۰۹ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۹:۰۰
کد خبر: ۲۸۷۸۰
نشریه کریستین ساینس مانیتور در گزارشی به پیامدهای خروج احتمالی آمریکا از توافق هسته‌ای پرداخت.
به گزارش پایداری ملی، پایگاه اینترنتی نشریه کریستین ساینس مانیتور در گزارشی نوشت: کاخ سفید در حال فراهم کردن فرصتی است تا «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا، به وعده انتخاباتی خود مبنی بر لغو توافق هسته‌ای ایران عمل کند. برای این منظور یک فرصت 90 روزه دیگر تا پیش از ارائه گزارش سه ماهه سوم دولت آمریکا به کنگره در اختیار اوست تا وعده انتخاباتی خود را محقق کند.

کریستین ساینس مانیتور در ادامه نوشت: همه نشانه‌ها حاکی از آن است که در نوبت بعد، رویکرد رئیس جمهور نسبت به برجام تغییر خواهد کرد. چنین اقدامی از سوی واشنگتن، به طور گسترده ای دیدگاه خصمانه و ملی‌گرایانه ترامپ را توسعه می‌دهد، موضوعی که دقیقا با سیاست خارجی چندجانبه و بین المللی آمریکا در تضاد است.

خروج از توافق هسته‌ای ایران می‌تواند پیرو سریال خروج از توافقاتی باشد که ترامپ از اوباما به ارث برده است. توافق هسته‌ای که با ایران امضا شد، نمادی از تاکید اوباما بر رویکرد چندگانه در قبال مسائل بین المللی و دیپلماسی با دشمنان واشنگتن بود.

ترامپ پیمان تجاری ترنس - پسیفیک (بین کشورهای دو سوی اقیانوس آرام) را اندکی پس از ورود به کاخ سفید لغو کرد و در ماه ژوئن نیز از توافقنامه آب و هوایی پاریس خارج شد.

اما برخی از مقامات آمریکایی، اعضای کنگره و تحلیلگران منطقه‌ای هشدار می‌دهند خروج آمریکا از توافق هسته‌ای منجر به انزوای آمریکا خواهد شد؛ درحالیکه هدف ترامپ منزوی کردن ایران است.

برخی معتقدند برجام باید به قوت خود باقی بماند؛ اما می‌توان آن را سخت‌تر اجرا کرد. عده‌ای دیگر نیز توصیه می‌کنند دولت آمریکا به جای پرداختن به توافقی که برنامه هسته‌ای ایران را محدود کرده است، اجازه دهد این توافق کار خودش را انجام دهد و در عوض برروی آن چیزی تمرکز کند که "فعالیت‌های مخرب ایران در منطقه" می‌نامد.

«رابرت لیتواک» معاون رئیس مرکز ویلسون در واشنگتن، معتقد است اگر آمریکا از برجام خارج شود، توافق هسته‌ای به کار خود ادامه خواهد داد؛ اما رویکرد سیاسی آن تغییر می‌کند.

وی در ادامه اظهار داشت: در توافق هسته‌ای، آمریکا و دیگر کشورهای جهان مقابل ایران قرار گرفتند. اما اگر آمریکا به تنهایی از این توافق خارج شود، ممکن است به نفع ایران تمام شده و همه جهان در مقابل آمریکا قرار بگیرد.

شاید به همین دلیل است که «باب کورکر»، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، هفته گذشته گفت: خروج از برجام باید از سوی ایران باشد نه آمریکا. زیرا آمریکا نیاز دارد که متحدانش در کنارش باشند.

اما به نظر می‌رسد رئیس جمهور آمریکا صرف نظر از اینکه آمریکا تنها شود یا نه به دنبال برهم زدن این توافق است.

ترامپ هفته گذشته پیشنهاد «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا، را برای تایید پایبندی ایران به توافق هسته‌ای پذیرفت؛ اما به تیمی از کارشناسان امنیت ملی این کشور دستور داد تا مدارک و اسناد لازم برای خروج از این توافق را برای سه ماه آینده و زمان تایید مجدد برجام گردآوری کنند. 

ترامپ همچنین هفته پیش در مصاحبه با وال استریت ژورنال تلویحا اعلام کرد که در گزارش سه ماهه بعدی، پایبندی ایران را به توافق هسته‌ای تایید نخواهد کرد. وی با صراحت گفت: اگر دست من بود همان 180 روز پیش (اشاره به زمان ورود به کاخ سفید) پایبندی آنها (ایران) به توافق هسته‌ای را تایید نمی کردم. 

در هر حال،‌ تا آن زمان باید منتظر ماند و دید او درصورت تصمیم به خروج از برجام چگونه می‌خواهد متحدان اروپایی آمریکا را با خود همراه کند. 

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر