به گزارش پایداری ملی، حسن بهرام نیا، عضو کمیسیون انرژی مجلس در یادداشتی در روزنامه عصر ایرانیان با عنوان عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه قابل قبول نیست، نوشت:
بخش وسیعی از دریاچه ارومیه به علت کاهش آب ورودی به دریاچه در طول سالهای گذشته خشک شده است این در حالی است که خشک شدن دریاچه میتواند معضلات زیست محیطی شدید و تغییر اقلیم را برای کشور ایجاد کرده و زندگی بخش وسیعی از مردم کشور را تهدید کند.
چند سالی است که ستاد احیای دریاچه ارومیه کار خود را به منظور احیای دریاچه آغاز کرده و همواره طرحهایی را برای احیای دریاچه در دستور کار داشته است.
یکی از طرحهایی که برای احیای دریاچه ارومیه از سوی برخی افراد مطرح شده، بحث انتقال آب از خارج کشور و یا از دریای خزر به منظور احیای دریاچه ارومیه است.
طرح موضوع تامین آب برای دریاچه ارومیه از خارج ایران اگر امکانش وجود داشته و به صرفه برای کشور به لحاظ هزینهها باشد کار خوبی است.
اخیرا بحثهایی راجع به انتقال آب از دریاچه وان ترکیه به دریاچه ارومیه مطرح شده است ولی بعید به نظر میرسد که کشور ترکیه با این کار موافقت کند و اگر هم این کشور اجازه چنین کاری را بدهد این طرح هزینههای زیادی را برای و ایجاد زیرساختها و انتقال آب به همراه خواهد داشت ضمن اینکه مبلغ خرید آب را هم باید در نظر گرفت.
بنابراین با توجه به بررسیهای صورت گرفته این طرح به صرفه نیست و ما باید با مدیریت روانآبها و یا انتقال آب از برخی سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه نسبت به افزایش ورودی آب به دریاچه اقدام کنیم زیرا این کار مقرون به صرفهتر و منطقیتر است.
باید سازوکارهای لازم در راستای افزایش ورودی آب به دریاچه ارومیه از منابع آب داخلی صورت گیرد و در این مسیر باید از...
...تکنولوژیهای پیشرفته و به روز استفاده شود.موافقت فعلی ترکیه با انتقال آب از دریاچه وان این کشور به ایران هم به خاطر سرریز آب دریاچه و مشکلاتی است که بالا آمدن سطح آب برای اکوسیستم حوضه آبریز دریاچه وان ایجاد میکند.
لذا ترکیه موافق است تا سریز آب دریاچه را به سمت ایران هدایت کند ولی این موافقت مقطعی است و قطعا ترکها با انتقال دائم آب به دریاچه ارومیه موافقت نخواهند کرد.بنابراین نمیتوان در این زمینه ریسک کرد و باید با فکر و آینده نگری درباره حل معضل دریاچه ارومیه چاره اندیشی کرد.
البته با توجه به وضعیت و امکانات، متاسفانه عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه در طول این چند سال عملکرد قابل قبولی نبوده است، آن طور که باید آبگیری در حوضه آبریز دریاچه صورت نگرفته و برنامهها برای احیای دریاچه تحقق نیافته است.
با این شرایط احیای دریاچه و بازگشت آن به حالت سابق غیرممکن است مگر اینکه از تکنولوژیهای روز در این زمینه استفاده شده و یک اراده قوی در این مسیر وجود داشته باشد ولی با توجه به اینکه ما با بحران خشکسالی مواجه هستیم و امسال هم که یکی از خشکترین سالها در 50 سال گذشته بوده است ضمن اینکه شرایط اقلیمیهم در حال عوض شدن است، بعید به نظر میرسد که بتوانیم دریاچه را طبق برنامه تعیین شده احیا کنیم.