هیئت مدیران رسانهای ایران در کنفرانسی خبری با حضور تعداد زیادی از خبرنگاران، رهبران و فعالان احزاب سیاسی مولداوی شرکت کرد.
به مولداوی، «اکبر قاسمی»، سفیر آکردیته ایران در مولداوی به همراه هیئت مدیران رسانهای ایران در کنفرانسی خبری با حضور تعداد زیادی از خبرنگاران، رهبران و فعالان احزاب سیاسی، اساتید دانشگاه مولداوی شرکت کرد.
در ابتدای این برنامه، مجری مراسم به دیدارهای هیئت ایرانی با همتایان مولداویایی خود و تعدادی از مقامات مولداوی اشاره کرد و گفت: دیدارها و همکاریهای رسانهای، مناسبات ایران و مولداوی را گسترش خواهد داد و ما هم امیدواریم که این همکاریها در آینده ادامه یابد. هرچند که احتمال میرود به واسطه این همکاریها فشارهایی از سوی آمریکا به مولداوی وارد شود.
قاسمی در این نشست که خبرنگاران،اساتید دانشگاه، رهبران و فعالان برخی احزاب سیاسی حضور داشتند، گفت: «نگاه به چشمانداز مناسبات ایران و مولداوی موضوع خوبی برای این جلسه است.»
وی افزود: «ایران کشوری با پشتوانه تمدن دیرینه و پیشرفتهای جدید است و من شما را به گزارشهای اصحاب رسانه که درباره ایران نوشتهاند رجوع میدهم.»
آقای قاسمی ادامه داد: «من از شما میخواهم که از نگاه مولداویایی به این موضوع نگاه کنید. ایران به لحاظ توان تولید ناخالص داخلی در ردیف شانزدهم جهان قرار دارد و به لحاظ تولید علمی به واسطه برخورداری از اندیشمندان فرهیخته در رده هفدهم جهان قرار دارد.»
سفیر ایران در مولداوی همچنین تأکید کرد ایران به دلیل ارسال ماهواره و موجود زنده به فضا در باشگاه هوا و فضا قرار گرفته و عضو 10 کشور عضو باشگاه هستهای بوده و برنامه آن صلحآمیز است.
وی به پیشرفت ایران در تولیدات دارو اشاره کرد و گفت ایران در حال حاضر صادرکننده داروهای بیماریهای صعبالعلاج مانند «ام اس» به خارج است.
قاسمی گفت: «ایران همچنین در زمینه تولید تجهیزات پزشکی، مطابق با استانداردهای کشورهای اروپایی، کشوری صادر کننده است. کشور ما در زمینه تجهیزات کشاورزی توانمندی قابل ملاحظهای را دارد و میتواند با کشورهایی نظیر رومانی رقابت کند.»
وی ادامه داد: «کشور ما در زمینه تولید واکسن طیور و دام ظرفیتهای خیلی خوبی دارد. علاوه بر این ایران توانسته سیستم آبیاری پیشرفته را به ویژه در بخش خصوصی خود راهاندازی کرده است. کشور ما در زمینه پزشکی، با توجه به داشتن پزشکان توانمند قلب و مغز و جراح، به مرکز توریسم درمانی در منطقه تبدیل شده است.»
آقای قاسمی اظهار کرد ایران جزو 5 کشور سدسازی در دنیا است و سالانه 20 میلیون تن فولاد تولید میکند.
سفیر ایران در مولداوی سپس گفت: «اینها گوشههایی از پیشرفتهای ایران است که در کنار ذخایر عظیم انرژی آن جایگاه ویژهای را در عرصه منطقهای و بینالمللی پیدا کرده است.»
وی به پیشرفتهای ایران در زمینه خودروسازی نیز اشاره کرده و گفت ایران دوازدهمین کشور تولیدکننده خودرو در جهان است که سالانه یک میلیون و 200 هزار خودرو تولید میکند.
به گفته وی تراز تجاری ایران با کشورهای جهان در حال افزایش است و تراز تجاری تهران با اوکراین یک میلیارد و 270 میلیون دلار است.
قاسمی گفت: «ما آمادهایم به کشورهای همسایه و مولداوی گاز الپیجی و الانجی صادر کنیم.»
آقای قاسمی در بخش دیگری از سخنان خود به سفر یک هیئت بلندپایه سیاسی، اقتصادی و پارلمانی از اوکراین به تهران برای شرکت در مراسم تحلیف آقای روحانی، رئیس جمهور ایران اشاره کرد. وی گفت در این مراسم مقامات عالیرتبه بیش از 60 کشور شرکت کردند.
وی به گزارشهای جهتدار رسانههای غربی درباره انتخابات ایران اشاره کرد و گفت برخی رسانههای غربی قبل از انتخابات گفتند که انتخابات ایران مهندسی شده است؛ و افزود: «اما شما دیدید که بیش از 8 کاندیدا حضور داشتند.»
