۱۸ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۳:۳۳
کد خبر: ۳۸۶۳۹
درحالی‌که مقدمات حمله و عملیات برای بازپس‌گیری ادلب در شمال شرق سوریه، آخرین پایگاه شورشیان و تروریست‌های جنگ داخلی این کشور، از سوی دولت سوریه و با مساعدت ایران و روسیه شروع شده است، به نظر می‌رسد که این آخرین عملیات که به‌گونه‌ای اساسی‌ترین نمونه در نوع خود است، نه یک حمله همه‌جانبه بلکه عملیاتی متناسب و محدود باشد.

به گزارش پایداری ملی، نشریه چینی «شینهوا» در مطلبی با اشاره به موضوع عملیات دولت سوریه در ادلب برای بازپس‌گیری آخری مقر تروریست‌ها و شورشیان، با بیان این موضوع می‌گوید که طی نبردهای قبلی برای بازپس‌گیری مواضع تروریست‌ها، این گروه‌ها به همراه شورشیان دیگر مجبور به تسلیم و قبول کوچ به ادلب شده بودند. به‌این‌ترتیب ادلب تبدیل شد به بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین مقصد شورشیان شکست‌خورده ازجمله گروه‌های وابسته به القاعده که در میان گروه‌های ضد دولت قوی‌ترین هستند.

اکنون نوبت به تسخیر ادلب رسیده آن‌هم زمانی که بزرگ‌ترین پیروزی‌های برای دولت سوریه رقم خورده و هیچ جای دیگری برای کوچانیدن شورشیان و تروریست‌ها باقی نمانده است و دولت سوریه تقریباً همه قسمت‌های سوریه را مجدداً بازپس گرفته است. اکنون دولت سوریه و متحدانش یعنی ایران و روسیه فرصت طلایی برای شکست همه شورشیان در شهر ادلب دارند. اما این بار این عملیات ساده نیست که دلیل آن پیچیدگی‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

زمانی که دولت سوریه اقدام به اعزام نیرو به جبهه‌های مرکزی استان حماه، استان شمالی لاذقیه و ادلب، کرد کشورهای غربی ازجمله آمریکا و بریتانیا و فرانسه هشدارهایی صادر کردند. این هشدار به‌سادگی یادآور تهدیدات قبلی آن‌ها برای استفاده از نیروی نظامی علیه دولت سوریه است.

این سه قدرت ادعا می‌کنند که اطلاعاتی در اختیار دارند که بر اساس آن دولت سوریه درصدد انجام یک حمله شیمیایی در عملیات پیش رو در ادلب است و تهدید به واکنش نظامی در برخورد با یک چنین حمله‌ای کرده‌اند.

این سه قدرت پیش‌ازاین نیز در ماه آوریل اقدام به حمله به خاک سوریه به این بهانه را کردند که هم از سوی سوریه و هم از سوی متحدان آن هرگونه حمله شیمیایی تکذیب شد. این بار قبل از حملات سوریه و متحدان آن این ادعاها را رد کرده و بیان می‌کنند که ایالات‌متحده با همدستی شورشیان در پی انجام یک حمله شیمیایی و متعاقب آن انجام یک حمله علیه مواضع دولت سوریه و ارتش این کشور هستند.

در همین حال دولت آمریکا در خصوص ایجاد یک «فاجعه انسانی» در ادلب هشدار داده است. ترکیه که همراه با روسیه و ایران درگیر مذاکرات برای شرایط ادلب است نیز در خصوص عملیات ادلب هشدار داده است. دو روز قبل روسای جمهوری ترکیه، روسیه و ایران در تهران طی نشستی مواضع خود را اعلام کردند.

علیرغم هماهنگی‌های قبلی میان سران سه کشور قبل از نشست به‌سختی می‌توان اختلاف‌نظرها میان آن‌ها را نادیده گرفت. درحالی‌که پوتین و روحانی طرفدار یک عملیات همه‌جانبه و سنگین در ادلب برای رهایی از شر شورشیان و تروریست‌های افراطی برای همیشه هستند، اردوغان با پیشنهاد دیگری به این نشست آمد.

وی پیشنهاد یک آتش‌بس در ادلب را پیش کشید که از سوی روحانی و پوتین مورد موافقت قرار نگرفت. ترکیه در حال حاضر دقیقاً در جبهه مقدم مقابل یک تندباد قرار دارد به‌ویژه بعدازآن که از متقاعد کردن گروه‌های وابسته به القاعده برای انحلال خود، ناکام ماند.

حتی اکنون هم این عملیات به نظر قصد دارد همه شورشیانی که تمرد کرده و از مصالحه سرباز می‌زنند را هدف قرار دهد و راه را برای بقیه شورشیانی که با دولت به توافق برسند باز می‌گذارد، دقیقاً به شیوه‌ای که در بخش‌های دیگر سوریه، به شورشیان در قبال زمین گذاشتن سلاح‌های خود امان داده شد.

دیدبان حقوق بشر سوریه در آخرین گزارش خود بیان کرده است که جبهه النصره (وابسته با القاعده) ده‌ها هزار نفر از شورشیان دیگر که مدافع و خواهان مصالحه با دولت داده‌اند را در ادلب به قتل رسانده. این گروه حتی ماه گذشته نیز بیانیه‌ای منتشر کرد که طی آن بر ادامه جنگ با دولت و مقابله با حملات ارتش در ادلب تأکید کرد.

ماهر احسان، تحلیلگر سیاسی سوری، به خبرگزاری شینهوا گفته است که جنگ در ادلب ناگزیر است. چراکه گروه‌های وابسته به القاعده قطعاً از تسلیم و زمین گذاشتن سلاح سرباز می‌زنند.

وی بیان کرده که ترکیه و کشورهای غربی از عملیات و جنگ محدود علیه شورشیان و گروه‌های تروریست‌ها حمایت می‌کنند و نه از یک جنگ و عملیات تمام‌عیار زیرا ادلب نزدیک به 3 میلیون نفر ساکن دارد.

وی همچنین به مواضع اخیر آنکارا اشاره‌کرده است که جبهه النصره را به‌عنوان یک گروه «تروریستی» معرفی کرده که چراغ سبزی به دولت سوریه برای مقابله و جنگ با این گروه است. جنرال محمد عباس از فرماندهان ارتش سوریه نیز بیان کرده که جنگ در ادلب حتمی و تعیین‌کننده است.

وی بیان کرده: این عملیات در ابتدا یک عملیات محدود است به این معنی که گروه‌های مشخصی را هدف قرار می‌دهد. وی اضافه کرده که ارتش سوریه با استفاده از توپخانه و حملات هوایی بر روی گروه‌های متعلق به النصره و سایر گروه‌های افراطی تمرکز خواهد کرد.

این عملیات جزئی به شکل ابتدایی گروه‌های تروریستی را تضعیف و از منابع تهی می‌کند و بعدازآن که ارتش وارد نبرد زمینی می‌شود، این گروه‌ها قادر به مقاومت چندانی نخواهند بود.

روز شنبه وزارت دفاع روسیه بیان کرده که گروه‌های تروریستی قصد دارند که در بخش‌هایی از شهر ادلب اقدام به انجام حملات شیمیایی کنند. بااین‌حال روسیه درصدد است تا پرونده ادلب را علیرغم تهدیدات کشورهای غربی برای همیشه ببندد.

بشار الجعفری نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد روز جمعه در نشستی در شورای امنیت بیان کرد که 50 هزار تروریستی در ادلب حضور دارند و از قصد دولت سوریه برای بازپس‌گیری همه مناطق این کشور سخن گفت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر