برای دسترسی ۸۰ درصد خانوارهای ایرانی به اینترنت با سرعت ۲۰ مگابیت بر ثانیه که تکلیف آن در برنامه ششم توسعه آمده است، باید به سمت فناوریهای جدیدی مانند فیبر نوری رفته و آن را با ADSL جایگزین کنیم.
به گزارش پایداری ملی، سیاست اتصال همه روستاهای ایران به فیبر نوری در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، دنبال میشود. این وزارتخانه در برنامه ششم توسعه، مکلف شده است که ۸۰ درصد خانوارها را به اینترنت با سرعت ۲۰ مگابیت بر ثانیه دسترسی دهد. با وجود این، برخی کارشناسان میگویند ما هنوز در بخش اینترنت ثابت نتوانستیم آنطور که باید توسعه پیدا کنیم زیرا هنوز روی ADSL هستیم، در حالی که این فناوری در دنیا رو به انقراض است و مفهوم ۲۰ مگ این است که باید تکنولوژی تغییر کند و به سمت VDSL یا FTTH حرکت کنیم.
بنابراین، اگرچه تا چند سال پیش، برخی از مسؤولان معتقد بودند فناوری اطلاعات و اینترنت، جزو کالاهای لوکس است و اینترنت ۱۲۸ کیلوبیتی برای دسترسی مردم کافی است، اما طی سالهای گذشته، روند استفاده از اینترنت از سرعتهای کیلوبیتی در اینترنت دایالآپ ، رفتهرفته جای خود را به فناوری ADSL داد که سرعتی به مراتب بیشتر داشته و حتی ۱۶ مگابیت را هم پوشش میداد و اکنون نوبت به فیبر نوری است که سرعتهایی به مراتب بالاتر را برای کاربران به ارمغان آورد.
فیبر نوری بستر انتقالی است که امکان انتقال دیتای پرسرعت بالاتر از گیگابیت در آن وجود دارد. یعنی اگر تاکنون اینترنت نهایتاً ۲۰ مگابیت بر ثانیه سرعت داشت، با فیبر نوری این امکان وجود دارد که سرعت تا ۱۰۰۰ مگابیت یا یک گیگابیت بر ثانیه هم به مشتری تحویل داده شود.
اخیراً برخی مدیران مخابراتی با تاکید بر لزوم حرکت به سمت جایگزینی فیبر نوری با کابلهای مسی اعلام کرده بودند تا سال ۲۰۲۰ تمام روستاها و شهرهای کشور همانند یک تار عصبی گسترده، تحت پوشش شبکه فیبر نوری قرار خواهد گرفت. کابلهای قدیمی که امروزه در منازل برای انتقال دادههای اینترنتی مورد استفاده قرار میگیرند، ظرفیت لازم را برای انتقال با سرعت بالا ندارند و اگرچه شاید به زعم برخی، کاربران عادی اینترنت نیازی به اینترنت با سرعتهای چند ده مگابیتی نداشته باشند، اما گسترش فناوری به مرور به این سمت حرکت خواهد کرد و همین موضوع لزوم حرکت به سمت فیبر نوری را آشکار میکند.
در حوزه اینترنت ثابت هم برنامههای توسعهای داشتهایم
در همین راستا، حسین فلاح جوشقانی - معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - اخیراً با بیان اینکه رویکرد ما این نیست که صرفاً توسعه یکجانبه روی تلفن همراه داشته باشیم بلکه بهموازات آن در حوزه دسترسی اینترنت ثابت هم برنامههای توسعهای داشتهایم، گفت: البته در حوزه اینترنت ثابت باید واقعیت را گفت که متأسفانه هنوز نتوانستهایم به آنچه شایسته مردم ایران است برسیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۱۱ تا ۱۲ میلیون دسترسی به اینترنت پرسرعت داریم، اظهار کرد: با اینحال فناوری که در این حوزه استفاده میشود ADSL و نهایت سرعتی که میتواند در اختیار مردم قرار دهد، ۱۶ مگابیت بر ثانیه است. این در حالی است که بر اساس اهداف تعیینشده برنامه ششم توسعه باید ۸۰ درصد خانوارهای ایرانی به اینترنت با سرعت ۲۰ مگابیت بر ثانیه دسترسی پیدا کنند.
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی همچنین خاطرنشان کرد: برای اینکه این هدف محقق شود باید به سمت استفاده از فناوریهای جدید همچون VDSL و یا FTTX حرکت کنیم. سرعت دانلود روی اینترنت VDSL نزدیک به پنج برابر سرعت دانلود ADSL است و به مرز ۶۰ مگابیت بر ثانیه میرسد.
فلاح ادامه داد: شرکت مخابرات ایران اقداماتی در این راستا را آغاز کرد و اپراتورهای بخش خصوصی هم در این مسیر گامهایی را برداشتهاند، بهطوریکه اکنون یکی از شرکتها در حوزه VDSL با ظرفیت حدود ۷۰ هزار پورت، کل شهر دزفول را تحت پوشش قرار داده است؛ هرچند در حال حاضر حدود ۶۰۰۰ پورت فعال است و یا در پردیس هم در همین حوزه شرکتی ظرفیتی حدود ۳۰ هزار پورت ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه در حوزه ارائه خدمات ارتباطات ثابت سیمی - کابلی اقداماتی آغاز شده است، هرچند سرعت روند کار رضایتبخش نیست، گفت: در این حوزه چند اقدام باید انجام میشد و یکی از آنها بسترسازی مقرراتی بود که مصوبه ۲۶۰ مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات درباره مقررات حاکم بر ارائه خدمات عمدهفروشی بیتاستریم در همین راستا بود.
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی افزود: با اجرای این مصوبه، زیرساختهای فیبر نوری در بخش دسترسی شرکت مخابرات ایران با شرکتهای FCP و Servco به اشتراک گذاشته میشود و با رفع انحصار مخابرات در این بخش، کیفیت خدمات افزایشیافته و امکان انتخاب برای مشترکین فراهم میشود.
فلاح ادامه داد: در راستای بسترسازی مقرراتی، مصوبه ۲۳۰ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات هم شرایط جدیدی برای استفاده تمامی سرویسدهندگان ارتباطی از امکانات پایهای شامل تجهیزات سیم مسی، میکروداکت، سابداکت و داکت شبکه دسترسی مخابرات ایجاد کرد.
معاون وزیر ارتباطات تصریح کرد: همچنین این آمادگی را داریم سال جاری هم در حوزه دسترسیهای فیبر با استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای سایر دستگاهها همچون وزارت نیرو و شهرداریها بتوانیم در حوزه اینترنت ثابت توسعه مناسبی داشته باشیم چون تنها اتکا به ظرفیت شرکت مخابرات روند پیشرفت و توسعه دسترسی را کند خواهد کرد.