آقای قاسمی تأکید کرد مردم ایران به صورت آزاد و شفاف کاندیدای مورد علاقه خود یعنی کاندیدای اعتدال گرا را انتخاب کردند و این نتایج احترام واکنشهای جهانی را به ارمغان آورد.
سفیر ایران گفت: «تصور ما این است که با سفر هیئت رسانهای مولداوی به ایران و بالعکس، فصل تازهای در روابط طرفین آغاز شده است.»
وی افزود: «امیدواریم در مرحلهای که هیئت رسانهای ایران در مولداوی حضور دارند، بتوانند مولداوی و ظرفیتهای مختلف آن از جمله در زمینه اقتصادی را به ایرانیان معرفی کنند.»
قاسمی در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت اقلیتها و یهودیان در ایران گفت: «ایران تمدنی با سابقه دارد که ادیان مختلف را به طور مسالمتآمیز در خود جای داده است. شما آثار ادیان مختلف را در ایران مشاهده میکنید، به عنوان مثال آتشکده زرتشتیان در یزد موجود هست، در اصفهان، آذربایجان شرقی و تهران کلیسا و کنیسههای مختلفی وجود دارند.»
او اضافه کرد: «در مجلس ایران نمایندگان تمام ادیان آسمانی حضور دارند؛ این ادیان همچنین مدارس مربوط به خود را دارند. یهودیان و مسیحیان همگی در مجلس و قانونگذاری در ایران مشارکت دارند که در بسیاری از کشورهای اروپایی این تساهل نسبت به مسلمانان کمتر دیده میشود که بتوانند نماینده خود را در پارلمان داشته باشد حتی اگر جمعیت مسلمانان بیش از 2 یا 3 میلیون باشد.»
آقای قاسمی اضافه کرد ایران از جمله کشورهایی بوده که هم از لحاظ آداب خوب بر سایر کشورها تأثیرگذار بوده و هم از آداب خوب کشورهای دیگر تأثیر پذیرفته است.
قاسمی در پاسخ به سؤال دیگری درباره دلیل تلاش کشورهای غربی برای سرنگونی بشار اسد رئیس جمهور سوریه گفت: «پاسخ به این سؤال را باید نمایندگان کشورهای غربی و اروپایی بدهند، اما با توجه به تجربه خود در زمینه خاورمیانه میتوانم پاسخی در این زمینه ارائه کنم.»
وی افزود: «در مصر و تونس مردم ابتدا علیه دیکتاتوری انقلاب کردند. بنعلی و مبارک سالهای متوالی با استفاده از توان نظامی ـ امنیتی قدرت را در سیطره خود و اطرافیانشان حفظ کردند، ولی مردم از این فساد و دیکتاتوری خسته شدند و به عبارتی بیداری اسلامی و عربی در آنجا سر برآورد.»
قاسمی ادامه داد: «آمریکاییها و دستگاههای امنیتیشان هم انقلاب در مصر و تونس را پیشبینی نکرده بودند. مردم که از دیکتاتوری و فساد خسته شده بودند، وضعیت حالت انفجاری پیدا کرد. درباره لیبی، وضعیت اینگونه بود که مردم نتوانستند قذافی را سرنگون کنند، آمریکا و ناتو بر روند انقلاب مردم نفوذ و ورود کردند تا در نتیجه اعتراضات مؤثر بوده و موج سواری کنند. از آنجا به بعد بود که آمریکا و غربیها سعی کردند تا انقلاب مصر و تونس را مصادره کنند.»
وی درباره سوریه گفت: «در خصوص سوریه هم خواست قدرتهای خارجی، آمریکا و اسرائیل و برخی از کشورهای دیگر این است که این کشور را ناامن سازند و ایجاد ناامنی، تشتت و اختلاف بین مذاهب را در پیش گرفته اند و گروههای تروریستی با مارک القاعده را هم وارد سوریه کردند. تروریستهایی که سر سربازان را میبرند و قلبشان را میخورند. دلیل این است که می خواهند ناامنی را در شام حکمفرما کنند.»
قاسمی هدف کشورهای غربی از ناامن کردن منطقه را فعالسازی کارتلهای اسلحه، خارج کردن موضوع اصلی خاورمیانه از دستور کار بر هم زدن توازن به ضرر روسیه در منطقه عنوان کرد.
وی البته تأکید کرد که بعید است آنها در اهدافشان موفق شوند.
سفیر آکردیته ایران در مولداوی در پاسخ به سؤال رهبر حزب محیط زیست مولداوی درباره ذخایر ایران و همچنین بکارگیری انرژی خورشیدی و انرژیهای جدید گفت: «ایران در زمینه انرژیهای نو برنامه جایگزین کردن انرژیهای فسیلی را دارد، به همین دلیل ما در زمینه فناوری انرژی ها نو در ردیف پانزده کشور برتری جهان هستیم، ما در زمینه بهرهگیری انرژیهای برگرفته از آب، باد و انرژی صلحآمیز هستهای و سایر انرژیهای نو پیشرفت های خوبی داشتهایم.»
