وی افزود: من با شهید دکتر بهشتی چند سالی از نزدیک مراوده داشتم. ایشان شخصیتی ذوابعاد بود و این خصوصیت در ایشان بسیار برجسته بود. فکر می کنم ایشان برای همیشه تاریخ، برای قوه قضائیه یک نماد و پایه است. حضور شهید بهشتی برای دیگران تکیه گاه بود.
رئیس مجلس گفت: ما در ۴۰ سال گذشته انقلاب اسلامی، شخصیت های مختلفی را
در کشور دیدیم. بعضی از شخصیتها حتی در جایگاه های مهم که قرار می گرفتند
به جای اینکه آرامش و اطمینان به جامعه داده و روال اداره کشور را در مسیر
آرام قرار بدهند، آشفتهسازی می کردند. یکی از نمونهها بنی صدر بود که در
زمان شهید بهشتی مسئله اصلیاش مبارزه با رهبران حزب جمهوری به خصوص شهید
بهشتی بود. او بجای اینکه سکینه و آرامش در جامعه ایجاد کند از هر ابزاری
برای آشفته کردن جامعه استفاده میکرد.
لاریجانی با بیان اینکه برخی فول پرفسور ایجاد آشفتگی در کشور بودند اما شهید بهشتی در سختترین شرایط آرامش ایجاد میکرد.
رئیس مجلس در ادامه با بیان اینکه روی هم رفته قوه قضاییه در سال های گذشته تلاش بسیار خوبی داشته است، گفت: در بین قوای مختلف قوه قضاییه یک وظیفه ذاتی دارد که تحقق عدالت است. البته رویکرد تمام دستگاه ها در جمهوری اسلامی باید تحقق عدالت باشد اما این وظیفه ذاتی قوه قضاییه است که مسئولیت بسیار مهمی است. باید نتیجه کار خود را با این میزان بسنجید که در تحقق عدالت چقدر موفق بوده اید.
وی ایجاد امنیت را یکی دیگر از وظایف قوه قضاییه دانست و افزود: امنیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی یکی از وظایف قوه قضاییه است و قوای دیگر در کنار قوه قضاییه هستند. شما جلودار تامین امنیت اقتصادی هستید و من فکر می کنم در شرایط فعلی بیشتر باید روی آن تمرکز کنید.
لاریجانی تصریح کرد: وجه دیگر قوه قضاییه پیشگیری از جرم است و این تنها مربوط به قوه قضاییه نیست بلکه همه دستگاه ها در این حوزه مسئولیت دارند اما قوه قضاییه محور آن است. شرایط کشور اقتضا می کند که ما برای پیشگیری از جرم بیش از گذشته کار کنیم. همه دستگاه ها باید به کمک قوه قضاییه بیایند. البته رئیس قوه قضاییه شورایی را تشکیل دادند که باید پرکارتر باشد. باید شرایط را به شکلی پیش ببرید که از لحاظ فرهنگی و اجتماعی از وقوع برخی پرونده ها جلوگیری شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از مسائلی که من فکر می کنم در قوه قضاییه علیرغم تلاش های بسیار با کمبود رو به رو است مسائل رسانه ای است. تصور می کنم برخی از مقامات قوه قضاییه اعتقادی به کار رسانه ای ندارند و کار رسانه ای در قوه قضاییه محدود شده به سخنرانی آیت الله آملی و آقای اژه ای که گاهی صحبت می کنند. بار عظیمی که بر دوش قوه قضاییه است نیازمند کار رسانه ای عظیم است. باید روی آن کار روانی شود و از متخصصین امر استفاده شود تا مردم از کار شما اطلاع یابند تا جنبه بازدارندگی تقویت شود.
