حجتالاسلام حسن روحانی هفتمین رئیس جمهور اسلامی ایران در مراسم تحلیف خود در ادامه سخنانش اظهار داشت: مردم ایران به اعتدال گرایی و دوری از افراط و تفریط رأی دادند. کانون فکری و اجرایی دولت بر محور اعتدال و عقلانیت بنا خواهد شد. اعتدال گرایی بهمعنای توازن میان آرمان و واقعیت و ترجیح منافع ملی بر منافع حزبی و جناحی است. اعتدال گرایی بر بردباری و قانونگرایی و اجماع ملی بر تعاملات سیاسی تأکید میکند. بنیان این مرام فکری و عملی فاصله گرفتن از تخیل و توهم و تمرکز بر تفکر، برنامه، شفافیت، و استفاده از تخصصهاست.
وی ادامه داد: دولت تدبیر و امید نهایت اهتمام را به کار میگیرد تا بر مبنای روشهای عقلایی و متناسب با واقعیتهای موجود، اعتدال را شالوده عملکرد و مدیریت کشور قرار داده، تهدیدها را کاهش داده فرصتها را افزایش دهد. اعتدالگرایی بر اخلاق و مدارا اصرار میورزد و از طریق گفتوگو، تفاهم و تدوین برنامههای کوتاه و میانمدت سعی مینماید شکافهای اجتماعی و اقتصادی را به حداقل ممکن برساند. دولت تدبیر و امید بر حاکمیت قانون، رعایت حقوق و آزادیهای همه شهروندان، پاسخگویی به جامعه و به مدیریت علمی تأکید خواهد داشت. مردم تغییر، تحول و تعالی را میخواهند.
رئیسجمهور با بیان اینکه مردم میخواهند از فقر و تبعیض دور باشند و حرمت و کرامت داشته باشند، تأکید کرد: مردم میخواهند در فضایی آزاد، معنوی و عقلانی زندگی کنند. پدران و مادران جامعه ما در پی آیندهای مطمئن برای فرزندانشان هستند. جوانان ما میخواهند فرصت شکوفایی و کار و ابتکار داشته باشند. در یک کلام، مردم میخواهند بهتر زندگی کنند، عزت داشته باشند، از زندگی باثباتی برخوردار شوند و جایگاه شایسته خود را میان ملتها بازیابند.
روحانی ادامه داد: از آغاز انقلاب اسلامی زنان فهیم این سرزمین بر مبنای اندیشههای والای امام، دوشادوش مردان در جهت توسعه و اعتلای کشور حضوری همهجانبه داشتند. آنان همواره کوشیدهاند بهعنوان نیمی از جامعه بزرگ ما در خلق حماسههای جاودان نقشآفرین باشند.
وی با اشاره به حضور گسترده مردم در انتخابات 24 خرداد، خاطرنشان کرد: این انتخابات جلوهگاه دیگری از این شگفتی آفرینیها بود. در پی گامهای بلندی که نظام اسلامی برداشته است، دولت تدبیر و امید استیفای هرچه بیشتر حقوق زنان و ایجاد فرصت برابر را از اهم وظایف خود میداند و فراهم آوردن زمینههای لازم برای نقش آفرینی بیشتر آنان را در دستور کار خود قرار میدهد.
رئیس جمهور یکی از اهداف کلیدی دولت را مبارزه با فساد و تبعیض عنوان کرد و گفت: همه دستگاهها و مسئولان باید دست به دست هم دهند تا مبارزه جدی با نابرابری و فساد را آغاز کنند. اگر با فساد مبارزه کنیم، فعالیت و رقابت اقتصادی مردم معنا مییابد. مبارزه با فساد، عدالت و شکوفایی اقتصادی را به ارمغان میآورد. در این شرایط فقر و تبعیض از جامعه رخت برخواهد بست. رویکرد اصلی دولت یازدهم زمینه سازی برای مشارکت گسترده مردم است که سرلوحه همه سیاستهای بخشهای مختلف خواهد بود که در آن کارآمدی، شفافیت، فرآهم آوردن فضای کسب و کار مناسب، ترویج فرهنگ کارآفرینی، ساماندهی سرمایه اجتماعی، دستیابی فزاینده به علوم و فنون و تأمین رفاه عمومی اساس عملکرد و سیاست گذاریها خواهد بود.
روحانی گفت: دولت تدبیر و امید میخواهد نشاط را به زندگی ایرانیها برگرداند. برای این هدف باید قدرت و ثروت ملی را افزایش دهیم و خرد جمعی را مبنای تصمیمسازی و تصمیمگیری قرار داده و به بخشهای غیردولتی اعتماد کرده و تصدیگری دولت را کاهش داده به مردم اعتماد کنیم و با آنها صادقانه صحبت کنیم.
وی با بیان اینکه باید مداخله دولت در فرهنگ کاهش یابد، افزود: دولت باید ساختارها را برای رشد ملت اصلاح کند. ایرانیان در همهجای سرزمین بهخوبی آموختهاند که دوشادوش هم با احترام و افتخار زندگی کنند.
رئیس جمهور تصریح کرد: فعالیتهای زیادی برای استیفای قومیتها و اقلیتها پرداخته شده اما هنوز هم کاستیها و نارساییها وجود دارد. دولت تدبیر و امید، در این زمینه تلاش خواهد کرد. مردم نسبت به مشکلات، هم آگاهی و هم دغدغه دارند. مردم با مشارکت فعال در انتخابات امید آفریدند تا اعتدال و قانونگرایی شرایط کشور را بهسود بهبود و توسعه پایدار سوق دهد.
