دبیرکل ناتو با تاکید بر اینکه اختلافات موجود در مورد برجام سیاسی است گفت: نیازی نیست که ناتو وارد این اختلافات سیاسی شود.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در بخشی از گفتوگوی خود با اشپیگل آلمان گفت: توافق با ایران هنوز پا برجاست و سوال کنونی آن است که آیا این توافق بدون آمریکا کارایی دارد یا خیر. تاثیر تحریمهای آمریکا روی شرکتهای اروپایی بسیار عظیم خواهد خواهد بود.
وی تاکید کرد: ناتو از این توافق استقبال کرد، زیرا نمیخواهیم ایران به تسلیحات هستهای دست پیدا کند. با این حال تمام شرکای ناتو ممکن است همچنان روی این هدف توافق داشته باشند.
او ادامه داد: علاوه بر این، ما همگی نگران برنامه موشکی ایران و فعالیتهایی از آن که "موجب بیثباتی در منطقه میشود"، هستیم. با این حال دولت آمریکا و سایر متحدان اختلاف نظر دارند که آیا توافق ایران بهترین راه مقابله با این مسائل است یا خیر. اینها اختلافات اساسی است و بنابراین نیازی نیست ما درباره آنها صحبت کنیم.
مقامات ایران همواره با رد اتهامات بی اساس غرب علیه کشورمان تاکید کردهاند که برنامه هستهای ایران دارای ماهیت کاملا صلح آمیز است.
دونالد ترامپ در اواسط ماه جاری اعلام کرد که آمریکا به طور یکجانبه از برجام خارج خواهد شد. این در حالی بود که شرکای اروپایی واشنگتن همه تلاش خود را به کار بستند تا مانع انجام این اقدام از سوی ترامپ شوند.
پس از آن حسن روحانی، رئیسجمهورکشورمان، نقض عهدهای مکرر آمریکا از ابتدای توافق مهم برجام را سرشکستگی تاریخی برای دولت این کشور برشمرد و تاکید کرد: اروپا در شرایط کنونی فرصت بسیار محدودی برای حفظ برجام در اختیار دارد و باید هرچه سریعتر موضع روشن و قاطع خود را نسبت به تعهداتش در برجام، مشخص و اعلام کند.
این اقدام با واکنشهای منفی رهبران اروپا و جهان روبه رو شد و فدریکا موگرینی نیز دقایقی پس از اعلام تصمیم ترامپ از عزم راسخ اروپا برای حفظ توافق هستهای با ایران سخن گفت.
در همین راستا مقام معظم رهبری شروطی را برای ماندن ایران در برجام و خطاب به کشورهای اروپایی عضو برجام به شرح زیر تعیین کردند:
باید مسائل را واقع بینانه ببینیم و بدون دلخوش کردن به احتمالات، آنها را صریح و واقع بینانه با مردم در میان بگذاریم.
اقتصاد کشور را از راه «برجام اروپایی» نمیتوان درست کرد. برجام اروپایی البته مسئلهای است، اما قرائن فراوان از جمله انصراف و تردید شرکتهای بزرگ اروپایی و نیز سخنان مسئولان سه کشور اروپایی نشان میدهد اقتصاد کشور را از راه برجام اروپایی نمیتوان به جلو برد.
اروپاییها باید ثابت کنند که این بار قصد تکرار آن بدعهدی را ندارند.
اروپاییها باید قطعنامهای علیه آمریکا به شورای امنیت ببرند و به این حرکت آمریکا اعتراض کنند.
سران ۳ کشور باید متعهد شوند و قول دهند که بحث موشک و حضور منطقهای ایران را مطلقاً مطرح نخواهند کرد.
مقابله صریح اروپاییها با هرگونه تحریم آمریکا علیه ایران؛ همه بدانند جمهوری اسلامی از مولفههای قدرت خود از جمله دفاع از راه دور قطعاً دست نمیکشد.
حضور در منطقه و طرفداری ملتها از جمهوری اسلامی، عمق راهبردی ماست و هیچ دولت عاقلی از این مولفههای قدرت بخش صرف نظر نمیکند.
اتحاد و اجتماع مردم زیر پرچم اسلام و افتخار نظام به شعارهای اسلامی مایه قوام و استحکام کشور است.
اگر آمریکاییها توانستند در فروش نفت ایران خلل وارد کنند اروپاییها باید خرید نفت از ایران به مقدار مورد نیاز ما را تضمین کنند.
بانکهای اروپایی درباره دریافت و پرداخت وجوه تجارت دولتی و خصوصی با جمهوری اسلامی تضمین دهند.
اگر اروپاییها در پاسخ به مطالبات ما تعلل کردند حق ایران برای آغاز فعالیتهای تعطیل شده هستهای محفوظ است.
الان غنی سازی ۲۰ درصد را آغاز نمیکنیم، ولی مسئولان سازمان انرژی اتمی باید آماده باشید که اگر لازم شد و دیدیم برجام فایده ندارد فعالیتهای تعطیل شده به واسطه برجام از سرگرفته شود.
پس از آن نیز سید عباس عراقچی که پیشتر گفته بود اروپاییها باید در قبال تضمین منافع ایران در برجام تضمین دهند پس از مذاکره با اروپاییها در جریان نشست کمیسیون برجام در وین از عزم مناسب دو طرف برای حفظ برجام خبر داد.