وی با تاکید براینکه نباید دینمان را فدای دیگران کنیم افزود: امیر المومنین علی (ع) می فرماید بدترین افراد کسانی هستند که دینشان را به دنیای دیگران می فروشند.
آیت الله خاتمی در ادامه ضمن تبریک به مناسبت فرارسیدن روز مبعث به فلسفه بعثت پیامبر اکرم پرداخت و گفت: در قرآن کریم دو واژه تسکیه و تعلیم به عنوان اهداف مبعوث شدن پیامبر اکرم (ص) آمده است، البته در روایات نیز پیامبر عظیم الشان اسلام می فرمایند که من مبعوث شدم تا معلم بشریت باشم، همچنین در عبارت دیگری نیز میفرمایند من مبعوث شدم تا فضایل انسانی را به کمال برسانم.
خطیب موقت نمازجمعه تهران تصریح کرد: پیامبر اکرم (ص) می فرماید آمده ام تا مکارم اخلاقی را تکمیل کنم، مکارم اخلاقی به معنای صفات بالای اخلاقی است، در مکارم اخلاقی به سی عنصر اشاره شده که 14 عنصر آن اخلاق اجتماعی است که در میان این 14 عنصر نیز بر دو عنصر صدق و حسن خلق تاکیدات فراوانی صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه مناسب دیدم در این خطبه از عنصر اول (صدق) بگویم و در خطبه دوم بحث حسن اخلاق را مطرح کنم اظهار داشت: سخن این است که در روایات ما جایگاه بسیار مهمی برای راستگویی قائل شده اند و مسئله هم این است که ما این فضائل اخلاقی را تنها در محدوده روابط فردی و خانوادگی نبینیم بلکه باید فضائل اخلاقی را در حوزه کلانی ببینیم.
خطیب موقت نماز جمعه تهران ادامه داد: عنصر صدق اساسی ترین عنصر شکل گیری شالوده اعتماد اجتماعی است، اگر در عرصه خانوادگی صدق حاکم بود یعنی دروغ حوزه ممنوعه بود صدق یا راستگویی تشویق می شد و به عنوان یک هنجار پذیرفته شده تلقی می گردید.
وی ادامه داد: در زندگی اجتماعی اعتماد رکن اصلی تعامل است، در یک روایت زیبایی از امیرالمومنان علی (ع) آمده است که ایشان می فرماید " آدم دروغگو و مرده یک جور هستند به دلیل اینکه کسی به مرده اعتنا نمی کند و ارزش بر عرصه زندگی اجتماعی برای مرده قائل نیستند و در عرصه زندگی اجتماعی دیگر کاری از مرده ساخته نیست، آدمی هم که در جامعه دروغ می گوید دیگر ارزش و احترامی برای او قائل نیستند و اعتمادی به حرف او ندارند، یعنی زنده بودن یک آدم در محیط جامعه به راستگویی اوست.
آیت الله خاتمی اظهار داشت: در جای دیگری مولا علی میفرماید اگر می خواهید ارزش و احترام پیدا کنید راست بگویید.
وی با تاكيد بر ضرورت راستگویی در عرصه اجتماعی و عرصه سیاسی اظهار داشت: دولتی که به مردم راست بگوید، آمار درست بدهد و مراقبت کند که یک عدد بالا و پایین نشود مردم به این دولت اعتماد می کنند و برای آن حریم قائل می شوند اما اگر دولتی خیلی به راستگویی معتقد نباشد و تنها بلد باشد باغ سبز دروغین به مردم نشان دهد مردم به او اعتماد نمی کنند، اگر یک جایی هم راست بگوید مثل چوپان دروغگو مردم به او اعتماد نخواهند کرد و حرف راست او را هم قبول نمی کنند.