« داریل کیمبال» معتقد است: کاهش تعهدات برجامی ایران پاسخ قابل پیش بینی به اروپا و آمریکا بود.
به گزارش پایداری ملی، شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه ۸ مه با صدور بیانیهای اعلام کرد این کشور اجرای برخی اقدامات در چارچوب برجام را متوقف میکند.
این تصمیم با نامه مستقیم حسن روحانی به اطلاع رهبران بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه رسیده و به آنها ۶۰ روز فرصت داده شده تا تعهدات خود در قبال توافق هستهای را اجرا کنند و در غیر این صورت، ایران محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد.
فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه روز چهارشنبه ساعتی پس از اعلام تصمیم تازه تهران گفت اروپا خواهان حفظ برجام است اما اگر ایران اقدام به نقض توافق اتمی کند مسئله وضع تحریمهای اروپایی قابل طرح خواهند بود.
وزارت خارجه چین در واکنش به اقدام ایران در کاهش اجرای برجام اعلام کرد توافق اتمی باید به صورت کامل پیاده شود و همه طرفها مسئولیت دارند تا از اجرایی شدن آن اطمینان حاصل کنند.
کیمبال از سال ۲۰۰۱ تا کنون مدیر اجرایی انجمن تحقیقاتی کنترل سلاح آمریکاست و در سال ۲۰۰۴ میلادی توسط نشنال ژورنال به عنوان یکی از ۱۰ چهره تأثیرگذاری که نظریات آنها به شکل گیری سیاستهای آتی در مورد آینده تسلیحات هستهای کمک میکند معرفی شده است.
وی در خصوص کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران گفت: تهدید ایران به خروج از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بسیار نگران کننده بوده اما پاسخی قابل پیش بینی به تصمیم خطرناک ترامپ برای خروج از معاهده هستهای ایران در سال گذشته است. کمپین منظم دولت ترامپ برای محروم سازی ایران از هر گونه مزایا از توافقنامه، رهبری در تهران را برای انجام این اقدامات تلافی جویانه تحریک کرده است.
کیمبال یادآور شد: از دیدگاه ایران، انگیزه بسیار کمی برای ادامه برجام وجود دارد؛ اگر اقدامات واشنگتن معافیت تحریمهای متعهد شده را متوقف کند و سایر کشورهای کلیدی اروپایی، همراه با روسیه و چین، برای تسهیل تجارت مشروع با ایران به طور جدی تلاش نکنند.
وی افزود: اگر اروپاییها، روسیه و چین نتوانند تحریمهای ایالات متحده را جبران کنند، ایران تهدید کرده اقداماتی را انجام خواهد داد و اگر این تهدیدات عملی شوند خطر بسیار جدی گسترش سلاحهای هستهای مطرح میشود.
کیمبال تأکید کرد: ایران میگوید اگر این کشورها نتوانند تحریمها را کاهش دهند، ساخت و ساز در راکتور اتمی ناتمام اراک را از سر خواهد گرفت.
وی یادآور شد: اگر اروپاییها و چین اقدامات جدی بیشتری برای صادرات قانونی نفت و معاملات بانکی ایران انجام ندهند، ایران تهدید کرده است اقدامات بیشتر و مهمتری را اتخاذ خواهد کرد از جمله، از سرگیری غنی سازی اورانیوم فراتر از سطح ۳.۶۷ درصد از اورانیوم ۲۳۵ که در برجام مجاز است. این اقدام را باید خیلی جدی گرفت.
رئیس مؤسسه کنترل سلاح آمریکا در ادامه تأکید کرد: مسئولانه ترین راه حل در مقابل نقضهای شدید برجام توسط دولت ترامپ، تلاشهای قوی و مؤثر نیروهای اروپایی، روسیه و چین برای تسهیل تجارت مشروع با ایران است. همچنین به نفع ایران است که به همکاری خود با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه دهد.
کیمبال در پایان افزود: خروج ایران از NPT برای امنیت جهانی عواقبی بسیار منفی در پی خواهد داشت. همه طرفها باید مفاد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد را رعایت نموده و به تعهدات قانونی خود در قالب NPT پایبند باشند.