۲۶ تير ۱۳۹۲ - ۱۹:۴۲
کد خبر: ۴۱۷۳
یکی ازمباحثی که امروزه بسیار روی آن مانور داده می شود وبرای بسیاری ازافراد ، به ویژه نسل جوان، قابل هضم نیست این است که چرا کشورهای اسلامی بویژه ایران در زمینه های مختلف علمی ، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی ، فرهنگی و…. ازغیرمسلمانان عقب مانده اند؟…. درحالی که مسلمانان و کشور عزیزمان ایران درگذشته ، پرچمداران علم ودانش بودند وتمدن آنها درزمینه های گوناگون برجبین تاریخ می درخشید!
این بحث بسیارگسترده است که به طورگذرا و با تأکید بر رویکرد فرهنگی به بررسی آن می پردازیم.

زمینه های مهم رشد و پیشرفت جامعه

در آغاز لازم است زمینه های مهم رشد و پیشرفت جوامع را برشماریم که به طور کلی شامل موارد زیر می باشد:

کار و تلاش جدی و پرهیز از سستی و تنبلی

ساعات مفید کاری بالا

نظم و انضباط

قانون پذیری و قانون مداری

وجدان کاری

استفاده مناسب و بهینه از وقت و زمان

سرانه مطالعه و تحقیق

ترجیح منافع عمومی بر منافع فردی

همدلی و فرهنگ کار جمعی

مصرف درست و بهینه

فرهنگ استقلال‏طلبی و استقبال از تولید داخلی

روحیه خطرپذیرى

ابتکار و نوآوری

نظام کارآمد تعلیم و تربیت وپرورش مدیران کارآمد

برنامه ریزی راهبردی و جامع نگر

مدیریت صحیح

میدان دادن و به کارگیری نسل جوان

زمینه‏ها و عوامل عدم پیشرفت ایرانیان

پیشرفت اندک ما ایرانیان نسبت به آن اندازه ای که انتظار می رود، از زمینه‏ها و عوامل بسیاری برخوردار است، که بر دو گونه‏اند:

عوامل و زمینه‏های بیرونی

۱ – استعمار غرب که از ۱۵۰۷ میلادی توسط پرتغالیها و با اشغال نظامی جزایر و سواحل جنوب ایران آغاز شد، سپس به ترتیب انگلیسیها، روس‏ها، آلمان‏ها و امریکاییان هر یک به گونه‏ای در ایران نقش تخریبی بازی نمودند. متجاوزان با انواع تهاجمات خود از جمله تهاجم فرهنگی در عقب نگاه داشتن ایران نقش ایفا نمودند.

۲- سلطه استکبار و استعمار در طول قرون گذشته که با به کارگیری نیروهای خارجی و آوردن تکنیسین‏ها و مستشاران و تضعیف کردن نیروهای داخل، کشور را از توسعه باز داشتند.این مشکل، بعد از انقلاب با حاکمیت ولایت فقیه و استفاده از نیروهای داخلی، حلّ و درمان گردیده است.

۳- محاصره سیاسی و اقتصادی و تحریم انقلاب و نظام مقدّس جمهوری اسلامی و نیز به وجود آوردن چالش‏های زیادی همانند جنگ تحمیلی هشت ساله و ویرانی زیاد، هم چنین ترور شخصیت‏ها و مغزهای متفکّر و تهاجم تمام عیار به فرهنگ وارزشهای اسلامی که همچنان ادامه دارد.

عوامل و زمینه‏های درونی

الف)عوامل و زمینه‏های حکومتی

۱- حکومت‏های استبدادی ، حاکمان نالایق و بی کفایتی حکومت‏ها تا قبل از انقلاب اسلامی ایران

۲- فقدان برنامه ریزی راهبردی و جامع نگر- هر جامعه ای برای پیشرفت ، ناگزیر از داشتن برنامه های بلند مدت و راهبردی و جامع نگر است. این خلأ در جامعه ایرانی سابقه دیرینه دارد. البته اندیشه تدوین چشم انداز ۲۰ ساله کشور که از سوی امام خامنه ای مطرح و در سال ۱۳۸۴ ابلاغ شد و همچنین سیاستگذاری های کلان و بلند مدت توسط ایشان پاسخی اساسی به این نیاز مبرم است. بدیهی است اجرای مطلوب راهبردها در گرو جدیت سران قوا و سایر دستگاههاست.

۳- سیاست زدگی – یکی از بزرگترین آفت های توسعه یافتگی، سیاست زدگی است. فرهنگ و اقتصاد ما به شدت سیاست زده است ، اجتماع ما بیش از حد متاثر از سیاست است و به طرز غلطی با سیاست گره خورده است که پیامدهای منفی بسیاری به دنبال دارد.

۴- ضعف نظام تعلیم و تربیت و پرورش مدیران کارآمد- نظام تعلیم و تربیت در ایران تا پیش از انقلاب اسلامی عمدتا وابسته و ناکارآمد بود. با وجود تحول زیربنایی که پس از انقلاب اسلامی در کشور ما و نظام تعلیم و تربیت حاصل شد ولی هنوز هم تا نقطه مطلوب فاصله بسیاری داریم. تأکیدات مکرر امام خامنه ای بر تحول بنیادین در آموزش و پرورش و تحول علوم انسانی در همین راستا قابل ارزیابی است.

۵- عدم مدیریت صحیح – ساختارهای مدیریتی بسیاری در زمینه اجتماعی و اقتصاد در جهان امروزی وجود دارد که اجرایی کردن هر کدام از آنها شرایط و مقتضیات زمانی و مکانی خاص خود را می طلبد. نسخه های اقتصادی ممکن است در برخی شرایط جواب مثبت و در برخی دیگر اثر منفی داشته باشند بنابراین برنامه های اقتصادی پیش از اجرایی شدن باید توسط کارشناسان خبره بصورت دقیق و همه جانبه مورد بررسی قرار گرفته و تبعات و اثرات کوتاه مدت و بلند مدت آنها مشخص گردد چراکه اشتباهات احتمالی میتواند صدمات جبران ناپذیری به اقتصاد وارد آورد.

 

ادامه دارد…


گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر