۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۸:۰۰
کد خبر: ۴۷۶۹۴
درحال حاضر مهمترین مسأله ای که نیروهای عراقی روی آن متمرکز شده اند، تأمین امنیت مناطق مرزی آزادشده به ویژه مناطق واقع در مرزهای مشترک با سوریه است.

به گزارش پایداری ملی، نیروهای ارتش عراق در سال ۲۰۱۷ پس از قریب به ۳ سال نبرد با تروریست‌های تکفیری داعش در نهایت موفق شدند عناصر این گروه تروریستی را شکست داده و بر تمامی مناطق تحت سیطره آن مسلط شوند. این دستاورد بزرگ به فضل فداکاری‌های ملت عراق و حمایت‌های متحدان این کشور در عرصه منطقه‌ای محقق شد.

پس از پاکسازی مناطق استراتژیک مختلف عراق از لوث گروه‌های تروریستی تکفیری، عزم دولت و نیروهای امنیتی این کشور برای ایجاد ثبات و امنیت در مناطق مرزی جزم شد. «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق به خوبی به این واقعیت پی برد که تحرکات تروریست‌های داعش در مرزهای عراق می‌تواند بار دیگر موجب ثبات زدای امنیت در این کشور شود.

درست به همین دلیل است که نیروهای عراقی از مدت‌ها پیش تاکنون سلسله عملیات‌های مختلفی را برای پایان دادن به تحرکات و فعالیت‌های تروریست‌های داعش در مناطق مرزی به ویژه در مرزهای مشترک با سوریه کلید زدند. اکنون نیز عملیات‌های نیروهای عراقی برای ریشه کن ساختن بقایای عناصر تکفیری در مناطق مرزی ادامه دارد.

این بدان معناست که دولتمردان عراقی به خوبی به اهمیت بسزایی مسأله «امنیت مرزی» پی برده اند و برای تحقق این مهم، تمام امکانات و نیروهای خود را بسیج کرده اند تا مبادا بار دیگر عراق به مکانی برای جولان دهی تروریست‌های تکفیری داعش تبدیل شود. این اقدام هوشیارانه و هوشمندانه درحالی صورت می‌پذیرد که تحرکات مشکوکی نیز از سوی نیروهای بیگانه همچون ایالات متحده در مرزهای عراق مشاهده شده و می‌شود.

اما مهمترین مسأله ای که نیروهای عراقی روی آن متمرکز شده اند، تأمین امنیت «راه های مواصلاتی» میان مناطق آزاد شده در مرزهای عراق است. نیروهای امنیتی و دستگاه‌های اطلاعاتی عراقی به خوبی می‌دانند که باز گذاشتن دست بقایای تکفیری‌ها برای تردد مخفیانه در راه‌های مواصلاتی میان مناطق آزاد شده می‌تواند به نفوذ گسترده آنها در این مناطق منجر شود.

از همین روی، دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی عراقی عزم خود را برای مسدود سازی راه‌های مواصلاتی میان مناطق آزاد شده جزم کرده اند و تلاش می‌کنند تا از این رهگذر مانع از نفوذ مجدد عناصر تروریستی به داخل خاک عراق شوند. دستگاه اطلاعاتی عراق که مسئولیت رصد تحرکات بقایای تکفیریها را برعهده دارد، نقش مهمی در این منظومه امنیتی ایفا می‌کند.

مقامات عراقی به خوبی می‌دانند که تحرکات تکفیریها در مناطق مرزی می‌تواند روند دموکراسی در این کشور را به چالش بکشاند؛ به ویژه اینکه درحال حاضر شمارش معکوس برای تکمیل روند دموکراسی و تکمیل کابینه عراق با استفاده و بهره برداری از خدمات افراد شایسته و توانمند، آغاز شده است.

هرچند که برخی رسانه‌های منطقه‌ای تلاش می‌کنند تا از عدم تکمیل کابینه عراق به عنوان یک «بن‌بست سیاسی» یاد کنند، اما رایزنی‌های مثبت و سازنده نخست وزیر عراق با احزاب و جریان‌های سیاسی به ویژه ائتلاف‌های بزرگ پارلمانی، تلاش‌ها برای القای بن بست سیاسی در عراق را با ناکامی مواجه ساخته و موجب شده تا افکار عمومی فریب فضاسازی‌ها در این زمینه را نخورند.

