سخنگوی وزارت خارجه درباره مهار فعالیتهای منطقهای ایران از سوی ترامپ گفت: توافق جدیدی میان ایران و اروپا نداریم، مذاکرات رم ادامه مذاکرات مونیخ میان ایران و چهار کشور اروپایی برای رسیدن به راه حل سیاسی در بحران یمن بود.
به گزارش پایداری ملی، بهرام قاسمی روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران درباره آینده برجام اظهار داشت: در خصوص موعد 22 اردیبهشت و این که هیات حاکمه آمریکا چه تصمیمی را میگیرند، هنوز باید صبر و نمیتوان پیش بینی کرد، برجام ویژگیهای خودش را دارد و خروج از آن به سادگی امکان پذیر نیست.
وی اضافه کرد: از زمان ورود ترامپ به کاخ سفید مساله خروج از برجام مطرح بوده ولی کار سادهای نیست و اقدام ایران برای آمریکا دردناک خواهد بود و منجر به پشیمانی آنها خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که تمام سناریوها پیش بینی شده است، گفت: می توانم بگویم تاوان سنگینی را آمریکاییها برای خروج از برجام پرداخت میکنند و منجر به بی اعتمادی بیشتر جهان نسبت به آنها میشود.
قاسمی ادامه داد: اگر چه بدعهدی آمریکا مساله جدیدی نیست اما خروج آنها از برجام تصویر روشن تری از سیمای آنها را نشان میدهد که هیچ کشوری نمیتواند با تعهد به آمریکا مطمئن باشد.
وی همچنین گفت: کشوری که نخستین کشور نقض کننده برجام باشد، ایران نخواهد بود و اگر برجام برای ما سودآور نباشد و به نفع مردم و جامعه ما نباشد، تصمیمات لازم را خواهیم گرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره مهار فعالیتهای منطقهای ایران از سوی ترامپ اظهار داشت: توافق جدیدی میان ایران و اروپا نداریم، مذاکرات رم ادامه مذاکرات مونیخ میان ایران و چهار کشور اروپایی برای رسیدن به راه حل سیاسی در بحران یمن بود.
وی افزود: یکی از موضوعات بسیار تلخ جامعه جهانی مساله یمن است که یک جنایت بزرگ است و مردم مظلوم آنجا گرفتار بمباران های ائتلاف به رهبری عربستان هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: بحث ما در مذاکرات درمورد چگونگی کمک رسانی به مردم یمن بود، تلاش داریم مشکلات مردم مظلوم این کشور کمتر شود و امیدواریم کشورهایی که این فجایع را رقم زدند از فرصت فرارسیدن به ماه مبارک رمضان استفاده کنند و اجازه دهند در این ماه مبارک کمکهایی به مردم مظلوم یمن برسد.
قاسمی درباره احتمال خروج ایران از انپیتی نیز گفت: گزینههای بسیاری برای ما متصور است که درباره آنها مطالعه کردهایم. این موضوع بخشی از گزینههای جمهوری اسلامی ایران میتواند باشد. درباره آن فکر شده است و بستگی به این دارد که آمریکا بخواهد از چه سیاستی در برابر ایران استفاده کند.
جزئیات دیدار ظریف و کری در نیویورک
وی درباره دیدار محمدجواد ظریف با جان کری هم اظهار داشت: تعداد دیدارها را نمیدانم و قضاوتی درباره مکان آن نمیکنیم. در سفر اخیر آقای ظریف به نیویورک، ایشان از فرصت این سفر استفاده کردند و با بیش از 30 شخصیت، اندیشمند و افراد سیاسی از طیفهای مختلف آمریکا چه حزب دموکرات و چه حزب جمهوریخواه و اندیشکدهها، دیدارهای مفصلی داشتند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: علاوه بر آن، وزیر امور خارجه در دیدار با رسانههای مختلف آمریکا به تببین دیدگاههای ایران پرداختند.
وی خاطرنشان کرد: فکر میکنم از این لحاظ، رکورد خوبی از فعالیت ظریف در نیویورک داشتیم و افرادی که به آنها صحبت و ملاقات شد، از طیفهای مختلفی بودند و این کار بخش از دیپلماسی است که باید در این مسیر بیشتر حرکت کنیم.
قاسمی با تایید دیدار ظریف و کری تصریح کرد: آقای کری فرد موثری هستند که میتوانند بر جامعه افکار عمومی آمریکا اثر بگذارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد:ما آمریکا را فقط دولت ترامپ نمیدانیم بلکه بسیاری از افراد دیگر هم هستند که بر روند تصمیمگذاری ها اثر گذار هستند.
