تعیین تکلیف قلمرو فضای سایبری و صیانت و مدیریت آن از مهمترین مسائل رودرروی دولتها در هر کشوری است. تعداد زیادی از کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه دنیا، از سالها قبل، اقدام به تدوین اسناد راهبردی امنیت سایبری و دفاع سایبری نموده و بسیاری از آنها ساختار و سازمان مورد نیاز را برای این منظور طراحی و پیادهسازی نمودهاند.
فضای سایبری چالشها و آسیبهای بهخصوصی دارد که باید برای مدیریت و جلوگیری از تبدیلشدن این چالشها به تهدیدهای امنیتی اقدامی اساسی انجام داد. کشور ما در بخش فناوریهای مربوط به فضای سایبری، همچنان وابستگیهایی به کشورهای خارجی دارد و امکانات سختافزاری و نرمافزاری و میانافزاری ما در مواردی، خارجی است. بنابراین باید توجه بیشتری به تولید محصولات و خدمات بومی امن در این حوزه مبذول شود.
هر جا از امکانات فناوریهای ارتباطات و اطلاعات خارجی استفاده میکنیم ضمن بهرهبرداری باید متوجه تهدیدات هم باشیم؛ زیرا ممکن است در فرآیند تولید و یا در زنجیره تأمین، تهدیدات در آن تعبیه و نهفته شده باشد. بنابراین ضرورت دارد تا تهدیدات را پایش و رصد کنیم و هشدارهای لازم را به بهرهبرداران اعلام نماییم. دستگاههای مختلف از جمله سازمان پدافند غیرعامل در این زمینه مسئولیت دارند.
از سوی دیگر، احصای آسیبپذیریهای دستگاههای مختلف و رفع آنها نیز بسیار مهم است. مدیران دستگاههای اجرایی در سراسر کشور باید نسبت به فراگیری علوم سایبری و شیوههای مقابله با تهدیدات آن برنامهریزی کنند.
خوشبختانه در سالهای اخیر تبیین تفکر بهرهبرداری هوشمندانه از فضای سایبری همگام با رعایت معیارهای امنیتی و مراقبتهای ویژه برای جلوگیری و کاهش تاثیرات تهدیدات دشمن در دستور کار قرارگاه پدافند سایبری کشور قرار گرفته است.
مهندس محمدرضا فرجی پور جانشین فرمانده قرارگاه پدافند
سایبری کشور