خود را این گونه عنوان می کند:
-«گسترش همکاریهای امنیتی آمریکا نه تنها با اسرائیل بلکه با تمامی کشورهای دموکراتیک همفکر
- متقاعد کردن جامعه دفاعی آمریکا به نقش مهم اسرائیل در امنیت غرب، منافع دموکراتیک آمریکا درخاورمیانه و مدیترانه
شعار این سازمان، «امنیت آمریکا، تقویت اسرائیل» است. این شعار به معنای القای تفکر مبتنی بر اشتراک حیطه امنیت در آمریکا و اسرائیل است، یعنی امنیت این دو، اگرچه دو دولت مجزا هستند اما شدیداً به هم وابسته است و به عبارتی با هم رابطه مستقیم دارد. لابی صهیونیستی جینسا در راستای تحقق اهداف و مأموریت های خود، برنامه های متعددی را دنبال می کند.
مهمترین این برنامه ها تدارک سفرهای ژنرالها و دریاسالاران ارتش آمریکا به اسرائیل است که هر ساله انجام می شود. این سفرها برای نظامیان ارشد آمریکا اعم از ژنرالهای بلندپایه، دریاسالاران و نظامیان بازنشسته ترتیب داده می شود تا پس از دیدارهای مستقیم این افراد از اسرائیل و بازدید از مرزها و مناطق استراتژیک و تعیین ژئوپلیتیک منطقه، نظرات آنها توسط سازمان جینسا به عنوان یک اتاق فکر صهیونیستی به نقشه ها و برنامه های نظامی تبدیل شود.
میخائیل ناچمن و دیوید جاستمن به عنوان یکی از سرمایه داران بزرگ صهیونیست در آمریکا ریاست این لابی بزرگ صهیونیستی را بر عهده دارد. این لابی مهم صهیونیستی بخش مجزایی را با عنوان گروه ضربت در مقابل ایران، تشکیل داده است. رئیس کنونی این گروه را اریک ادلمن عهده دار است. وی معاون سابق وزیر دفاع آمریکا در دوره جرج بوش است.
مخالفت با هرگونه انعطاف در برابر روند پرونده هسته ای ایران، تشکیل جلسات مداوم با حضور کارشناسان نظامی برای تصمیم گیریهای جدید و اعمال فشارها علیه جمهوری اسلامی ایران و اجرای دستورات و اهداف اسرائیل در ارتش آمریکا جزء بارزترین وظایف این لابی مهم صهیونیستی است.