به گزارش پايداري ملي، خبرگزاری اینترپرس سرویس در مطلبی با عنوان «افزایش تنش آمریکا با ایران هزینه سنگینی را بر اقتصاد جهانی وارد میکند» به قلم «جاسمین رامزی» به یافتههای گزارش ویژهای که روز جمعه توسط فدراسیون دانشمندان آمریکایی منتشر شد، اشاره کرده و مینویسد: در صورتی که آمریکا گامهایی را برای افزایش چشمگیر درگیریها با ایران بر سر برنامه هستهایش بردارد، اقتصاد جهانی متحمل هزینههای گزافی خواهد شد.
بر اساس مشورتهای صورتگرفته با یک گروه از کارشناسان امنیت ملی و اقتصادی از دو حزب آمریکایی، این یافتهها نشان میدهد که تاثیرات اقدامات تنشزای آمریکا علیه ایران میتواند در عرض سه ماه اول حدود 64 تا 1.7 میلیارد دلار به اقتصاد جهانی ضرر بزند. همچنین سناریویی که بر اساس آن آمریکا گامهای یکجانبهای را برای نشان دادن تمایلش به مصالحه برای حل بنبست با ایران بردارد سود 60 میلیارد دلاری را عاید اقتصاد جهانی خواهد کرد.
* ممنوعیت جهانی بخش انرژی ایران 325 میلیارد دلار هزینه را به اقتصاد جهان تحمیل میکند
«مارک جانسون»، مدیر ویژه پروژههای فدراسیون دانشمندان هستهای آمریکا که مولف دوم این گزارش پس از «چارلز پی. بلر»، کارشناس ارشد فدراسیون درباره تهدیدات دولتی یا غیردولتی ، به اینترپرس سرویس گفت: «یافتههای این تحقیق نشان میدهد که هزینههای بالقوهای برای هر یک از اقدامات تحت فرمان آمریکا وجود دارد و به طور کلی هرچه اقدام شدیدتر باشد، هزینههای آن نیز بیشتر خواهد بود. در عین حال حتی کارشناسان نیز درباره آنچه که در خاتمه تنشها رخ میدهد، اطمینانی ندارند.»
شش سناریوی محتمل از اقدامات تحت فرمان آمریکا علیه ایران شامل انزوا و محاصره خلیج فارس که منجر به اقدامات آمریکا در کاهش صادرات هرگونه محصولات نفت پالایششده، گاز طبیعی، تجهیزات و خدمات انرژی میشود، ممنوعیت جهانی بخش انرژی ایران (که هزینهای بالغ بر 325 میلیارد دلار را به اقتصاد جهان تحمیل میکند) و بمباران جامع ایران که شامل بمباران توانمندیهای ایران برای انتقام میشود (هزینهای بالغ بر 1.082 تریلیون دلار را برای اقتصاد جهان در بر خواهد داشت). این گزارش به روشنی هیچ پیشنهاد سیاسی خاصی را حمایت نمیکند گرچه دیگر گزارشها اینطور نیستند.
«اتحاد علیه ایران هستهای» و «بنیاد نومحافظهکار دفاع از دموکراسیها» دو گروه تندرو در واشنگتن هستند که خواستار اقدامات اقتصادی علیه ایران شدهاند. «مارک دوبوویتز»، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسیها در ماه ژوئن گفت: «کاخ سفید باید از این موقعیت استفاده کرده و جنگ اقتصادی را در تلاش برای لرزاندن هستهای اصلی در جمهوری اسلامی افزایش دهد.»