وی افزود: باید با کسانی که امنیت اقتصادی را تهدید می کنند برخورد جدی شود و وجه مشترک این اقدام در دنیا این است که طوری انعکاس یابد که بازدارنده شود. به نظرم رادیو و تلویزیون باید در این زمینه فعالیت بیشتری داشته باشند و قوه قضاییه نیز از آنها بخواهد تا خدماتی که انجام می شود منعکس و وجه بازدارندگی آن تقویت شود تا تعداد پرونده ها کاهش یابد. من احساس می کنم در این وجه کاستی داریم. به دلیل این خلا ما شاهد سیل پرونده ها به سمت قوه قضاییه هستیم البته من نمی گویم که تنها عامل کاهش تعداد پرونده ها کار رسانه ای است بلکه ممکن است مسائل اقتصادی هم موثر باشد اما عمده آن به دلیل عدم کار درست رسانه ای است.
لاریجانی ادامه داد: در دنیا از کار رسانه ای بسیار بهره میگیرند و کاری می کنند که کار یک قاضی تاثیری بر روی وجدان عمومی بگذارد تا دیگران جرات نکنند به سمت خلاف بروند. من توصیه می کنم روی بعد رسانه ای قوه قضاییه تلاش بیشتری شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به سخنان رئیس جمهور گفت: مساله دیگری که وجود دارد بحث امنیت اقتصادی است که در شرایط فعلی بسیار اهمیت دارد. کسانی که می خواهند در کشور سرمایه گذاری کنند باید احساس کنند قوه قضاییه پشتیبان آنهاست. در شرایط فعلی که عملیات روانی روی افراد سرمایه گذار انجام می شود، حمایت قوه قضاییه از سرمایه گذاران باید ظهور و بروز بیشتری داشته باشد. البته ما نمونه هایی داشتیم که وقتی از سرمایه گذاران در استان ها حمایت شده شرایط اقتصادی تغییر کرد و اگر دادستان درک درستی از موضوع نداشت اثر عکس گذاشته است. امروز تلاش میشود افرادی که میخواهند در کشور سرمایهگذاری کنند را فراری دهند و دلالیها موجب میشود اقتصاد کشور از ثروت زایی فاصله بگیرد.
وی افزود: کسانی که می خواهند سرمایه گذاری کنند دغدغه های بسیاری دارند. متاسفانه بخش های اداری ما بر سر آنها مانع تراشی می کنند و بر اساس آماری که در دنیا وجود دارد ما در میان ۱۸۰ کشور دنیا برای مدت زمانی که طول می کشد یک سرمایه گذار از زمانی که درخواست می دهد تا به نتیجه برسد رتبه ۱۴۰ را داریم. یعنی نتوانسته ایم مقررات کشور را طوری تنظیم کنیم که وقتی کسی می خواهد سرمایه گذاری کند با سرعت کارش انجام شود.
لاریجانی گفت: قوانینی برای تسهیل سرمایه گذاری وضع شد و مقام معظم رهبری بارها در سخنان خود بر تسهیل شرایط سرمایه گذاری تاکید کرد. برخی کشورهای کوچک در منطقه هستند که به این موضوع توجه کردند و مقدار زیادی سرمایه های خارجی را جذب کردند. با وجود دشمنی هایی که با انقلاب اسلامی وجود دارد باید قبول کنیم در داخل کشور شرایطی داریم که نتوانسته ایم شرایط جذب سرمایه گذاری در داخل را بهبود ببخشیم. اینکه بخش های مختلف هرکدام به نحوی به سرمایه گذار فشار می آورند مانع سرمایه گذاری است.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: قوه قضاییه اگر تکیه گاه سرمایه گذار در کشور باشد بزرگترین خدمت را به انقلاب کرده است. من نمونه های مثبت و منفی اقدام دادستان ها را در استان های مختلف دیده ام. کسانی با سرکشی به سرمایه گذاران به دنبال حل مشکلات آنها هستند و افرادی هم با احضار آنها بر سر راهشان مانع ایجاد می کند. این تحلیل درست نیست که در همه زمینه ها از قدرتی که داریم استفاده کنیم. امروز کشور ما نیازمند امنیت اقتصادی است. بزرگترین خدمت قوه قضاییه این است که کمک کند تا سرمایه گذاران احساس امنیت کنند.