به گفته قاسمی برجام قطعا میتواند به عنوان آیتم مشخص مورد گفتوگوی ظریف و وزیر خارجه سابق آمریکا قرار گرفته باشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا ظریف به جز دیدار با کری و افراد مستقل با مقامات وزارت امور خارجه یا دولت آمریکا هم دیدار کرد،گفت:وزیر امور خارجه با مقامات غیردولتی دیدار کرد. ما با مقامات دولتی این کشور دیدار و گفتوگو نداریم. وزیر امور خارجه با شخصیتهای متنفذ که گرایشهای فکری - چه دموکرات و چه جمهوریخواه – دارند، دیدار داشتهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر این که با مقامات رسمی آمریکا چه در گذشته و چه در این سفر - دیدار و مذاکرهای نشده است، ادامه داد: این دیدارها به درخواست دیدارکنندگان بوده است. آنها افراد مستقلی هستد که مسئولیت دولتی ندارند.
وی درباره مذاکرات سطح عالی ایران و افغانستان نیز خاطرنشان کرد: پنج کمیته در سفر وزیر امور خارجه ایران به کابل مورد تفاهم قرار گرفته است. این پنج کمیته در مقاطع مختلف نشستهای خود را در تهران و کابل برگزار کردهاند و نتایج این پنج کمیته پیشزمینه ای برای رسیدن به سند جامع همکاریهای ایران و افغانستان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که همه کمیتهها باید به نتایج لازم برسند تا ما بتوانیم به اصل ماجرا یعنی تهیه سند جامع همکاریها ورود کنیم،افزود: در اکثر کمیتهها به تفاهمهای لازم دست یافتهایم.در دو کمیته هنوز مباحث ادامه دارد و پس از نهایی شدن مباحث این کمیته ها، وارد کارهای اجرایی تهیه سند جامع همکاریهای دو کشور خواهیم شد.
هر دولت منتخب مردم لبنان مورد حمایت ایران است
قاسمی درباره برگزاری انتخابات پارلمانی لبنان هم گفت: لبنان کشور مستقلی است. به شکل خوبی روند دموکراتیک در این کشور در جریان است و نمونه خوبی برای بسیاری از کشورهای منطقه است.
قاسمی افزود: اصل انتخابات، اصل مبارکی است و هر آنچه مردم لبنان، به آن رای بدهند و هر دولتی که منتخب اکثریت مردم لبنان باشد، مورد حمایت و همکاری جمهوری اسلامی است.
وی تصریح کرد: به دولت جدید و افرادی که میتوانند آرای مردم لبنان را جلب کنند، تبریک می گوییم و به آنها همکاری خواهیم کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درمورد درباره دخالت عربستان در انتخابات پارلمانی عراق هم اظهار داشت: یک پدیده مبارک در منطقه ما، برگزاری انتخابات در کشور عراق است که در مسیر آزمودن دموکراسی حرکت میکند. باید این انتخابات را برای مجموعه منطقه به فال نیک گرفت.
وی اضافه کرد: با توجه به اهمیت عراق، کشورهای مختلف میتوانند در مجموعه منطقه یا فرامنطقه، درصدد ایجاد اخلال در روند تحولات عراق باشند همانگونه که در گذشته این مسئله را شاهد بودیم که با حمایت برخی از کشورها، داعش در بخشهایی از این کشور حاکم شد که با از خودگذشتگی مردم عراق توانستند در برابر این پدیده شوم فائق شوند.
عربستان به دنبال توسعه و ثبات منطقه نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: به نظر میرسد عربستان به دنبال توسعه و ثبات منطقه نیست و متاسفانه با این نگاه و سیاست، شاهد دخالتهای بیجای سعودی در بحرانهای منطقهای هستیم.
قاسمی درباره قطع روابط مراکش با ایران و ادعاهای این کشور علیه تهران گفت: وزیر امور خارجه این کشور روز سهشنبه به تهران آمد و در دیداری با وزیر امور خارجه انجام داد موضوعاتی را مطرح کرد و ادعاهایی داشت که پاسخ لازم را از آقای ظریف شنید.
وی اضافه کرد: این ادعاها، غلط، کذب و احتمالا هدایت شده از کانونهای مشخصی بود و نهایتا پس از بازگشت به این کشور، مغرب اعلام کرد که روابط میان دو کشور قطع میکنند.
اقدام مغرب تحت تاثیر برخی کشورهای معاند ایران صورت گرفت
سخنگوی وزارت امورخارجه ادامه داد: البته با توجه به حسن نیتی که داریم متعاقب این موضوع، پیرو ادعای غلط و بیربط طرف مغربی کار کردیم و بررسیهایی صورت گرفت و بیش از گذشته به ما ثابت شد که این اتهامات بیاساس و دروغ است که هیچ مستند و دلیل قانعکنندهای برای آنها وجود ندارد.
قاسمی با بیان این که یک اشتباه فاحش و راهبردی از سوی دولت مغرب صورت گرفت که برای بار اول هم نیست، یادآور شد: شاید بتوان گفت این اقدام تحت تاثیر برخی از کشورهای معاند جمهوری اسلامی صورت گرفته بود.
