نیویورک تایمز با اشاره به سخنان دو روز قبل (19 اردیبهشت) رهبر انقلاب اسلامی ایران درباره خروج ترامپ از برجام، نوشت: «آیتالله خامنهای رهبر ایران روز چهارشنبه علنا اعلام کرد که نامه اول وجود دارد...البته او اشارهای نکرد که متن این نامه چگونه به دستش رسیده است».
حضرت آیتالله خامنهای روز چهارشنبه طی سخنرانی در دانشگاه فرهنگیان، فرمودند: «همین دو سه روز قبل از این، ترامپ یک نامهای نوشته است به روسای کشورهای خلیجفارس -که به این نامه ما توانستیم دست پیدا کنیم و ببینیم- و در این نامه به اینها میگوید که باید همهتان متّفق بشوید، باید این کار را بکنید، باید آن کار را بکنید، من هفت تریلیون دلار اینجا خرج کردهام برای شما. مردک! هفت تریلیون دلار شما برای اینها خرج کردی! هفت تریلیون دلار خرج کردی برای اینکه بر عراق مسلّط بشوی، بر سوریه مسلّط بشوی؛ خب نتوانستی؛ به درک! میگوید باید این کار را بکنید، این کار را بکنید، این کار را بکنید؛ [در جملاتش] «باید» دارد! به همهی این روسا هم این نامه را نوشته و فرستاده».
به گزارش نیویورک تایمز، دونالد ترامپ در این نامه ها خواستار این شده که کشورهای عربی مسئولیت بیشتری برای مقابله با ایران به عهده بگیرند. روزنامه نیویورکتایمز مینویسد نامههای ترامپ انطباق زیادی با اظهاراتی دارد که او در سخنرانیهای علنی به زبان آورده است.
ترامپ ماه گذشته در یک کنفرانس خبری مشترک با «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه گفت: «همزمان با تلاشهای ما برای بیرون راندن سفاکان داعش از سوریه، ضروری است که ملتهای مسئول خاورمیانه بر کمکهای خودشان بیفزایند تا ایران از موفقیتهای ما در شکست داعش منتفع نشود.»
او گفت: «کشورهای بسیار ثروتمندی در خاورمیانه هستند. باید کمکهای اساسی بکنند. آنها به نحوی که باید، کمک نکردهاند.»
ترامپ بارها گفته ایالات متحده بعد از حملات 11 سپتامبر 7 تریلیون دلار در منطقه غرب آسیا هزینه کرده است. برخی رسانههای آمریکا این رقم را نادرست میدانند و میگویند رقمی که ترامپ به آن استناد میکند احتمالا ً بر اساس یکی از مطالعات «مرکز امور بینالملل و عمومی واتسون» در دانشگاه براون است که برآورده کرده بود میزان بدهیهای آمریکا به دلیل هزینههای این کشور در جنگ تا سال 2053 احتمالاً به 7.9 تریلیون دلار میرسد. در این مطالعه، هزینه فعالیتهای مرتبط با جنگ آمریکا در عراق، افغانستان و پاکستان از سال 2001، حدود 1.88 تریلیون دلار برآورد شده است.
این رقم، به هر حال مبلغ زیادی است و ترامپ این موضوع را در نامهای که چند هفته پیش برای سران عربستان سعودی، مصر، امارات و بحرین ارسال کرده گوشزد کرده است. او در آن نامه بر ضرورت همکاری کشورها با آمریکا برای تقویت جبهه متحد علیه ایران تاکید کرده و از آنها خواسته مناقشات با قطر را حل کنند.
ترامپ بعد از دریافت جواب کشورهای عربی، نامه دیگری به آنها ارسال کرده و بار دیگر بر این نکات تاکید کرد. هنوز مشخص نیست این نامه قرار است با چه گامهای مشخصی همراه شود. ترامپ پیشنهادی مبهم هم در خصوص اعزام تیمی برای کمک به حل مناقشه قطر مطرح کرده، اما کشورهای عربی این ایده را رد کرده و گفتهاند که خودشان باید مسئله را حل کنند.
یک مقام دولتی آمریکا اما به روزنامه واشنگتن پست گفت که نامه اول حدود دو هفته قبل ارسال شده است.
وی افشا کرد که این نامهها از متحدان آمریکایی خواسته حضور فعالانهتری در نقاط حساس منطقه از جمله سوریه داشته باشند.
«تئودور کاراسیک» مشاور ارشد یک اندیشکده آمریکایی تاکید کرد اینکه رهبر ایران توانسته متن نامه را مطالعه کند، مسئله بسیار مهمی است زیرا در آن نکات مهمی درباره اینکه ایران با چه اقداماتی از سوی آمریکا روبهرو خواهد شد، آمده است.
کاراسیک همچنین احتمال داد که این نامه توسط یکی از قدرتهای منطقهای که رابطه چندان بدی با ایران ندارد، مثل قطر، کویت، عمان، اردن یا حتی یک کشور خارجی مانند روسیه به دست ایران رسیده باشد.