شاپور رجایی در گفتوگو با خبرنگار مهر در مورد باروری ابرها بیان داشت: بارور سازی ابرها در کشور مسبوق به سابقه است و مرکز باروری هم در یزد قرار دارد. اخیرا بخشی از تجهزات باروری با همکاری سپاه در حال تامین است که با بارورسازی ابرها طبق استاندارد جهانی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش بارندگی خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه هدررفت آب در استان حدود ۵۰ درصد است گفت: اگر این هدر رفت کنترل شود بسیار بیشتر از باروری هزینه بر ابرها صرفه جویی خواهد شد.
رجایی تاکید کرد: برای اجرای باروری ابرها باید سه شرط محقق شود؛ اول ابر وجود داشته باشد، دوم رطوبت کافی باشد، سوم سرمای ابر به حد لازم برسد که این شرایط به ندرت ایجاد میشود.
مدیر عامل آب منطقه ای استان بوشهر اظهار داشت: اگر هر سه شرط محقق شود و فقط هسته بارانزا وجود نداشته باشد با پاشش یدور نقره از طریق موشک یا هواپیما میتوان بارش ایجاد کرد.
نصب تیکنر در همه سنگشکنهای استان
مدیرعامل آب منطقهای استان بوشهر بیان داشت: برداشت سنگشکنها باید الزاما به سمت واریز کوهی برود چرا که رودخانههای جم دیگر ظرفیت برداشت ندارند.
رجایی تاکید کرد: اعتباری برای مطالعه این موضوع باید اختصاص یابد تا دیگر شاهد برداشت از رودخانه های جم نباشیم.
وی با بیان اینکه نصب دستگاه تیکنر در سنگ شکنهای استان الزامی شده است افزود: تا یک سال به سنگ شکن ها مهلت داده شده تا دستگاه را نصب کنند تا در مصرف آب ۷۰ درصد صرفه جویی شود.
این مسئول خاطر نشان کرد: ادامه شیوه سنتی برداشت آب و احداث حوضچه ها که هم مصرف بالای آب را به دنبال دارد هم محیط زیست را تحت تاثیر قرار می دهد به هیچ وجه قابل پذیرش نیست.
۵۰ هزار نفر در جم با تنش آب روبرو هستند
رجایی با اشاره به اینکه ۵ نقطه از استان دچار تنش آبی است، تاکید کرد: ۵۰ هزار نفر در جم با تنش آبی هم به لحاظ کیفی و هم کمی دست و پنجه نرم میکنند که ۲۰ هزار نفر در شهر جم به جز شهرکهای نفت، ۳۰ هزار نفر هم در روستاها با این وضعیت مواجهاند.
مدیرعامل آب منطقهای استان بوشهر افزود: خوشبختانه ریز دچار تنش آبی نیست.
رجایی مدیر عامل آب منطقه ای استان در جم بیان داشت:۵۰۰ میلیارد تومان برای دو پروژه بزرگ آبرسانی جم و سد باغان هزینه میشود که به ازای هر نفر جمعیت شهرستان ۷۰۰ هزار تومان هزینه میشود و تا سال ۱۴۰۴ هم آب شرب و هم آب صنعت از منابع زیر زمینی منفک میشود.
تاخیر در انتقال آب به جم
رجایی تصریح کرد: طبق برنامه ریزی ها، تا امروز باید آب پروژه شیرین سازی آب دریا به جم میرسید که به دلیل مشکل در تامین اعتبار این پروژه با تاخیر مواجه شده است.
وی ابراز امیدواری کرد: انتظار داریم تا پایان سال ۹۷، آب شرب لازم از طریق آب شیرین کن به جم برسد.
این مسئول با بیان اینکه طبق برنامه ریزی انجام شده، آب تامینی از طریق پروژه آبشیرینکن تا روستای کوری حیاتی در بخش مرکزی میرسد افزود: آب بخش ریز و بخش دیگر بخش مرکزی از طریق سد باغان تامین میشود.
وی خاطرنشان کرد: سد در حال احداث باغان با ظرفیت ۳۲ میلیون مترمکعب در سال، آب شرب بخش ریز و آب صنعت را تامین میکند.
پیشرفت ۱۷ درصدی سد باغان
رجایی تاکید کرد: پیشرفت فیزیکی سد باغان هم اکنون حدود ۱۷ درصد است که خط انتقال آن به بخش ریز از طریق شرکت پالایش گاز فجر جم تامین اعتبار می شود.
وی با اشاره به اینکه کل آب قابل برداشت و برنامهریزی سد باغان ۱۶ میلیون متر مکعب است گفت: مابقی آن تبخیر یا در زمین نفوذ می کند و یا به دلیل رسوبات سالیانه سد غیر قابل استفاده است.
این مسئول بیان کرد: از ۱۶ میلیون آب قابل برداشت سد باغان ۶ میلیون متر مکعب برای شرب و ۲ میلیون هم برای صنعت است.
مدیر عامل آب منطقهای استان بوشهر تصریح کرد: با اجرای دو پروژه بزرگ آبرسانی جم، چاههای شهرستان پلمپ و بهصورت پدافندی در اختیار آب منطقهای قرار میگیرد.