وی مبارزه با اخلال گران اقتصادی را یکی دیگر از اقدامات قوه قضاییه در جهت افزایش سرمایه گذاری در کشور دانست و گفت: یکسری جریان های سازمان یافته هستند که در نظام اقتصادی کشور اخلال ایجاد می کنند که بخش های امنیتی بارها بر وجود آن اذعان کرده اند. تعداد اخلال گران زیاد نیست اما بخش های امنیتی کشور باید اشراف اطلاعاتی خود را بالا ببرند تا آنها را معرفی کنند. البته آنها می گویند ما آنها را پیدا و به قوه قضاییه معرفی کرده ایم اما با آن برخورد مناسب نشده است. خواهش می کنم مدیران کل دادگستری با افرادی که در نظام اقتصادی اخلال ایجاد می کنند بر اساس قانون و با مجازات های سنگین برخورد کنند. نباید به سادگی از کنار آنها گذشت.
لاریجانی گفت: در کمیسیون اقتصادی طرحی در حال انجام است تا یک سازمان زیر نظر قوه قضاییه به پرونده کسانی که در نظام اقتصادی اخلال ایجاد می کنند رسیدگی و با مجازات های سنگین با آنها برخورد کنند که به زودی طرح آن در مجلس مطرح می شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در مورد امنیت اجتماعی گفت: آن چیزی که مردم بیشتر با آن مراوده دارند امنیت اجتماعی است. ذات این امر این است که قوه قضاییه با موارد اخلال در امنیت اجتماعی با سرعت و قاطعیت برخورد کند و انعکاس آن هم به شکلی باشد که بازدارنده باشد. در برخی از موارد افراد کارهای بسیار سهمگینی در حوزه امنیت اجتماعی انجام داده بودند که قوه قضاییه با سرعت بررسی کرد و اثر مطلوبی در جامعه داشت. حضور و حساسیت رئیس و مسئولین قوه قضاییه در برخی پرونده ها تاثیر بسیار مثبتی در جامعه دارد و من چند وقت پیش دیدم مقام معظم رهبری در حادثه ای که در یک مدرسه اتفاق افتاده بود خودشان شبانه دستور دادند و این نشان می دهد که امنیت اجتماعی برای ما بسیار مهم است.
وی خاطرنشان کرد: زمانی مردم اعتماد می کنند که ببینند قوه قضاییه از آنها پشتیبانی می کند و رئیس قوه قضاییه برای رسیدگی به مسائل با سرعت دستور می دهد. رسانه نیز باید به این مسائل بپردازد تا بازدارندگی ایجاد کند.
لاریجانی گفت: برای پیشگیری از جرم علاوه بر اقدامات قوه قضاییه نیاز به اقدامات زیربنایی داریم یعنی وزارت علوم، آموزش و پرورش و رسانه ها همه باید کمک کنند که قوه قضاییه بتواند این مسائل را حل کند. یک تغییر رفتار باید در کشور صورت بگیرد که محور آن قوه قضاییه است.
وی با اشاره به برخوردهای رئیس قوه قضاییه با قضات و افراد متخطی در دستگاه قضایی گفت: سازمانی که می خواهد در جامعه امنیت اقتصادی و اجتماعی ایجاد کند خودش باید از دیگر جاها پاک تر باشد. البته دستگاه هایی که مراودات اجتماعی زیادی دارند همیشه تحت تاثیر فساد قرار می گیرند. اما باید با هوشیاری و ساز و کارهایی که در قوه قضاییه است با افراد متخطی برخورد شود تا در جامعه ایجاد اعتماد شود. مساله دیگر اعلام برخوردها با افراد متخطی به جامعه است، من شنیدم عده ای از قضات گفتند که انعکاس رسانه ای این اخبار به قوه قضاییه لطمه می زند اما من معتقدم عکس این قضیه است. مردم برخورد مستقیم با قوه قضاییه دارند و اگر برخورد یا اشکالات را نبینند دچار یاس و ناامیدی می شوند.