وی افزود: «ایران 20 سال پیش مشکل تولید برق داشت، اما الان در تمامی حوزههای انرژی نیروگاههای آب، سیکل ترکیبی، گاز و بیشترین استفاده را کرده و الان می توانیم به 15 کشور همسایه برق صادر میکنیم.»
وی ادامه داد: «این ظرفیتها هم در پرتو استقلال سیاسی ما و توانمندی نیروهای جوان ما بدست آمده است. جسارت رقبای ما هم به این دلیل است، وگرنه آیا ایران تمدنساز میتواند تنفر ساز باشد؟ مکتب پزشکی دنیا مکتب جندی شاپور یا ابوعلی سینا بوده است.»
در ادامه این نشست «سید یاسر جبرائیلی» سرپرست هیئت رسانهای در پاسخ به سوالی درباره وضعیت آزادی رسانهها در ایران گفت: «مسئله آزادی بیان موضوع مهمی است. رسانهها در بیان عقاید خود در چارچوب قانون آزاد هستند.»
وی اضافه کرد ایران عضو کنوانسیون حقوق مدنی و سیاسی است و یک تعهد بینالمللی برای آزادی بیان و عقاید ارائه کرده است. طبق این افراد در زبان عقاید خود آزادند اما در چارچوب قانون.»
جبرائیلی گفت: «من علت این سؤال را میدانم، چون میدانم محافل و نهادهای غربی، ایران را به نقض آزادی بیان متهم میکنند. اما در ایران کمترین برخورد با رسانهها و کسانی که ابراز عقیده میکنند اتفاق میافتد.»
وی با اشاره به اینکه آمریکا در حال حاضر در تعقیب اسنودن، افشاگر برنامههای جاسوسی آمریکا است گفت: «ما به آمریکا حق میدهیم که نگران باشد، چرا که اسنودن قانون این کشور را نقض کرد.»
جبرائیلی افزود الان در محافل غربی حرفی درباره آزادی بیان و نقض آن توسط آمریکا زده نمیشود، چون محاکمه اسنودن را حق آمریکا میدانند، اما وقتی صحبت از ایران به میان میآید بحث به گونه دیگری است.
سرپرست هیئت رسانهای ایران به اختصاص مبالغ هنگفتی از سوی کشورهای غربی برای تغییر نظام سیاسی ایران اشاره کرد و گفت: «اسناد این موضوع موجود است.»
جبرائیلی گفت این هزینهها عمدتاً صرف عملیات روانی در رسانهها علیه نظام سیاسی ایران میشوند.
فرجی، مدیر شبکه یک سیما در بخشی از این نشست، درباره رسانهها توضیحاتی را درباره صدا و سیمای ایران ارائه کرد.
وی گفت صدا و سیمای ایران 32 شبکه استانی 10 شبکه بینالمللی و 15 شبکه ملی و همین تعداد شبکه رادیویی دارد.
آقای فرجی اضافه کرد بخش تلویزیونی صدا و سیما در سال، 330 هزار ساعت برنامه پخش میکند که کمتر از 10 درصد آن از محل برنامههای خارجی تامین می شود و مابقی آن در داخل تولید می شود.
وی به پوشش مناظره 8 کاندید انتخابات ریاست جمهوری در انتخابات اخیر ایران اشاره کرد و گفت این روش باعث شد، تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری در ایران کمهزینه شود، چون نامزدهای انتخاباتی برنامههای خود را در شبکه ملی گفتند.
جبرائیلی در بخش دیگری از این نشست خبری درباره سوالی درباره نقش زنان در جامعه ایرانی، گفت: «برای زنان در جامعه ایران احترام خاصی قائل میشوند. زنها علاوه بر حجاب و پوشش خود در فعالیتهای اجتماعی فعال هستند و حجاب مانع پیشرفت و فعالیت آنها نشده است.»
قاسمی درباره روند مناسبات ایران با مولداوی گفت: ما در روند مناسبات با مولداوی دو دوره داشتهایم.»
وی افزود: دوره اول مربوط به دهه 1990 بود که در آن 13 یادداشت تفاهم همکاری بین طرفین امضا شد. به یکباره وقفهای افتاد. اما از دو سال گذشته تحرکاتی را داشتیم و در زمینه کشاورزی و رسانهای تلاشهایی را داشتهایم که به تدریج متبلور میشود.»
قاسمی یادآور شد مهمترین موضوع در روابط دو طرف، عدم شناخت کافی از هم بود.
وی تصریح کرد برای حل این مشکل سه گام تعریف شد: «گام اول همکاری رسانهای، گام دوم تبادل هیئتهای اقتصادی و تجاری و گام سوم برگزاری نمایشگاهها».
سفیر آکریته ایران در مولداوی خبر داد قرار است بزودی نمایشگاه محصولات ایران در «کیشینو» پایتخت مولداوی برگزار شود تا مردم مولداوی از نزدیک ظرفیتهای ایران را بشناسند.