به نقل از دوهفته نامه صهیونیستی "مدار سنتر"، «جنگهای الکترونیک» در عرصه بین المللی در این اواخر شاهد تغییر و تحولات بیشماری در حوزه میدانی، تئوری و عملی بوده است. شاید مهمترین این نوع جنگها که در سالها و ماههای گذشته روی داده و شاهد آن بودهایم، حضور فعال آمریکا و اسرائیل به طور خاص و کشورهای غربی به طور عام در این میدان در قبال تنها بازیگر این جنگها در خاورمیانه، یعنی ایران بوده است.
جنگ بین این دو جبهه در عرصه جنگهای الکترونیک آنگونه که صاحبنظران بر آن تاکید میکنند، به شکل «حملات متقابل» بوده که تاسیسات و مراکز و حوزههای بیشماری از دو طرف درگیر را دربرمیگرفته است و موجب وارد آمدن زیانها و خسارتهای مادی و اقتصادی و روحی و روانی بسیاری به دو طرف شده که اگرچه درباره حجم و اندازه آن اتفاق نظر وجود ندارد، اما تمام کارشناسان بر وسعت این حجم و بازتابها و آثار برجای مانده از آن روی موسسات و مراکز و طرحهای اقتصادی و تکنولوژیکی و نظامی و غیرنظامی و در راس آنها طرحهای هستهای اتفاق نظر دارند، به ویژه برنامه هستهای ایران که جایگاه ویژهای را در عرصه بین المللی و به خصوص آمریکا و اسرائیل به خود اختصاص داده و تمام نگاهها را به خود جلب کرده است.
در این اواخر در اسرائیل صحبتهای بسیاری درباره جنگهای الکترونیک شده است و نمونه این امر را میتوان در سخنرانی «بنیامین نتایناهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در یکی از نشستهای کابینهاش ملاحظه کرد که گفت: اسرائیل روزانه در معرض حملات بیشماری در حوزه جنگهای الکترونیک قرار دارد و از این حیث ایران در راس کشورهایی است که در این نوع از جنگها اسرائیل را هدف قرار داده است.
این درحالی است که بسیاری از مراکز تحقیقاتی و اندیشکدههای اسرائیلی نیز توصیهها و در عین حال هشدارهای بیشماری را درباره لزوم اقدام اسرائیل در توجه به این عرصه و پیشرفت در آن انجام داده و بر ضرورت تسریع در آماده شدن اسرائیل در این عرصه از جنگها و مقابله با چالشهای جدید به خصوص آنچه که آن را «تهدید ایرانی» نامیده بودند، تاکید کردهاند.
در این ارتباط «گابی سیبونی»، رئیس برنامه «فضای الکترونیک و فرضی» اندیشکده تحقیقات امنیت قومی دانشگاه تلآویو اسرائیل مقاله بسیار مشروح و مفصلی تهیه کرده که قرار است، ماه آینده میلادی در فصلنامه «ارتش و استراتژی» دانشگاه تلآویو منتشر شود.
این مقاله در راستای طرح پژوهشی ارائه شده است که این اندیشکده آن را به اجرا گذاشت و به این نکته اشاره میکند که ایران تمام تلاش خود را به کار بسته است تا فعالیتها و حوزه کاری خود در عرصه جنگهای الکترونیک را توسعه و گسترش دهد و این توجه به شکل قابل ملاحظه و ملموس طی دو سال اخیر افزایش یافته است که چه بسا یکی از دلایل این توجه را باید در تاکید رهبر ایران بر این عرصه و توجه به فرصتها و در عین حال خطرات نهفته در این عرصه ملاحظه کرد و دلیل این مدعا تشکیل کمیتهای تحقیقاتی و مطالعاتی در این حوزه در مارس سالجاری میلادی در ایران است که بیانگر این توجه و اهتمام میتواند باشد.
در بعد دفاعی ایران تلاش میکند که دو هدف اصلی را در حوزه جنگهای الکترونیک محقق کند که اولین آن در ایجاد پوششی تکنولوژیک جهت حمایت و پشتیبانی از تاسیسات و ساختارهای زیر بنایی و محافظت از دادهها و اطلاعات حساس در زمینه حملات الکترونیک نمود پیدا میکند که نمونه آن را در حمله ویروس «استاکسنت» میتوان ملاحظه کرد.
اما دومین هدف دفاعی ایران در حوزه جنگهای الکترونیک مقابله و مبارزه با حملات الکترونیک در فضای مجازی توسط نیروهای معارض و کشورهای دشمن ایران است و در این راستا باید به این طرح ایران اشاره کرد که این کشور در صدد راهاندازی شبکه ارتباطات مستقل است.
در بعد هجومی ایران در حوزه جنگهای الکترونیک و فضای مجازی بر نظریه «جنگهای نامتقارن» تمرکز میکند و این نظریه مهمترین و اصلیترین عامل را در استفاده از قدرت ایران در این جنگها بازی میکند.
ایران به جنگهای الکترونیک و فضای مجازی به عنوان تاکتیکهای غیر متقارن کلاسیک مانند تروریسم و جنگهای نامنظم نگاه کرده و آن را وسیلهای تاثیرگذار و سودمند جهت وارد کردن زیانهای ملموس به دشمنی ملاحظه میکند که از بعد نظامی و تکنولوژیکی فراتر و بالاتر از آن است.
بر این اساس پیشبینی شده در صورت وقوع هرگونه جنگ الکترونیک بین ایران و غرب؛ ایران تلاش خواهد کرد که حملهای مجازی را علیه ساختارهای زیربنایی و حیاتی آمریکا و متحدانش مانند ساختارهای انرژی و نیرو و موسسات و نهادهای اقتصادی و شبکههای حمل و نقل و ارتباطات انجام دهد.
به همین دلیل ایران برای تحقق این اهداف استراتژیک خود حدود یک میلیارد دلار به توسعه و گسترش و خرید تکنولوژی مورد نیاز و آماده کردن کادرها و هیئتهای علمی و کارشناسی اختصاص داده و سرمایهگذاری کرده است و در این راستا در ایران شبکه گستردهای از موسسات و نهادهای آموزشی و تحقیقات علمی و پژوهشی و آکادمیک وجود دارد که در حوزههای تکنولوژی اطلاعات و مهندسی کامپیوتر و مهندسی الکترونیک فعالیت میکنند که در کنار آنها باید به مرکز تحقیقات تکنولوژی اطلاعات ایران اشاره کرد که اقدام به تشکیل گروهها و هیئتهای تحقیقاتی در حوزههای مختلف از جمله حوزه حمایت و محافظت از اطلاعات کرده است و این جدای از هیئتها و گروهها و تشکیلات دیگری است که در این ارتباط در ایران به چشم میخورند و از جمله آنها هیئتی وابسته به نهاد ریاست جمهوری است که اقدام به اجرای طرحهای تحقیقاتی در حوزه علوم و تکنولوژی کرده و اتحادیه اروپا و سرویسهای اطلاعاتی غرب مدعی شده است که این هیئت در اجرای برنامه هستهای ایران مشارکت داشته و دست دارد.