وی افزود: اگر با افراد فاسد و رشوه گیر برخورد قاطع کردید مردم باید بدانند که موجب امیدواری در مردم می شود و احساس می کنند جایی برای رسیدگی به تخلفات وجود دارد. از سوی دیگر نیز باعث بازدارندگی می شود. مردم باید بدانند اگر در قوه قضاییه کسی تخلف کرد با شدت بیشتری با آن برخورد می شود. من نقص را در مطلع نبودن مردم می دانم. مساله دیگری که باید به آن توجه شود این است که جایی باشد تا مردم بدانند اگر تخلفات را به آنجا اعلام کردند به آن رسیدگی می شود؛ این نیاز دولت و مجلس هم است. اینها جامعه را امیدوار و به قوه قضاییه صلابت می دهد.
رئیس مجلس در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات اخیر آمریکا علیه ایران اشاره کرد و گفت: ما باید تحلیل مشترکی از استراتژی جدید آمریکا علیه ایران داشته باشیم. به نظرم دو هدف را دنبال می کنند اول اینکه مردم را از نظر اقتصادی در تنگنا قرار دهند که در بیانات آنها کاملا روشن است. اقدام دیگر آنها مساله سازی کردن در داخل کشور و تبلیغات وسیع بر روی آن است. در همین حوادثی که دیروز در تهران رخ داد دیدیم که آنها چه غوغایی در رسانه های خود راه انداختند و نشان می دهد چه سناریویی چیدند. البته یک بسترهایی وجود دارد و قوه قضاییه، مجریه و مقننه باید به آن توجه کنند. آنها می خواهند با استفاده از این شرایط آشفتگی ایجاد کنند.
وی افزود: در شرایط فعلی ما باید بدانیم با استراتژی دشمن چگونه برخورد کنیم و تفسیر مقاومت برای ما چیست؟ اینکه همه ما سخنرانی کنیم و بگوییم مقاومت کنیم مشکل را حل نمی کند بلکه باید ساز و کارهایی پیش بینی شود که عملکرد دشمن عقیم بماند. اقداماتی در دولت صورت گرفته که کافی نبود. رهبر معظم انقلاب هوشمندانه عمل کردند و دستور تشکیل شورایی متشکل از اعضای سه قوه دادند که در آنجا تصمیمات جدی گرفته شد.
لاریجانی گفت: سه قوه باید رفتار صمیمی با هم داشته باشند. هر تصمیمی این شورا بگیرد مورد حمایت رهبری است و قوا باید آن را اجرا کنند. این تصمیم رهبری بسیار هوشمندانه و راهگشا برای کشور است. بخش های مختلف کشور هم باید برای رفع مشکلات مردم تلاش کنند. بعد از دیدار نمایندگان با رهبری اقدامات خوبی در مجلس صورت گرفت که البته کافی نیست ما قبول داریم که دشمنان کشور به دنبال مساله سازی هستند اما باید نقایص و کاستی های خود را ببینیم و به دنبال رفع آنها باشیم.
رئیس مجلس با اشاره به مشکلات به وجود آمده در حوزه ارز گفت: وجود نقدینگی زیاد در جامعه باعث بروز برخی مشکلات در حوزه ارز، سکه و بازار خودرو شد. ما باید این مشکل را به صورت ریشه ای حل کنیم. آقای سیف و مسئولین اقتصادی باید در این زمینه راهکار ارائه دهند تا بفهمند مشکل چیست. اگر ما نقدینگی را به سمت تولید ببریم مشکلی نیست اما اگر آن را رها کنیم موجب ایجاد مشکلات این چنینی می شود. اینکه برخی مسئولین میگویند مشکلات اقتصادی جنبه روانی دارد را قبول ندارم؛ عامل این مشکلات فقط روانی نیست.
