۱۹ مهر ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۶
کد خبر: ۳۹۸۶۰
پهبادهای از جمله پرنده های هدایت پذیر هستند که در عملیات های نظامی و غیرنظامی گوی سبقت را از ماهواره ها و هواپیماهای سرنشین دار ربوده اند و ایران به گفته مسئولان نظامی جزو هفت قدرت برتر پهبادی جهان قرار دارد.
به گزارش پایداری ملی، پهپادها که از مظاهر جنگ الکترونیک به شمار می روند همان پرنده های هدایت پذیری هستند که در عملیات های نظامی و غیرنظامی گوی سبقت را از ماهواره ها و هواپیماهای سرنشین دار ربوده اند در واقع امروز مأموریت شناسایی و نظارت هوایی بیشترین حجم کاری پهپادها را در سراسر دنیا را به خود اختصاص می دهد. یکی از مزیت های مهم این وسایل در مأموریت های شناسایی، توانایی پرواز چند ساعته تا چند روزه روی هدف به صورت مداوم است، کاری که از عهده ماهواره های جاسوسی که عموماً در ارتفاعات نه چندان بالا مستقر هستند بر نمی آید و هواپیماهای سرنشین دار هم بیشتر به دلیل محدودیت های تحمل انسان امکان پرواز طولانی مدت را ندارند.

 شاید اولین سری از پهپادهای ایرانی را بتوان نمونه اولیه پهپاد مهاجر 1 نامید. این پهپاد بنابر نیاز کشورمان برای دستیابی به اطلاعات دشمن در دوران جنگ تحمیلی توسط متخصصان کشورمان ساخته و رونمایی شد و کمک قابل توجهی به نیروهای کشورمان در دستیابی به اطلاعات محرمانه یگان‌های ارتش بعثی داشت. با تلاش متخصصان کشورمان، امروزه خانواده پهپادهای مهاجر، خانواده پهپادهای ابابیل و پهپادهای شاهد، یسیر، سریر و . . .، مشهورترین پهپادهای ایرانی هستند که عملیاتی بوده و در رزمایش های مختلف به کار گرفته شده‌اند.

توان کشورمان در این حوزه به اندازه ای است که ۱۷ مهرماه «سرلشکر باقری»، رییس ستاد کل نیروی های مسلح کشورمان در اولین همایش "نقش قدرت هوایی در اقتدار ملی" که در سالن همایش های نمایشگاه هوایی سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برگزار شد، گفت: بحث ریزپرنده‌ها و تجهیزات نوین هوایی در حال پیشرفت است و هواپیماهای بدون سرنشین رادارگریز مسیر پیشرفت خود را طی می کند و خوشبختانه ریزپرنده ها و تجهیزات نوین هوایی در دسترس کشورهای مانند ایران اسلامی قرار دارد به گونه ای که هزینه کمتر و کارآمدی بالایی دارد.

 رئیس ستادکل نیروهای مسلح با اشاره به این که پهپادها امروزه چه در جبهه استکبار و چه در کشور عزیز ما در حال توسعه است، عنوان کرد: ما خوشبختانه در این مسیر توسعه متوازن و خوبی را داشته ایم و این توسعه به سالهای دفاع مقدس برمی گردد که از سال 1363 آغاز شد و امروز ایران اسلامی جزء 7 قدرت اول جهانی در این زمینه محسوب می شود. در مسئله توسعه قدرت هوایی نظامی کشور هیچ تردیدی وجود ندارد و این پیشرفت باید به گونه‌ای باشد که در صورت درگیری با دشمن  به آنها اجازه ندهیم حاکمیت هوایی ما را به مخاطره بیندازند و نیروهای هوایی بتوانند عملیات خود را انجام داده و از نیروهای دریایی و زمینی پشتیبانی نزدیک کنند.

