هارپ چیست؟
پروژه «HAARP» با عنوان کامل «High-frequency Active Auroral Research Program» یا برنامه پژوهشی یونوسفر فعال با فرکانس بالا در واقع یک پروژه نظامی بوده که آمریکایی ها در سال 1993 برای انجام تحقیقات بر روی اتمسفر زمین آن را آغاز کردند.
اما نکته جالب اینکه برای این طرح تحقیقاتی- نظامی آمریکایی ها تنها نبودند بلکه کشورهایی مانند روسیه ،کانادا ، ژاپن و اتحادیه اروپا نیز در این پروژه تحقیقاتی دارند.
آمریکایی ها ادعا کرده اند که این پروژه در واقع روی لایه یونوسفر جو زمین تحقیق کند اما برخی کارشناسان و پژوهشگران معتقدند این پروژه می تواند به عنوان یک سلاح مخوف در آید و لایه فوقانی جو زمین را برای ایجاد تاثیرات اقلیمی در سطح زمین تحریک کند.
ایجاد زلزله به کمک هارپ اولین بار از سوی چه کسی مطرح شد؟
هوگو چاوز رئیس جمهور مرحوم و مشهور ونزوئلا مدعی شد آمریکا با سلاح هارپ باعث زلزله مرگبار هاییتی شده است.
از سوی دیگر برژینسکی مشاور شناخته شده امنیت ملی ایالات متحده درباره هارپ می گوید: هارپ به عنوان سلاحی علیه کشورهای غیر متحد با واشنگتن است و تکنولوژی، روشهایی را در اختیار کشورهای بزرگ و قدرتمند جهان قرار میدهد تا به کمک آن بتوانند جنگهایی سریع و غافلگیرکننده راه بیندازند.
این در حالی است که دکتر ناصر حافظی مقدس، زمین شناس، مهندس زلزله شناسی و استاد دانشگاه درباره پدیده هارپ می گوید: «پروژه مطالعاتی هارپ درخصوص مطالعه اصول فیزیکی کنترل کننده یونسفر است که علاوه بر آمریکا چند کشور دیگر نیز در آن مشارکت دارند. هدف اصلی این پروژه بهبود ارتباطات رادیویی بوده است اگرچه ارتش آمریکا در این پروژه بدنبال کنترل و نظارت بر ارتباطات رادیویی می باشد. دکتر حافظی مقدس می گوید: « مطرح شده که آمریکا در ادامه پروژه جنگ ستارگان بدنبال نوعی سلاح الکترومغناطیسی جدید است که با فشرده سازی بخشی از یونسفر و انعکاس آن امواج الکترومغناطیسی با فرکانس بالا که قدرت حرارتی زیاد دارند را به مناطق مورد نظر در سطح کره زمین وارد کند. این مطلب فرضیه هایی است که مشخص نیست قابلیت اجرایی داشته باشد.
این مهندس زلزله شناسی به ارتباط هارپ و زلزله اشاره می کند و می گوید: منشأ شایعاتی که درخصوص ارتباط زلزله با پروژه هارپ وجود دارد شاید از این طریق می باشد که زلزله های بزرگ همراه با تغییرات وسیع در اتمسفر بالای منطقه کانونی می باشند و اغتشاشاتی را در کره یونسفر ایجاد می کنند. تلاشهایی جهت استفاده از این پدیده برای پیش بینی زلزله نیز در حال انجام است. اما اینکه با هدایت امواج الکترومغناطیس بتوان در یک منطقه زلزله ایجاد نمود توجیه علمی ندارد
دکتر حافظی در ادامه به زلزله خیز بودن هائیتی اشاره می کند و می گوید: «کشور هائیتی در حاشیه یک گسل فعال قرار گرفته است و در طول تاریخ زلزله های بزرگی را تجربه کرده است. زلزله اخیر این کشور با بزرگی 3/7 ریشتر نیز بیش از 60 پس لرزه نسبتاً بزرگ از جمله دو پس لرزه 6 ریشتری داشته است. بنابراین وقوع زلزله در این کشور و شرایط زلزله کاملاً طبیعی بوده است لذا این فرض که در اثر انفجار توسط آمریکا ایجاد شده باشد کاملاً مردود است. حتی فرض تحریک منطقه و وقوع زلزله طبیعی نیز برای یک زلزله بزرگ هفت ریشتری بسیار بعید است.»
از سوی دیگر مهران فاطمی استادیار گروه جغرافیا دانشگاه یزد می گوید: در آلاسکا، که مجموعه ی هارپ در آن واقع است افزایش بسیار غیر طبیعی را در سال ١٣٨١ مشاهده می کنیم که تعداد زمین لرزه ها به یکباره چهار برابر سال های قبل می شود. این تغییر ناگهانی شاید به دلیل آزمایشات تحقیقاتی مسئولین هارپ در این ایالت باشد.
وی افزود: ارتعاشات رادیویی هارپ باعث سرخ شدن لایه یونوسفر شده و این لایه را به نوسان در می آورد و موجب ایجاد صدا با فرکانس های کوتاه از ١ تا ٢٠ هرتز می شوند که فرکانس (ELF/ULF) نام دارند. این فرکانس ها پس از نفوذ به زمین، زلزله ایجاد می کنند. و با توجه به ازدیاد درصد زلزله در سطح ایران که متجاوز به ۴/٢٠۶ % بوده است میتوان به وجود تاثیرات دیگری در ایجاد زلزله های مصنوعی پی برد، خصوصا آنکه این ازدیاد پس از آغاز فعالیت های هارپ واقع شده اند.
دکتر محمدعلی رحمانی نیا، زمین شناس، کارشناس زلزله شناسی و استاد دانشگاه نیزدرباره هارپ میگوید: اگر زلزله طبیعی اتفاق بیافتد در لایه یونوسفر اختلالاتی ایجاد میشود و از این اختلالات ایجاد شده در واقع میتوان وقوع برخی زلزلهها را پیش بینی کرد، از همین موضوع آمریکاییان بحث هارپ را پیش کشیدهاند و در واقع با این اقدام میخواهند اذهان عمومی مردم جهان را فریب داده و به نفع خود از آن بهره برداری کنند.
اما مدیر بخش مرکز زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه و مسکن وقوع زلزله به دلیل سیستم هارپ در کشور را از بیخ و بُن نادرست اعلام کرد.
بیتالهی معتقد است: اظهارنظرها در رابطه با اینکه عامل وقوع حوادثی مانند زلزله "هارپ" است، غیرواقعی بوده و امکان ایجاد چنین سیستمی که زیرزمین را تحت تاثیر قرار دهد وجود ندارد.
وی با تاکید بر اینکه رکوردهای زلزله کاملا شناخته شده هستند، تاکید کرد: رکوردهای مربوط به انفجار یا سیستم هارپ نیز مشخص بوده و با رکوردهای زلزله کاملا متفاوت است.