«چو یونن ژه» سفیر کره جنوبی در آمریکا طی گفتوگو با آتلانتیک گفت که در جایگاهی نیست که گزارشهای اخیر پیرامون امکان گسترش تسلیحات اتمی کره شمالی با وجود وعده خلع سلاح اتمی در شبه جزیره کره، تایید یا رد کند.
وی در ادامه درباره نشست سنگاپور میان کیم و «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا گفت که «نیاز است، صبورتر باشیم... اگر انتظار نتیجه فوری از این نشست دارید، ناامیدکننده خواهد بود. اما اگر به این واقعیت توجه کنیم که آغاز خوبی داشتیم، در واقع این [نشست] کاملا دلگرمکننده است».
چو در ادامه یادآور شد «طی ده سال گذشته، عملا هیچ گفت وگویی میان [کره] جنوبی و شمالی، و آمریکا و کره شمالی وجود نداشته است. اکنون ما سطحی قوی برای گفتوگو بنا گذاشتیم که میتواند به نتیجه مورد تمایل منجر شود. در آن صورت، فکر میکنم نشست سنگاپور موفقیتآمیز بود».
به گفته سفیر کره جنوبی در آمریکا، تمام سران کنونی این سه کشور بازیگران تازه در بازی قدیمی هستند. «مون جائه این» رئیس جمهور کره جنوبی دیدگاهی از زیست مسالمتآمیز میان دو کره را دارد و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، کره شمالی را از اولویتهای مسایل دولت خود کرد و با موفقیت، فشار بینالملی را علیه کره شمالی به سمتی برد که در را برای گفتوگو باز گذاشت.
چو همچنین گفت «دستیابی به هدف سختِ خلع سلاح اتمی، بدون حمایتی که به دلیل اعتماد دوطرف است غیر ممکن خواهد بود، آمریکا و کره شمالی باید اول رابطه تازهای با هم ایجاد کنند». منصفانه نیست که انتظار داشته باشم روابط کره شمالی و آمریکا به آسانی روابط میانکرهای پیشروی داشته باشد زیرا «دو کره قبلا به مدت 13 قرن یک کشور بودند، اما آمریکا و کره شمالی برای 70 سال هیچ رابطهای بر پایه اعتماد نداشتند».
وی افزود، دلیل اصلی که میتوان در این زمان برای رسیدن به خلع سلاح اتمی در شبه جزیره کره به آن امیدوار بود، این است که برخلاف گذشته اکنون دو مسئله پایهای در زمان واحد پیش میرود که یکی بنا گذاشتن روابط جدید و دیگری خلع سلاح اتمی است.
وزیر خارجه کره جنوبی در آمریکا ادامه داد، برای فهمیدن تصمیمات کیم این مسئله کمک میکند که منطق اصلی کره شمالی برای توسعه تسلیحات اتمی را در نظر گرفت. اواخر دهه 80 میلادی و اوایل دهه 90، سقوط شوروی، متحدان سویسالیت تجاری را مجبور کرد همبستگی دردناکی را با اقتصادهای بازار آزاد جهان متحمل شوند اما پدر کیم جونگ اون از ترس از دست دادن قدرت، چنین انتقال مالی را انجام نداد. محصولات کشاورزی به شدت در کره شمالی کاهش پیدا کرد و گرسنگی در نبود شوروی توزیع پیدا کرد و کیم ایل سونگ سرپا ماندن حکومت خود را بر پایه تسلیحات اتمی دید. فرزندش کیم جونگ ایل این انزوا و تسلیح کردن را تعمیق بخشید.
سفیر کره جنوبی در آمریکا افزود «[کیم] به عنوان یک رهبر جوان میداند که بدون بهبود شرایط اقتصادی کشور، مشروعیت خودش و حاکمیت نمیتواند حفظ شود.. هدف او امنیت رژیم و توسعه اقتصادی است. شاید... وی فکر میکند که بدون بهبود روابط با آمریکا [امنیت رژیم] ممکن نیست».
چو گفت «شنیدهام کیم جونگ اون گفته است که اگر امنیت رژیم ضمانت شود، نیازی به تسلیحات اتمی ندارد. سفیر سئول در واشنگتن افزود، ممکن است کیم هنوز اطمینان روشنی برای امنیت حکومتش دریافت نکرده است».
چو اظهار امیدواری کرد طی یک سال آینده دو کره و آمریکا پایان جنگ کره را اعلام کنند که این به کره شمالی اطمینان از امنیت میدهد و قدمی میانی به سوی معاهده صلح رسمی به منظور منجر شدن به خلع سلاح اتمی است. وی درباره درصد موفقیت شرایط کنونی گفت که هیچ چیزی در این فرآیند 100 درصد مطمئن نیست».
وی افزود «رئیس جمهور مون به وضوح گفته است که نباید دیگر جنگی در شبه جزیره کره باشد». دولت کره جنوبی نقش تسهیل کننده را دارد و از این تلاشهای دیپلماتیک پایان دست نمیکشد.
پنج هفته پیش از این کره شمالی در حضور خبرنگاران
خارجی، سایت آزمایش اتمی خود به نام پانگی-ری را تخریب کرد. روز گذشته نیز
پامپئو با پایان سفر دو روزه خود به کره شمالی گفت که مذاکرات با مقامهای
پیونگ یانگ بسیار سازنده بود. اما «ری یونگ هو» وزیر خارجه کره شمالی این
مذاکرات را تاسفبرانگیز دانست.