عوامل شیمیایی شامل بخارات، آئروسلها، مایعات و جامدات سمی می شوند که بر روی انسانها، حیوانات و گیاهان عواقب ناگواری برجای میگذارند.
به گزارش پایداری ملی، عوامل شیمیایی شامل بخارات، آئروسلها، مایعات و جامدات سمی می شوند که بر روی انسانها، حیوانات و گیاهان عواقب ناگواری برجای میگذارند. این مواد از طریق بمبگذاری یا توسط هواپیما، قایق و خودرو در محیط آزاد، انتشار مییابند.
حمله شیمیایی ممکن است بدون هیچ هشدار قبلی روی بدهد. علایم ناشی از انتشار ماده شیمیایی عبارتند از: تنفس مشکل، سوزش چشم، از دست دادن تعادل، تهوع، احساس سوختگی در داخل بینی، گلو و ریهها. مشاهده تعداد زیادی از حشرات و پرندگان مرده نیز میتواند دال بر انتشار مادهای شیمیایی باشد.
اقدامات مراقبتی و حفاظتی قبل از حمله شیمیایی
ضروری است در این شرایط لوازم زیر را به همراه داشته باشید: – یک حلقه چسب و یک عدد قیچی
– نایلون برای کشیدن روی درها، پنجرهها و دریچههای اطاقی که قرار است نقش پناهگاه را داشته باشد. برای صرفه جویی در زمان وقوع سانحه بهتر است نایلون را از قبل به اندازه قطعات مورد نیاز تهیه کنید.
انتخاب اطاقی در مرکز ساختمان به عنوان پناهگاه، ترجیحاً اطاقی بدون پنجره و در بالاترین طبقه ساختمان. به هنگام حمله شیمیایی اگر توصیه به ماندن در محل سکونت یا کار شده است، انجام موارد زیر ضرورت دارد :
– درها و پنجرهها را بسته و تمامی سیستمهای تهویه موجود در ساختمان خاموش شوند.
– کیف نجات را باید به اطاق پناهگاه برد.
– به کمک چسب و نایلون اطاق پناهگاه درزگیری شود.
– برای کسب اطلاعات و اخبار به رادیو گوش داد.
اگر کسی در ناحیهای آلوده یا مجاور آن است، باید این توصیهها را رعایت کند:
– فوراً از منطقه آلوده در جهت خلاف منبع آلودگی دور شود.
– هر چه سریعتر پناهگاهی پیدا کند.
بعد از حمله شیمیایی
به منظور به حداقلرساندن عواقب نامطلوب روی سلامتی، انجام فرآیند آلودگیزدایی در عرض چند دقیقه ضرورت دارد. پناهگاه امن را نباید به بهانه کمک به دیگران ترک کرد، مگر آنکه مقامات اعلام وضعیت عادی کرده باشند.
اگر فردی در معرض یک ماده شیمیایی قرار گرفته باشد، باید توسط فردی با صلاحیت مورد مراقبت فوری پزشکی قرار بگیرد. اگر امکانات پزشکی فوری در دسترس نباشد، باید فوراً از خود آلودگیزدایی کرده و به روند آلودگیزدایی دیگران نیز کمک کند.
اصول آلودگیزدایی
درکمک به افرادی که در معرض مواد شیمیایی قرار گرفتهاند، جانب احتیاط کاملا” رعایت شود.
تمامی لباسها و هر آنچه که با بدن تماس دارد را باید از تن درآورد. لباسهای که بطور عادی از ناحیه سر بیرون آورده میشوند را برای جلوگیری از آلوده شدن چشم، بینی و دهان باید قیچی کرد. لباسها و سایر اشیاء آلوده را باید در کیسهای پلاستیکی قرار داده و محکم در آن را بست. دستها به کمک آب و صابون آلودگیزدایی شوند. عینک و لنزهای تماسی را باید برداشت و عینک را با استفاده از کاسة حاوی ماده سفیدکننده خانگی آلودگیزدایی سپس آبکشی و خشک کرد.
چشمها را باید با آب تمیز و ناحیه صورت و موهای سر را با آب و صابون شستشو داد.
سایر نواحی بدن که احتمال آلوده شدن دارند را نیز باید آلودگیزدایی کرد. میتوان با پارچه آغشته به آب و صابون این نواحی را پاک و متعاقباً آبکشی کرد.
باید لباسهای تمیز پوشید. لباسهای موجود در کمد لباس احتمالاً آلوده نیستند.
برای بررسی و مراقبت پزشکی نیز به درمانگاه یا بیمارستان مراجعه کرد .
معاونت آموزش، پژوهش و فناوری جمعیت هلال احمر (دفتر امور آموزش عمومی، پایه و همگانی)