روحانی در بخش دیگری از سخنانش به اهمیت عرصه سیاست خارجی اشاره کرد و گفت: در عرصه سیاست خارجی، با قاطعیت تمام و بهعنوان منتخب مردم شریف ایران اعلام میدارم که جمهوری اسلامی ایران در پی صلح و ثبات منطقه است. ایران لنگرگاه ثبات در این منطقه پرآشوب است. ما در پی تغییر مرزها و دولتها نیستیم. نظام سیاسی هر کشور به خواست و اراده مردم آن کشور بستگی دارد. ما با هرگونه دگرگونی در نظامهای سیاسی از طریق دخالت خارجی مخالفیم و بهکارگیری زور را نقطه مقابل مردمسالاری و حق تعیین سرنوشت ملتها میدانیم.
وی اضافه کرد: مخالفت و ستیز با هرگونه سلطه و تجاوز و زورگویی و بهخصوص تعرض نظامی، جزئی از فرهنگ اسلامی، انقلابی و ایرانی ماست. آرامش و ثبات در همه مناطق پیرامونی ما، نیازی همهجانبه برای جمهوری اسلامی ایران است. تلاش همهجانبه برای پایان دادن به ناآرامیها، برادرکشیها، خشونتهای فرقهای و قبیلهای و بیعدالتی در هر نقطه جهان، خواست همه ملتهاست. در جهان بههم پیوسته کنونی هیچ قدرتی نمیتواند امنیت خود را از طریق ایجاد وحشت و ناامن کردن دیگران به دست آورد. رفاه، امنیت و توسعه کالاهای جهانی و غیرقابل انحصار هستند.
رئیس جمهور گفت: دولت تلاش میکند در تعاملات بین المللی با ایجاد اعتماد متقابل بهتر و بیشتر با کشورهای منطقه و جهان، امنیت ملی و پیرامونی خود را گسترش دهد. شفافیت، کلید گشودن باب اعتماد است. شفافیتی که از آن سخن میگوییم نمیتواند یکطرفه و بدون سازوکارهای اجرایی و عملی در روابط دوجانبه و چندجانبه باشد. تنشزدایی، ایجاد اعتماد متقابل و تعامل سازنده مسیر حرکت ما را روشن خواهد کرد.
روحانی تأکید کرد: با صراحت میگویم ایران هیچگاه سر جنگ با دنیا نداشته و ما تمام تلاشهای خود را معطوف به تلاشهای جنگافروزان خواهیم کرد. ایران بهای سنگینی برای استقلال خود پرداخت کرده و همچنان برای عزت و سربلندی خود ارزش زیاد قائل است. گرچه تحریمها فشار اقتصادی زیادی وارد کرده بر مردم، اما مشارکت فعال مردم در انتخابات نشان داد، آنها در حفاظت از منافع ملی خود هوشیار هستند.
وی افزود: ملتی را که با برخورداری از انسجام ملی و مشارکت گسترده و در کمال آرامش و امنیت در انتخابات شرکت میکند، نمیتوان با تحریم به تسلیم واداشت و یا به جنگ تهدید کرد. بلکه تنها راه تعامل با ایران، گفتوگو از جایگاه برابر، اعتمادسازی متقابل و احترام دوجانبه و کاستن از خصومتها است.
رئیس جمهور در ادامه سخنان خود با بیان اینکه تعامل سازنده براساس احترام متقابل و از موضع برابر مبنای روابط ما با سایر کشورها خواهد بود، گفت: بر این اساس متناسب با رفتار و برخورد طرفهای مقابل در جهت بهبود و ارتقای روابط حرکت خواهیم کرد.
وی افزود: بهصراحت میگویم اگر پاسخ مناسب میخواهید، نه با زبان تحریم، بلکه با زبان تکریم با ایران سخن بگویید.
رئیس جمهور در بخش پایانی سخنانش با بیان اینکه دست همکاری بهسوی همه نهادها و دستگاههای مسئول در کشور دراز میکند گفت: دولت تدبیر و امید برای تحقق اهداف عالی کشور و افزایش شوکت ایران و کرامت ایرانیان و همفکری، همراهی و هماندیشی همه مسئولین و مردم نیازمند است.
روحانی اظهار داشت: امید دارم که با مروت و مدارا، همدلی و همکاری، دفاع از منافع ملی و پاسخگویی به خواستههای بهحق مردم ایران بتوانیم آیندهای بهتر را رقم بزنیم. امیدواریم همه قدر این فرصت را بدانیم. نکند سرگرم حاشیهها شویم و هدف را گم کنیم.
وی خاطرنشان کرد: از خداوند متعال مسئلت دارم که اینجانب و اعضای دولت جدید را توفیق دهد تا با پیشبرد اهداف کشور خدمات ارزندهای را به ملت ایران ارزانی دهد. از ملت بزرگوار و نمایندگان محترم ملت میخواهم که با مشورت و توصیه به عدل مرا در این امر بزرگ یاری دهید.
رئیس جمهور در بخش پایانی سخنانش از میهمانان خارجی حاضر در مراسم و سفرای کشورهای مختلف مقیم تهران تشکر و قدردانی کرد و لیست نهایی اعضای وزرای پیشنهادی را بههمراه زندگینامه و خطمشی و اصول کلی برنامه دولت جهت اخذ رأی اعتماد مجلس را تقدیم علی لاریجانی کرد.