تداوم رایزنی‌های سیاسی میان ائتلاف‌های پارلمانی «الاصلاح» و «البناء» این واقعیت را نشان می‌دهد که تکمیل کابینه عراق به مسأله ای قریب الوقوع تبدیل شده است. حتی برخی پایگاه‌های خبری عراقی نیز از «توافق شبه نهایی» میان فراکسیون‌های بزرگ پارلمانی بر سَر اسامی نامزدهای وزارتخانه‌های دفاع و کشور خبر داده اند؛ مسأله ای که به معنای تکمیل قریب الوقوع کابینه عراق تلقی می‌گردد.

در این میان، برخی از ایاد خارجی و در رأس آنها ایالات متحده آمریکا تلاش می‌کنند تا ضمن تأثیرگذاری بر شخصیت‌های عراقی در احزاب، گروه‌ها و جریان‌های مختلف، آنها را در مطالبه درخواست‌های شخصی در زمینه روند تکمیل کابینه جسور سازند به گونه‌ای که آنها منافع حزبی و شخصی را بر منافع ملی ترجیح داده و عراق را وارد نوعی هرج و مرج کنند؛ توطئه آمریکایی که البته بعید به نظر می‌رسد به اهداف خود برسد و بتواند روند دموکراسی در عراق را به چالش بکشد.

از سوی دیگر، می‌توان از نشست پارلمانی کشورهای همسایه عراق که چندی پیش به میزبانی بغداد برگزار شد به عنوان یک موفقیت در عرصه سیاسی و امنیت داخلی این کشور یاد کرد. درهمین ارتباط، پیشتر «سید عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی با اشاره به نشست مذکور بر اهمیت برگزاری آن بر اساس دیدگاه مشترک کشورها در قبال مسائل مختلف، تأکید کرده بود.

برگزاری این نشست در یک فضای سیاسی و امنیتی آرام نشان از آن داشت که نیروهای عراقی به خوبی به تکلیف خود در نبرد با بقایای تکفیری‌ها در مناطق مرزی عمل کرده اند؛ چراکه در غیر این صورت می‌بایست شاهد عملیات‌های تروریستی از سوی تکفیریها در جریان برگزاری نشست مذکور بودیم. از همین روی می‌توان از نشست پارلمانی کشورهای همسایه عراق به عنوان یک موفقیت امنیتی نیز یاد کرد.

این نشست همچنین دستاورد دیگری داشت و آن نیز تقویت روابط جمهوری اسلامی ایران و بغداد بود؛ مسأله‌ای که البته به مذاق آمریکایی‌ها و متحدان آنها در منطقه خوش نمی‌آید. این دستاورد نشست پارلمانی کشورهای همسایه عراق نیز اهمیت آن را دوچندان ساخت و حسرت تکفیری‌ها و حامیان منطقه‌ای و بین المللی آنها از عدم موفقیت در انجام اقدام تروریستی علیه آن را نیز افزایش داد. لذا بدون شک تداوم هوشیاری نیروهای عراقی و دستگاه‌های اطلاعاتی عراق در مناطق مرزی می‌تواند دستاوردهای بیشتری را نیز برای این کشور حتی در عرصه سیاست خارجی آن به عمل آورد.

ناگفته پیداست که هوشیاری نیروهای امنیتی عراق در مناطق مرزی علاوه بر تأثیرگذاری بر روند سیاست خارجی این کشور، تأثیر مهم دیگری نیز خواهد داشت و آن، بهبود خدمات رسانی به مردم در دوره پساداعش است؛ مسأله ای که «آیت الله سیستانی» مرجعیت عالیقدر شیعیان عراق نیز روی آن تأکید دارد.

در هر صورت، به نظر می‌رسد که بقایای عناصر تکفیری در مناطق مرزی عراق و به ویژه در مرزهای مشترک با سوریه آخرین نفس‌های خود را می کشند و دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی عراق دیگر اجازه تبدیل خاک این کشور به جولانگاه تروریست‌های تکفیری را نخواهند داد. این اقدام عراق، توطئه‌های حامیان منطقه‌ای و بین المللی تکفیری‌ها را نیز خنثی خواهد ساخت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر