بیژن نامدار زنگنه در نشستی با فعالان بخش خصوصی در اتاق بازرگانی تهران در شامگاه امروز اظهار داشت: بعد از سالها کار کردن معتقدم اگر میخواهیم کشور توسعه پیدا کند باید بخش خصوصی واقعی رشد کند و این یک تکلیف برای من است که در هر جای دولت باشم آن را رعایت کنم.
وی افزود: مجلس سرمایهگذاری دولت در بخش غیربالادستی را ممنوع کرده است و من هم از ابتدا مخالف آن بودهام تا بخش خصوصی در بالادستی نفت حضور داشته باشد که نظر رهبری هم همین است، لذا فرصت خوبی فراهم شده است تا بخش خصوصی بتواند در بخش پاییندستی نفت سرمایهگذاری و فعالیت کند.
وزیر پیشنهادی نفت گفت: وقتی با من صحبت میکنید حرف از رانت نزنید و هرچه صحبت میکنید بدون رانت باشد. ما به دنبال کسانی هستیم که ایجاد ثروت کنند نه اینکه از ما امتیاز بگیرند و به طور مثال نفت 100 دلاری را از ما 80 دلار بخرند و خودشان 100 دلار بفروشند و 20 دلار استفاده کنند اما بخش خصوصی میتواند در فرآوردههای نفتی و تسهیلات صنعت نفت فعالیت کند.
زنگنه ادامه داد: آنچه برای من مهم است کیفیت است نه قیمت. به هیچ وجه از کیفیت کوتاه نمیآییم و سختگیری میکنم. بخش خصوصی که در صنعت نفت فعالیت میکند از من توقع نداشته باشد که استانداردها را رعایت نکنم. استاندارد تجهیزات نفتی از نوامیس نفت است.
وی افزود: روسیه همه تجهیزات نفت و گاز را میسازد اما صادرات ندارد و این به این دلیل است استاندارد را رعایت نمیکنند.
زنگنه با تأکید براینکه سکوی پرتاب صنعت نفت بازار خودمان است، گفت: برای آنکه در بازار داخلی هم بخش خصوصی موفقی داشته باشیم باید استانداردهای بینالمللی رعایت شود. لذا توقع نداشته باشیم هرچه تولید کردید شرکت نفت یا شرکت پالایش و پخش یا شرکت گاز بخرد، من نمیتوانم چنین کاری بکنم.
وزیر پیشنهادی نفت گفت: بخش خصوصی میتواند در زمینه مهندسی و پیمانکاری کمک کند و در بسیاری موارد نظیر میادین مشترک که عقب افتادهایم باید تلاش کنیم تا این میادین به بهرهبرداری برسند. الان پالایشگاهی ساخته شده است که در خطوط فرآیندی آن هیچ کاری نشده است و این مصداق آفتابه لگن هفت دست، شام و نهار هیچی، است چرا که اگر خطوط فرآیندی فراهم نشود پالایشگاه هیچ خاصیتی ندارد.
زنگنه گفت: شرایط امروز ما شرایط سال 84 نیست و برگشتن به آن شرایط آسان هم نیست و در برخی موارد حتی غیر ممکن است. باید در شرایط جدید خودمان را تعریف کنیم که چگونه با دنیا کار کنیم، چرا که مدتها طول میکشد تا این روابط خراب شده را اصلاح کنیم. لذا باید از دیپلماسی انرژی استفاده حداکثری برای شکستن تحریمها کنیم.وزیر نفت مثل وزیر خارجه دوم است و میتواند در این زمینه ایفای نقش کند.
وی افزود: در این سالها پیمانکاران به پروژههای دولتی چسبیدهاند و این خیلی بد است. پیمانکاران بخش خصوصی باید خودشان کار تعریف کنند. بورس نفت هم زمینه خوبی برای کار در فرآوردههای نفتی است.
زنگنه گفت: برنامههای من دو بخش است یکی بلندمدت و یکی کوتاهمدت. در بخش بلندمدت باید معضلات تحریمها برداشته شود اگر آن معضلات برداشته نشود برنامههای بلندمدت یک خیالپردازی خواهد بود، لذا باید در ابتدا باید شرایط را بهبود دهیم.
وی گفت: وقتی آقای سوری که در شرکت نفتکش برند جهانی بود را برمیدارند و کسی را میگذارند که فرق نفتکش جادهپیما و اقیانوسپیما را نمیداند وضعیت همین میشود.
وزیر پیشنهادی نفت گفت: من هم براساس یک احساس ملی و یک باور به این میدان آمدهام والا اینقدر احمق نبودم که دوباره وزیر شوم. روزی یک جانباز نابینا به من گفت شما باید به صحنه بیاید و اگر نیاید به ما خیانت کردهاید.
وی افزود: سرسختترین مخالفان من فعالترین افراد به نفع من هستند، امروز فرصت خوبی پیش آمده است هرچند سخت است اما باید کار کرد. من به دنبال انتقامجویی نیستم و معتقدم باید از همه ظرفیتها استفاده کرد باید حداکثر بسیج نیرو را داشته باشیم.
وزیر پیشنهادی نفت گفت: اعتقاد دارم بخش خصوصی باید فعال باشد و کار کند؟، البته ما بخش خصوصی قوی به لحاظ مالی نداریم اما میشود از بازار سرمایه استفاده کرد.
زنگنه گفت: برای همه پتروشیمیها میتوانیم تأمین خوراک کنیم اما تأمین مالی را من نمیتوانم بکنم، لذا بخش خصوصی هم نباید از راههای من درآوردی استفاده کند. باید از راه هایی برود که در دنیا تجربه شده است و من معتقدم تحریمها به مرور برداشته میشود.
وی گفت: هیچ امیدی نداشتم که روحانی رأی بیاورد اما جوانان ما میخواستند که این اتفاق بیفتد و وقتی که آقای عارف و روحانی ائتلاف کردند آنها امید داشتند لذا لازم بود تا در این زمینه عقلانیت داشته باشیم.
وزیر پیشنهادی نفت خطاب به بخش خصوصی گفت: موفقیت شما را موفقیت خودم میدانم ما باید از 30 سال تجربه گذشته استفاده کنیم و در 8 سال گذشته درسهای زیادی آموختهایم.
وی افزود: باید تولید ملی را بالا ببریم و ایجاد ثروت کنیم. در سالهای گذشته دیدیم که برخورد احساسی با مسائل اقتصادی جواب نمیدهد. 80 درصد روستاهای کشور به آقای روحانی رأی دادند چرا که در 8 سال گذشته روستاها فقیرتر شدهاند.
زنگنه افزود: اینکه بخش خصوصی به ما بیانیه دهد به درد ما نمیآید ما باید به هم نزدیکتر شویم درست است که ما حاکمیت هستیم اما این به معنای آن نیست که در تصمیمسازی با بخش خصوصی مشورت نکنیم.