«باربارا اسلاوین»، کارشناس ارشد شورای آتلانتیک درباره مسائل ایران در مطلبی با عنوان «فرصتهای توافق هستهای با روحانی افزایش مییابد» در پایگاه خبری-تحلیلی «المانیتور» مینویسد: در دوران 16 سالهای که روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران بود، روابط این کشور با غرب به طور قابل توجهی بهبود یافت. البته هنوز برای گفتن اینکه نتایج انتخابات که در آن روحانی 18.6 میلیون از 37 میلیون رای را بدست آورد منجر به تغییری سریع در سیاست ایران یا راهبرد مذاکرهایش میشود، زود است. در واقع روحانی قطعا بر حق ایران برای غنیسازی اورانیوم تاکید خواهد کرد، مسئلهای که وی در جریان تصدی پست مذاکرهکننده ارشد ایران نیز بر آن پافشاری میکرد. وی سال 2005 در گفتوگو با اسلاوین گفت که ایران خواستار روابط بهتری با آمریکاست اما از چرخه سوخت هستهای خود دست نکشیده و به تهدیدهای آمریکا پاسخ مثبت نمیدهد.
حل مسئله هستهای به واکنش آمریکا و شرکایش بستگی دارد
همچنین اکنون حل مسائل به این مسئله بستگی دارد که دولت اوباما و شرکای مذاکرهکنندهاش به پیروزی روحانی چه واکنشی نشان دهند. گزارشات متعددی نشان میدهد که گروهها و اندیشکدههای بانفوذ در واشنگتن از دولت اوباما میخواهند تا پیشنهاد بهتری را به ایران بدهد که شامل کاهش قابل توجه تحریمها در ازای محدودیت قابل تایید برنامه هستهای ایران باشد. تاکنون گروه 1+5 تنها متعهد شده تحریمها علیه دسترسی ایران به فلزات گرانبها و صادرات مواد پتروشیمی را در ازای توقف تولید اورانیوم 20 درصد، ارسال بیشتر اورانیوم 20 درصد ذخیرهشدهاش و تعلیق همه فعالیتهای غنیسازی در تاسیسات زیرزمینی فوردو کاهش دهد.
صالحی گزینه خوبی به عنوان مذاکرهکننده جدید هستهای است
با تحلیف روحانی در ماه آگوست، انتظار میرود که سعید جلیلی به وظایف خود به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران پایان دهد و به نظر میرسد علی اکبر صالحی، وزیر خارجه کنونی این کشور که یک فیزیکدان فارغالتحصیل از دانشگاه ماساچوست است، بهترین گزینه برای جایگزینی وی باشد. هنگامی که اوباما در سال 2009 به قدرت رسید به طور علنی متعهد شد در صورت تمایل کشورهای مخالفی مانند ایران دست خود را به سوی آنها دراز کند. اکنون زمان تلاش دوباره برای انجام این کار است.