سازمان بهزیستی، جزئیات و شرایط پذیرش و استفاده از خدمات مرکز بازپروری دختران و زنان آسیب دیده اجتماعی را اعلام کرد.
به گزارش پایداری ملی، در همه جوامع، مسئله آسیب و فحشاء به طرق مختلف وجود داشته است. جامعه ما نیز سالهای متمادی با مشکل فحشاء و روسپیگری رو به رو بوده است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و فروپاشی مراکز فحشاء متأسفانه با شکلهای متفاوت در کشور ادامه و رشد پیدا کرد. رشد آمارها نشانگر شیوع این َآسیب اجتماعی در سنین پایین است که زنگ خطری جدی برای جامعه محسوب شده و در نتیجه مسئولین را ملزم به ارائه راهکارهای مناسب جهت مقابله با این آسیب اجتماعی کرده است.
در این رابطه مسئولیت حمایت و بازپروری دختران و زنان آسیب دیده اجتماعی و دختران و زنان در معرض آسیب اجتماعی به منظور اصلاح، بازتوانی و بازگشت به زندگی سالم اجتماعی آنان به سازمان بهزیستی کشور واگذار شد.
مبانی قانونی
۱. ماده واحده لایحه قانونی راجع به تشکیل سازمان بهزیستی کشور شورای انقلاب با الحاق اصلاحیه ۲۴ مرداد ماه ۱۳۵۹ و اصلاحات و الحاقات به عمل آمده جلسه ۱۳۷۵.۱۱.۱۹ مجلس شورای اسلامی در خصوص تجدید تربیت منحرفین اجتماعی (آسیب دیدگان اجتماعی)
۲. آئین نامه اجرایی مصوب هیئت وزیران در رابطه با دختران و زنان در معرض آسیب اجتماعی حاد و زنان آسیب دیده اجتماعی مسئولیت بازپروری به منظور اصلاح، بازتوانی و بازگشت به زندگی سالم اجتماعی آنان به سازمان بهزیستی کشور واگذار شد.
۳. ماده ۹۷ قانون برنامه چهارم توسعه کشور
۴. آئین نامه چتر ایمنی رفاه اجتماعی مصوب هیئت وزیران
نحوه پذیرش
۱. معرفی از سوی مراکز مداخله در بحرانهای فردی، خانوادگی و اجتماعی سراسر کشور
۲. معرفی از طریق مراجع قضائی و نیروی انتظامی
۳. خود معرف
شرایط و مدارک مورد نیاز پذیرش
۱. داشتن معرفی نامه از سوی مرکز مداخله در بحران به همراه اصل پرونده کامل مراجع
-داشتن معرفی نامه رسمی ممهور به مهر و امضا مقام قضائی و پزشک قانونی مبنی بر وضعیتهایمان، بارداری و وضعیت روان مراجع در پرونده الزامی است.
۲. داشتن حداقل ۱۵ سال سن
-در خصوص مراجعینی که کمتر از ۱۵ سال داشته و مشمول مراکز بازپروری میباشند کمیته امور آسیب دیدگان اجتماعی استان بایستی تصمیم گیری نماید.
۳. نداشتن بیماری شدید روانی و معلولیت ذهنی شدید که نیاز به مراقبت ویژه دارند.
۴.نداشتن اعتیاد به مواد مخدر، داروها و ...
خدمات تخصصی مرکز
برای انجام امور تخصصی در هر مرکز واحدهایی به شرح ذیل تشکیل میگردد:
۱.و احد مددکاری اجتماعی
۲.و احد روان شناسی
۳.و احد بهداشتی و درمانی
۴.و احد مراقبتی
۵. تیم تخصصی شامل (مسئول مرکز، مددکار اجتماعی، روان شناس، روان پزشک و پزشک)
-واحد مددکاری اجتماعی متشکل از مددکاران اجتماعی مرکز میباشد که فعالیتهای این واحد بایستی بر پایه مددکاری فردی، گروهی و جامعهای صورت پذیرد و برحسب شرایط روانی، خانوادگی و اجتماعی مراجع برنامه ریزی و اقدامات لازم به منظور توانمندسازی مراجع با همکاری و هماهنگی سایر واحدهای مرکز مرکز و اعضای تیم تخصصی توسط این واحد صورت پذیرد.
-واحد روان شناسی متشکل از روانشناسان مرکز میباشد که کلیه امور مربوط به مسائل بهداشتی و درمانی خدمت گیرندگان را به عهده دارد و فعایتهای این واحد با فعالیتهای سایر واحدهای مرکز و تیم تخصصی ارتباط دارد.
-واحد مراقبتی متشکل از مربیان مرکز است.
-ارائه خدمات حقوقی مورد نیاز به مراجعین با استفاده از واحد حقوقی مرکز مداخله در بحران صورت میپذیرد.
شرایط ترخیص
۱. ترخیص مراجع پس از اتمام مدت بازپروری به طرق ذیل صورت میگیرد.
الف-پیوند یا بازگشت مجدد با خانواده و تحویل به خانواده یا اقوام نزدیک
ب-ایجاد اشتغال، کاریابی و تشکیل زندگی مستقل
ج-ازدواج و تشکیل خانواده
د-اعزام به سایر مؤسسات و مراکز درمانی، مراقبتی و حمایتی یا بهزیستی سایر استانها
۲. با ایجاد شرایط جدیدی که ترخیص مراجع را زودتر از زمان تعیین شده امکان پذیر میسازد با پیشنهاد یکی از اعضای تیم تخصصی به عنوان مسئول گروه و یا توسط خود ایشان موضوع در جلسه فوق العاده مطرح و تصمیم گیری میشود.
۳. تیم تخصصی با بررسی شرایط فردی و امکانات اجتماعی و زمینههای خانوادگی مراجع ترخیص وی را تأیید و یا رد میکند.
پیگیری پس از ترخیص
مددکار اجتماعی مرکز موظف است پس از ترخیص پیگیری لازم را انجام دهد. برخی از اشکال پیگیری عبارتند از: الف- مراجعه حضوری مددکار اجتماعی به افراد یا بالعکس