وی راه مقابله با توطئه دشمنان برای آشفتگی در داخل کشور را ایجاد همگرایی و همدلی دانست و گفت: بخش های مختلف قوا باید همگرا باشند و رفتار صمیمی با هم داشته باشند. البته نیاز به هوشمندی بخش های امنیتی نیز وجود دارد. باید روی مسائلی که دشمن به دنبال آشفته کردن در آن حوزه هاست تمرکز بیشتری شود. اگر همگرایی بین قوا وجود داشته باشد و هوشیاری امنیتی هم در پی باشد می توان بر این مشکلات فائق آمد. امروز باید به سمتی برویم که اختلافات را کاهش و زمینه برای کار مردم فراهم شود.
لاریجانی در واکنش به نامه برخی اصلاحطلبان برای مذاکره با آمریکا گفت: برخی اوقات شنیده می شود و نامه نگاری هایی در این زمینه صورت میگیرد که در شرایط فعلی مثلا باید با آمریکا مذاکره کرد که این اقدامات از تحلیل ناپخته ای برخوردار است. مگر ما در مساله هسته ای با آمریکایی ها مذاکره نکردیم؟ این حرف جدیدی است که شما می زنید؟ مگر مقام معظم رهبری نفرمودند ما در بحث برجام نرمش قهرمانه داریم؟ همه رفتند و مذاکره کردند که آمریکایی ها و اروپایی ها حضور داشتند و به توافق رسیدیم. البته اختلاف نظرهایی در داخل ایران وجود دارد که این توافق مثبت بوده یا خیر. ولی به هر حال توافقی به دست آمده است اما چه کسی آن را بر هم زد و از آن خارج شد.
رئیس مجلس ادامه داد: شما می گویید با همان عنصر مخربی که از برجام و توافق آب و هوای پاریس خارج شد مذاکره کنید. وقتی کسی به راحتی زیر یک توافق بین المللی می زند مذاکره چه خاصیتی دارد. در این فرد هیچ اهلیت سیاسی دیده نمی شود. یا می گویند ما در سوریه و عراق هزینه های زیادی دادیم چرا باید این اقدامات صورت بگیرد. آیا امنیت برای ما مهم است یا خیر. اگر امنیت نباشد آیا اقتصاد و آسایشی وجود دارد.
وی ادامه داد: باید بفهمیم هدف گروه های تروریستی که آمریکایی ها و دیگر کشورها به وجود آوردند، ایران بود. مگر به ایرانی ها نمی گویند رافضی؟ مگر در خطابات اخیرشان نگفتند حتی کودکان ایرانی را می کشیم؟ پس مساله آنها امنیت ایران است که می خواهند برهم بزنند. موضوع را درست بفهمید. ایران با هوشیاری و تجربه خوب وارد صحنه شد و قبل از اینکه تروریستها وارد کشور شوند و امنیت را بر هم بزنند در کشور خودشان با آنها برخورد شد.
لاریجانی با بیان اینکه عده ای تحلیل اشتباه در کشور رایج نکنند گفت: درست است که ما به مسلمانان سوریه و عراق کمک کردیم اما از آن مهمتر تامین امنیت کشور خودمان است. مگر نیامدند در مجلس و مرقد امام مساله ایجاد کردند و چند نفر را به شهادت رساندند؟ چه میزان پول به اشرار برای ایجاد ناامنی در مرزهای شرق کشور داده می شود. مساله همکاری ایران با سوریه و عراق برای تامین امنیت ملی کشورمان بود که گاهی در این زمینه اشتباهاتی وجود داشت.
رئیس مجلس در پایان تصریح کرد: مسئولین کشور با تجربه و درایت وارد عمل شدند و تامین امنیت مردم را اولویت اول خود می دانند. اگر ما امنیت داشته باشیم بقیه امور سامان می یابد. لذا اقداماتی در کشورهای دیگر داریم که درواقع میخواهیم افراد شرور را از سر راه برداریم تا به امنیت مردم لطمه نزنند. فکر می کنم در این زمینه ها باید روشنگری بیشتری شود تا برخی از آن سوءاستفاده نکنند.