البته آنها می گویند نرخ رشد ذخایر مواد هسته ای ایران در ماه های اخیر به واسطه تبدیل بخشی از این ذخایر به سوخت هسته ای، کاهش یافته است. به این ترتیب زمان برای دیپلماسی بیشتر با ایران همچنان باقی است. گزارش آژانس که انتظار می رود امروز (چهارشنبه)، منتشر شود، به ادامه نصب سانتریفوژهای بیشتر که برای عملیات غنی سازی مورد استفاده قرار می گیرند، اشاره شده است.
به گزارش رویترز، این سانتریفوژها شامل آی آر- 2 ام است که در صورت فعال شدن می تواند سرعت تولید اورانیوم غنی شده را به طور محسوسی افزایش دهد. این سانتریفوژها در تاسیسات نطنز نصب شده اند و تعداد آنها در ماه فوریه 180 دستگاه برآورد شده بود. اما پیش بینی می شود تعداد این نسل از سانتریفوژها در ایران در ماه های اخیر افزایش بی سابقه ای داشته باشد.
یک دیپلمات غربی در این زمینه اظهار داشت: ما انتظار داریم ایران سانتریفوژهای پیشرفته تری در نطنز نصب کند. دیپلمات دیگری نیز گفت: باور بر این است که ایران برای ساخت یک راکتور تحقیقاتی نیز اقدام کرده که کارشناسان می گویند می تواند راه جدیدی در اختیار جمهوری اسلامی قرار دهد تا از طریق آن مواد هسته ای با کاربرد نظامی تولید کند.
تحلیلگران هسته ای می گویند، نوع راکتوری که ایران در حال ساخت آن در شهر اراک است می تواند در تولید پلوتونیوم مفید باشد.
همچنین دیپلمات ها با اشاره به گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی می گویند، تولید اورانیوم غنی شده با غنای متوسط نیز مورد توجه مقامات آژانس قرار گرفته و گفته می شود این ذخایر نزدیک به سطح مورد نیاز برای تولید بمب هسته ای است. از زمانی که ایران غنی سازی 20 درصدی را آغاز کرده، توانسته 240 تا 250 کیلوگرم ذخیره داشته باشد.
اما باوجود افزایش این ذخایر، ایران همچنان سطح آن را پایین تر از خط قرمز اسرائیل نگاهداشته است. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در جریان سخنرانی سپتامبر گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل با ترسیم یک خط قرمز روی تصویر یک بمب، مدعی شد در صورتی که ایران از این خط قرمز عبور کند، گزینه نظامی اجرایی خواهد شد.
از آن پس برخی کارشناسان غربی و اسرائیلی ادعا می کنند ایران همچنان سطح ذخایر اورانیوم غنی شده خود را پایین تر از خط قرمز مورد ادعای اسرائیل نگاه داشته است.
گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در شرایطی منتشر می شود که دو مذاکره هسته ای اخیر بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین مذاکره کننده ارشد هسته ای جمهوری اسلامی و اتحادیه اروپا، به هیچ نتیجه ای نرسیده است.برخی در غرب ادعا می کنند با مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در ایران که 24 خرداد ماه برگزار خواهد شد، آمریکا و متحدانش در مورد نحوه برخورد با برنامه های هسته ای تهران تصمیم گیری خواهند کرد.