وی درباره زمان ترک مغرب از سوی دیپلماتهای ایرانی و بازگشت به تهران از سوی آنها عنوان کرد: ضربالاجلی برای تعطیلی وجود ندارد و طی روزهای آینده احتمالا این کار عملی میشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا دیپلماتهای مغربی تهران را ترک کردهاند؟ گفت: من اطلاعی ندارم ولی سفیر این کشور به همراه وزیر امور خارجهشان تهران را ترک کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: سفیر ایران در مغرب هم چند هفته پیش ماموریتش به اتمام رسید و با توجه به اتمام ماموریت، به تهران بازگشتند و سفارت ایران توسط معاون اداره میشد و طی روزهای آینده، دیپلماتهای ما به تهران مراجعه خواهند کرد.
قاسمی درباره حمایت قطر از ادعاهای مغرب علیه ایران هم گفت: همه کشورها در همه مسائل، یک نظر و موضع واحدی ندارند. دو کشور میتوانند در 99 درصد مسائل با یکدیگر همنظر باشند ولی در یک موضوع اختلاف نظر داشته باشند.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان ادامه داد: ما یک سیاست اصولی داریم و آن، روابط مطلوب و با حسن نیت با همه کشورهای پیرامونی است و براساس ایجاد صلح و ثبات منطقهای روابطمان را با کشورهای مختلف تنظیم میکنیم ولی الزاما این موضوع به معنای اشتراک نظر صد در صدی با همه کشورها نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره زخمی شدن فیلمبردار ایرانی در جریان تظاهراتی در پاریس و ادعای یکی از نمایندگان مجلس درباره بیتفاوتی وزارت امور خارجه تصریح کرد: آنچه که من از سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاریس پیگیری کردم این بود که فیلمبردار صداوسیما برای انجام ماموریت خود وارد جمعیت تظاهرتکننده میشود و پس از بروز خشونت و درگیری، شیای به سر این فیلمبردار ما میخورد و ایشان دچار جراحت میشود و برای احتیاط به بیمارستان منتقل میشود.
قاسمی افزود: از همان ابتدای حضور در بیمارستان، همکاران ما در سفارت در بیمارستان حضور مییابند و ایشان و نماینده صداوسیما در پاریس از حضور همکاران ما تشکر میکنند. نمایندگی ما در این باره پیگیر بودهاند و یادداشتی هم در این باره به وزارت امور خارجه فرانسه دادهاند.
نتانیاهو شومن درجه سه است
وی درباره اسناد ادعایی نتانیاهو درباره فعالیتهای اتمی ایران هم گفت: من معمولا درباره ادعای بیربط مسئولان رژیم اشغالگر قدس کمتر موضعگیری میکنم. ایشان شومن و شعبدهبازی از نوع درجه سه است و باید بیشتر درباره شومنی و شعبدهبازی تلاش کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: وی دارای مفاسد و پروندههای متعددی است و نهایتا برای رد گم کردن از مجموعه موضوعات، به انحای مختلف درصدد اتهامزنی و داستانسرایی و قصهگویی است.
وی یادآور شد: این مسئله نیازمند پیگیری نیست زیرا براساس گزارشهای آژانس فعالیتهای هستهای ایران شفاف است و نسبت به متعهد بودن ایران صحه گذاشته شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سناریو برجام بدون آمریکا هم گفت: برخی معتقدند برجام بدون آمریکا متصور است ولی من در این باره نظری ندارم.براساس توافق هستهای و قطعنامه 2231، طرف آمریکایی تعهداتی دارد و باید به توافقات خود عمل کند.
قاسمی تاکید کرد: بحث ما خروج آمریکا از برجام نیست بلکه ایالات متحده باید مجاب شود که تعهداتش را به صورت کامل اجرا کند. ما بر این خواسته پافشاری میکنیم و به طرف اروپایی نیز نظرمان را گفتهایم و خواستهایم که آنها از امریکا بخواهند تعهداتش را اجرایی کند.
وی درباره عملکرد معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه هم گفت: هنوز از زمان شروع به کار معاونت اقتصادی چند ماهی نگذاشته و در حال تنظیم روابط با نهادهای مختلف اقتصادی و حال ساماندهی امور است. ما امیدواریم در ماههای آینده کارنامه مشخص و دقیقی درباره اقدامات اقتصادی این معاونت ارائه کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اقدام روز گذشته رودی جولیانی، وکیل و یکی از مشاوران ترامپ در دیدار با برخی از اعضای منافقین یادآور شد: تروریستها و مدافعان تروریسم وقتی کنار هم میایستند و دور هم جمع میشوند، تلاش میکنند سخنان بیربطی را مطرح کنند و اقدامات غیرخردمندانهای داشته باشند.
وی ادامه داد: این نوع رفتار از سوی تروریستها و جانیانی که دستشان به خون بسیاری آلوده است، ارزش صحبت کردن ندارد و فایدهای هم نخواهد داشت.