* افزایش تنشها با ایران منجر به افزایش شدید قیمت نفت و رکود اقتصادی دوباره آمریکا میشود
در عین حال «پال سالیوان»، استاد اقتصاد متخصص امنیت خاورمیانه در دانشگاه جرجتاون به اینترپرس سرویس گفت: «این حقیقت که سختترین هسته استراتژیستهای نومحافظهکار درباره هزینههای افزایش درگیری با ایران مطالعه نکردهاند دلیل بیکفایتی علمی گروهشان است. اثرات اصلی افزایش چنین تنشی بر آمریکا با افزایش قیمت نفت و هزینههای نظامی و امنیت ملی مشخص میشود.» وی افزود: «اگر به ایران حمله شود با ضدحملههایی که خواهد شد قیمت نفت به راحتی به بالای 250 دلار و یا بالاتر خواهد رسید.این مسئله میتواند آمریکا را دوباره دچار رکود کند.» در حالی که تنشها بر سر نزاع چنددههای درباره برنامه هستهای ایران افزایش مییابد، تحلیلگران به طور فزایندهای در حال بررسی هزینههای مربوط به افزایش درگیری سرد بین آمریکا و ایران هستند. گزارش پروژه ایران که در ماه سپتامبر منتشر شد، نشان داد که هزینه مقابله به مثل ایران در درازمدت از سوی آمریکا درک خواهد شد و میتواند منجر به جنگی منطقهای شود.
بر اساس این گزارش که توسط تعداد زیادی از مشاوران امنیت ملی ارشد از هر دو جناح تایید شده، «علاوه بر هزینههای مالی حملات نظامی علیه ایران که چشمگیر خواهد بود، همچنین احتمال وجود هزینههای کوتاهمدت مرتبط با اقدام تلافیجویانه ایران از طریق حملات مستقیم و یا از طریق حملات نامتقارن عواملش وجود دارد.» یافتههای گزارش پروژه ایران از این ایده که اقدام بزرگتر علیه ایران منجر به هزینههای بیشتر میشود، حمایت میکند.
در این گزارش آمده است: «افزایش تنشها، اقدامات و اقدامات متقابل میتواند منجر به تبعات ناخواسته جدی شود که به طور چشمگیری همه این هزینهها را افزایش داده و به طور بالقوه منجر به جنگ منطقهای تمامعیار میشود.»
* مقام ارشد سابق دولت آمریکا: افزایش تنشها با ایران قیمت نفت را به بالای 200 دلار میرساند
این مطلب در جلسهای که روز 19 اکتبر درباره ملاحظات اقتصادی و نظامی جنگ با ایران در مرکز منافع ملی آمریکا برگزار شد نیز تایید گردید. «جی رابینسون وست» که پستهای ارشدی را در کاخ سفید، وزارت انرژی و پنتاگون در دولتهای مختلف جمهوریخواه داشت، میگوید: «ممکن است تولید هشت میلیون بشکه نفت را در یک روز از دست بدهید و این کاهش فورا جبران نمیشود. معتقدیم قیمت نفت به بالای 200 دلار در هر بشکه خواهد رسید.»
نیویورکتایمز روز 20 اکتبر گزارش داد که آمریکا و ایران برای اولین بار به طور کلی درباره برگزاری مذاکرات مستقیم به توافق دست یافتند. اما تهران و واشنگتن مذاکرات دوجانبه محدودی را در سال 2009 داشتند که به گفته فریده فرحی، استاد مستقل دانشگاه هاوایی «در آن زمان مقامات ایران پتانسیلی در دولت جدید اوباما یافتند که میتوانست برخی از نگرانیهای ایران درباره حق این کشور برای غنیسازی را برطرف کند.» اوباما روز چهارشنبه گزارش روزنامه نیویورکتایمز را تکذیب کرد اما ایده مذاکرات دوجانبه را رد نکرد.
در واقع وی قویا تاکید کرد که اگر ایرانیها صداقت خود را نشان دهند، آمریکا به طور جدی به تعامل با آنها خواهد پرداخت. وی در اولین کنفرانس خبری خود پس از انتخاب دوبارهاش در انتخابات ریاست جمهوری گفت: «اگر ایران درباره حل این مسئله جدی باشد، آنها در موضعی قرار خواهند گرفت که آن را حل کنند.»
او در این باره میگوید: «اکنون وضعیت متفاوت است و مقامات ایرانی نسبت به اظهارات اوباما درباره تمایلش برای حل مسئله هستهای به جای دشمنی با حکومت اسلامی پس از ابراز تمایل به مذاکره تردید دارند. قطعا همیشه در تهران افرادی هستند که با همه چیز مخالفند. و این وضعیت در واشنگتن نیز دیده میشود اما اگر اوضاع همانند گذشته باشد و تهران امیدی برای حل مسائل ببیند، مقاومت کنونیش نسبت به مذاکرات دوجانبه را کنار خواهد گذاشت.»