نظامالدین زاهدی ماه آوریل سال جاری با دستور رئیسجمهوری تاجیکستان، امامعلی رحمان از وظیفه معاون اولی وزیر امور خارجه این کشور برکنار شده و بهعنوان سفیر این کشور در جمهوری اسلامی ایران تعیین شد. ناظر خسرو، سفیر تاجیکستان در قاهره نیز بهجای زاهدوف بهعنوان معاون اول وزیر امور خارجه این کشور تعیین شده است.
چندی پیش از این نیز، محمد تقی صابری، معاونت سابق اداری و مالی وزارت امور خارجه کشورمان بهعنوان سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در دوشنبه، رونوشت استوارنامه خود را تقدیم سراجالدین مهرالدین، وزیر امور خارجه جمهوری تاجیکستان کرده بود. پیش از صابری، حجتالله فغانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان بود.
معرفی و انتصاب سفرای جدید دو کشور در حالی صورت میگیرد که تهران و دوشنبه چند سال پر فراز و نشیب، مملو از تنشها را پشت سر گذاشتهاند. وزن سیاسی سفرای جدید دو کشور که هر دو معاونین وزیر سابق بودند نیز نشان از اراده مقامات تهران و دوشنبه برای حل مشکلات سیاسی سابق دارد.
با این حال اگرچه دو کشور اراده مستحکمی برای بهبود روابط از خود نشان دادهاند، اما طرف تاجیکی همچنان بر مسائل و مشکلات سابق تأکید میکند.
به گزارش اسپوتنیک تاجیکی، این انتصاب در حالی است که اول سال جاری سراجالدین مهرالدین، وزیر امور خارجه تاجیکستان اظهار امیدواری کرده بود که سوءتفاهمها از جانب ایران برطرف خواهد شد. وزیر امور خارجه تاجیکستان ضمن نشست مطبوعاتی اخیرش در دوشنبه، ایران را کشوری دوست خواند که اشتراکات زیادی با تاجیکستان دارد و نخستین کشوری بود که استقلال تاجیکستان را بهرسمیت شناخت. او همچنین افزوده است که تا وقوع حوادث سپتامبر سال 2015 در مناسبات تاجیکستان و ایران هیچ مشکلی وجود نداشت.
سراجالدین مهرالدین همچنین توضیح داد که بعضی مشکلات سیاسی در پی آن حوادث بهوجود آمدند که برخی گروههای سیاسی و پولی ایران تشکیلات تروریستی حزب نهضت اسلامی را حمایت کردند.
وی همچنین تصریح میکند: ما در همه سطوح با کشور دوست (ایران) این مسئله را بررسی میکنیم، اما متأسفانه تا به حال حل نشده است.
او بار دیگر تأکید کرد که تاجیکستان و ایران فقط در مسائل سیاسی کمی مشکلات دارند که آن نیز بهدلیل حمایت حزب ممنوعه در تاجیکستان نهضت اسلامی از سوی گروههای مالی و سیاسی مرتبط است. وزیر امور خارجه تاجیکستان در این زمینه افزوده است که در بخشهای اقتصادی ــ اجتماعی، مشکلی وجود ندارد و در حال حاضر حتی بعضی شرکتهای ایرانی در ساختمان بزرگترین پروژه تاجیکستان، «راغون» مشغول به کار هستند.
او اظهار امیدواری کرده بود که در بخش سیاسی نیز با از بین بردن مشکلات مذکور، مناسبتها باز هم بهتر شوند.
به گزارش تسنیم این اظهارات وزیر امور خارجه تاجیکستان در حالی صورت میگیرد که تاکنون بهجز چند اعتراف تلویزیونی که بهعقیده ناظران بینالمللی تحت فشار و شکنجه ساخته شدهاند، هیچ اسنادی برای ادعاهای دولت تاجیکستان ارائه نشده است. نکته جالب توجه دیگر اتهام حمایت جمهوری اسلامی ایران از بهاصطلاح حزب تروریستی نهضت اسلامی، از سوی دولت تاجیکستان است.
لازم به ذکر است تا کنون بهجز خود دولت تاجیکستان، هیچ کشور و سازمان بینالمللی معتبری این حزب را بهعنوان یک گروه تروریستی نشناخته است. همچنین دولت تاجیکستان مشکلات و مسائل سیاسی با ایران را بهبهانه حمایت از حزب نهضت اسلامی در حالی مطرح میکند که چهرههای کلیدی و رهبری این حزب، و همچنین حوزه فعالیتهای آنها چندین سال است که در اروپا قرار دارد.
با وجود این، باز هم مقامات تاجیک سعی دارند از اروپاییها که حمایتهای سیاسی و میزبانی این گروههای اپوزوسیون تاجیک را بهعهده گرفته چشمپوشی کرده و باز هم یک مسئله کاذب را بهعنوان مشکل سیاسی دو کشور دوست و برادر، ایران و تاجیکستان مطرح کنند.
به هر ترتیب در حال حاضر اراده و عزمی جدی میان مقامات دو کشور برای حل مشکلات سیاسی سالهای اخیر میان دو کشور مشاهده میشود و انتظار میرود با انتقال این اراده به سطوح میانی و بدنه اجرایی دو کشور، شاهد بهبود روابط دو کشور باشیم.
بدیهی است بهبود و توسعه روابط دو کشور نیازمند نشان دادن حسن نیت از سوی طرفین برای کنار گذاشتن اختلافات سابق در پرتو ارتقاء گفتوگوهای سیاسی و اتکاء بر اشتراکات است.