با توجه به شرایط جهان اسلام و جهان عرب می توان گفت عربستان سعودی در شرایطی نیست که بتواند یک اتحادیه نظامی قدرتمند در قبال ایران ایجاد کند و بتواند با استناد به آن معادلات منطقه را بر هم زند.
عربستان سعودی تلاش کرد چنین اتحادیه ای را زمان حمله به یمن ایجاد کند و خود بر کرسی رهبری این اتحادیه بنشیند. رهبران پاکستان و مصر علیرغم اینکه بسیار به کمک های اقتصادی عربستان وابسته بودند به هیچ وجه حاضر نشدند با عربستان سعودی همکاری کنند. ترکیه هم قول همکاری را داد اما همکاری ای در کار نبود. کشورهای عرب حوزه خلیج فارس هم رسما اعلام کردند با عربستان سعودی در این ماجرا همپیمان هستند، اما به جز امارات عربی متحده که اخیرا با عربستان در ماجرای یمن دچار اختلاف شده، هیچ همکاری ای با این کشور انجام ندادند.حتی کشورهای پیش پا افتاده عربی و اسلامی هم از همراهی با عربستان سعودی در این ماجرا خودداری کردند وفقط با موضع گیری سیاسی پول عربستان را چپاول کردند.
حال وقتی ماجرا به ایران بر می گردد شرایط بسیار پیچیده تر می شود.عربستان سعودی — امارات عربی متحده — قطر و ترکیه امروزه با مصر اختلافات شدید دارد و در سوریه و شمال آفریقا رو در روی هم قرار دارند. طرفداران عربستان سعودی و امارات عربی متحده در لیبی با طرفداران قطر و ترکیه درگیر می باشند. در یمن عربستان سعودی با امارات عربی متحده اختلافات شدید دارند. کویت هم از همان ابتدا تلاش داشت که خود را از این ماجرا ها به دور نگاه دارد.
عربستان سعودی که از ایجاد اتحادیه نظامی و یا ارتش اسلامی سنی و اتحادیه نظامی عربی و ارتش عربی در قبال ایران مایوس شده اینبار به فکر ایجاد چنین اتحادیه و ارتش متحد کشورهای عرب حوزه خلیج فارس افتاده که این هم ظاهرا نتیجه نداده.
آرزو های عربستان برای رهبری ارتش کشورهای اسلامی به عربی به منطقه ای خلاصه شد اما هیچ کدام جواب نداده اند چون رهبران این کشورها عربستان را در حد و قواره ای نمی بینند که بخواهند تحت رهبری آن قرار گیرند.
سران عربستان سعودی هنوز متوجه نیستند که امروزه
با زور نمی توانند خواسته خود را بر دیگران تحمیل کنند و اگر ایران توانسته
در کشورهای دیگر متحد برای خود ایجاد کند به این دلیل است که ایران یک خط و
مشی و یا دیدگاه فکری بنیادی که به آن ایدئولوژی می گویند را مطرح کرده و
بسیاری از مسلمانان چه شیعه چه سنی این دیدگاه را قبول کرده اند و حاضر
هستند به آن بپیوندند.
ایران تلاش نکرده خواسته خود را بر دیگران تحمیل کند. دیگران با خواسته خود به این ایدئولوژی پیوسته اند. در جبهه ای که ایران ایجاد کرده هم شیعه هست و هم سنی و هم حتی مسیحی و ایزدی و… عرب و فارس و ترک و کرد و بربر و… همه این ایدئولوژی را پذیرفته اند چون ایران تفکری را مطرح کرده که فراتر از مذهب و قومیت است و به این دلیل است که می تواند از افغانستان گرفته تا شمال آفریقا نفوذ داشته باشد.
سران سعودی باید درک کنند دورانی که کشورها لشکر کشی می کردند و با زور شمشیر دیدگاه خود بر دیگران را تحمیل می کردند گذشته اگر هم افرادی مانند نخست وزیر انگلیس این حرف ها را می زنند و به آنها دلگرمی می دهند به این دلیل است که می خواهند سر آنها کلاه بگذارند و سر وقت پشت آنها را خالی خواهند کرد.
شاید پیشنهاد امیر کویت و قبل از وی امیر قطر و قبل از وی مقامات ایرانی بهترین راهکار برای حل همه مشکلات عربستان سعودی باشد، ای کاش مقداری در مورد این راهکار یعنی گفتگو تامل بیشتری می کردند و مشاورینی که تلاش دارند با چاپلوسی دار و ندار آنها را غارت کنند کنار می زدند.
منبع: اسپوتنیک