 همچنین «سردار دهقان»، وزیر سابق دفاع کشورمان نیز در این رابطه اظهار کرد: مواظبت از مرزهای دریایی و خشکی، دیده‌بانی از خطوط لوله‌های نفتی، مخابراتی، کنترل ترافیک جاده‌ها، دیده‌بانی مناطق حادثه دیده در زلزله، آتش‌سوزی و سیل، محیط بانی برای حفاظت از محیط زیست و ارسال فیلم و عکس‌های دقیق در تمام طول مدت مأموریت از قابلیت‌های پهپادهایی همچون پهباد فطرس است. این پهپاد راهبردی با محموله خود دارای شعاع عملیاتی تا 2000 کیلومتر، سقف پرواز 25000 پا و قابلیت 16 تا 30 ساعت پرواز مداوم قادر است علاوه بر مأموریت‌های شناسایی و مراقبت با مسلح شدن به موشک‌های هوا به سطح و انواع راکت‌ها، مأموریت‌های رزمی را انجام دهد.

 در زیر به نمونه هایی از پهباد های ساخت کشورمان اشاره می شود:

پهپاد مهاجر

مهاجر اولین پهپاد شناسایی ایران است. تاریخچه ساخت این پرنده نیز به جنگ تحمیلی باز می‌گردد. در سال 1364 صنایع هوایی قدس تشکیل شد و مهاجر 1 را به سپاه پاسداران تقدیم کرد. اولین مأموریت این بی سرنشین تصویر برداری از منطقه شلمچه بود که باعث شد فشار بر روی هواپیماهای شناسایی ارتش کم شود. با تجهیز قایق‌های تندرو به سکوهای پرتاب پهپاد، دامنه عملیات‌های شناسایی مهاجر 1 به هورالعظیم نیز کشیده شد. عملکرد مطلوب این پرنده‌ها باعث شد بعد از جنگ، به صنعت پهپاد سازی توجه ویژه‌ای شود که نتیجه آن در سال‌های بعد دیده شد.

پهپاد ابابیل

پهپاد ابابیل (Ababil) ساخت صنایع دفاع جمهوری اسلامی ایران جزو یکی از پهپادهای پیشرفته ی کشور محسوب میشود. پهپاد ابابیل با اهداف نظامی و غیر نظامی ازجمله جنگ الکترونیک، فعالیت های جاسوسی، کنترل مرزها، کنترل هوایی مکان ها و ... ساخته شده است. این هواپیما می تواند تا 8 ساعت پرواز داشته باشد و توانایی حمل تسلیحات را دارد. حداکثر ارتفاع پرواز برای این پهپاد 10000 پا و حداکثر سرعت 160 کیلومتر/ساعت است. یکی دیگر از فعالیت های مهم ابابیل فعالیت های الکترونیکی است و می تواند در جنگ الکترونیک کارا باشد. بدین دلیل می تواند داده ها را به ایستگاه زمینی خود در مسافت قابل توجهی ارسال کند.

 پهپاد صاعقه

هواپیمای بدون سرنشین صاعقه 2 برای افزایش مهارت کارکنان پدافند هوایی بعنوان هدف برای موشکها توپها و پدافنذ زمینی مورد استفاده قرار می گیرد. این هواپیما با حذاکثر سرعت 250 کیلومتر بر ساعت می تواند تا ارتفاع 11000 پا به مدت 90 دقیقه پرواز کند. هواپیمای صاعقه 2 و مهاجر 2 توسط شرکت قدس طراحی و ساخته شده اند.

پهپاد فراز

یک هواپیمای بدون سرنشین کوچک ( مینی پهپاد) که توسط دست پرتاپ می شود و می توان آن را در یک کوله پشتی قرار داد. این مینی پهپاد رقیب Pointer آمریکایی می باشد. فراز 2 یک موتور الکتریکی دارد و به آن حداکثر سرعت 90 کیلومتر بر ساعت را میدهد و تا شعاع 10 کیلومتری می تواند تصاویر زنده را به یک کامپیوتر ارسال کند.ارتفاع پرواز آن 3000 متر می باشد. این هواپیما 0.5 ساعت مداومت پروازی دارد.

پهپاد کرار

در مرداد 89، ایران هواپیمای بدون سرنشینی را به نمایش گذاشت که قادر به حمل مواد منفجره بود. این هواپیما قادر به پرواز در مسافتهای دور دست با سرعت بسیار بالا است. ایران اواخر سال 2008 اعلام کرد که نسل تازهای از «هواپیماهای بدون سرنشین تجسسی» ساخته که قادر به ارسال پخش زنده تصاویر از «نواحی تحت کنترل دشمن» است.

شاهد 129، استراتژیک‌ترین پهپاد ایرانی

«شاهد 129» توانایی حمل همزمان 8 بمب یا موشک هوشمند سدید، ساخت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را دارد و برای اهداف ثابت و متحرک طراحی شده است. این پهپاد جنگنده که از فناوری بومی و کاملاً ایرانی برخوردار است می تواند سربازی قدرتمند برای دفاع از مرزهای آبی، خاکی و هوایی ایران اسلامی باشد. دقت در هدف گیری با شعاع عملیاتی هزار و 700 کیلومتر و 24 ساعت مداومت پروازی با یک بار سوختگیری از ویژگی های این هواپیمای بدون سرنشین رزمی ایرانی است و هر فرودگاهی می تواند محل نشست و برخاست شاهد 129 باشد. سقف پروازی این پهپاد 24 هزار پاست که با ایستگاه های کنترل قابل حمل زمینی در ارتباط بوده و می تواند با هزینه بسیار پایین دفاع از میهن را بدست گیرد.

 پهپاد سایه

سایه نمونه ی ایرانی پهپاد اسکن ایگل آمریکا است. البته گفته می شود سایه فقط از نظر ظاهری شبیه اسکن ایگل است و احتمالا مشخصات فنی دو پهپاد به میزان خوبی با هم اختلاف داشته باشد. دلیلش این است که ایران اسکن ایگل های خود را با موتور و دوربینی متفاوت با نمونه ی آمریکایی ساخته است و مشخصات فنی یک پهپاد شناسایی به شدت تابع این دو زیر سیستم هستند.

پهپاد یسیر

این پرنده بدون سرنشین با سقف پروازی 15 هزار پا و مداومت پروازی 8 ساعته می تواند تا شعاع 200 کیلومتر پرواز عملیاتی داشته باشد و با ارتباط با ایستگاه های کنترل زمینی قابل حمل از مکان های مختلف که به این پرنده دستور داده می شود، مراقبت کند و یا اهدافی را شناسایی کند. سبکی وزن، تحرک و جابجایی بالا و دوربین های قوی و همچنین قابلیت لاک کردن روی اهداف، ویژگی های این پرنده بدون سرنشین ارتش جمهوری اسلامی ایران را دوچندان کرده است. یسیر می تواند در امدادرسانی، عملیات های رزمی و همچنین کنترل ترافیک نیز به کار گرفته شود.

پهپاد سریر

پهپاد سریر (H110) ضد اشعه‌ رادار است و با برد بالا و طول عمر زیاد است که کشف نمی شود. این پهپاد سریر قابلیت حمل و نصب دوربین و موشک هوا به هوا دارد و تاکنون ده‌ها فروند از آن تولید و بکارگیری شده است. نکته دیگر در مورد پهپاد سریر یا H-110 که حرف H در ابتدای مشخصه آن، بیشتر پهپاد پدافندی دیگر ایران یعنی «حازم» را به یاد می آورد، شباهت آن با پهپاد «RQ-5 هانتر» ساخت رژیم صهونیستی و توسعه یافته توسط شرکت «نورثروپ-گرومن» آمریکا است.

 پهپاد حماسه

مداومت پروازی بالا و ارتفاع آن این هواپیما را از دیگر پهپادهای کشور متفاوت کرده است.  این پهپاد که به دست متخصصان صنعت دفاعی ساخته شده است می‌تواند سه مأموریت مراقبت، شناسایی و حمله با موشک و راکت را به صورت همزمان انجام دهد. همچنین این هواپیما با قابلیت رادارگریزی می‌تواند از شناسایی شدن توسط دشمن نیز جلوگیری کند./

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر