دستبند الکترونیکی زندانیان، پرونده الترونیکی سلامت، سامانه هوشمند کنترل ترافیک و سامانه هوشمند از جمله پروژه های مطرح در حوزه اینترنت اشیاء در کشور می باشند
یوسفینیا، عضو هیئت مدیره انجمن پدافند غیرعامل شعبه تبریز در کنفرانس اینترنت اشیاء در دانشگاه فنی و حرفه ای اظهار داشت: حدود نیمی از مقالات تالیفی مربوط به اینترنت اشیاء در حوزه امنیت میباشد چرا که نشان داده شده که دنیا از بحث حفرهها و آسیب پذیریهای امنیتی اینترنت اشیاء متاثر خواهد بود. فیلمهای با تکنولوژی بالا که امروزه می بینیم نمونه هایی از مباحث امنیتی مرتبط با اینترنت اشیاء را نشان میدهند که در آینده نزدیک در زندگی روزمره آنها را به عینه لمس خواهیم کرد.
گفته می شود در آینده نه چندان دور افرادی که به هر طریقی مثلا با تلفن همراه به اینترنت وصل می شوند به ابزارهایی برای حمله به زیرساخت های کشورهای دیگر تبدیل خواهند شد که قابلیت رهگیری هم نخواهد داشت که اصطلاحا به آنها حملات DDOS گفته می شود.
این نوع حملات اینترنتی اخیرا کشور ما را به شدت متاثر کرده است. کمتر از سه ماه پیش عربستان حملات شدیدی به دو سه سایت کشور داشت که برای مدتی این سایتها از سرویس خارج شدند.
اگر روزی برسد که اینترنت اشیاء در دنیا فراگیر شود و فکری به امنیت آن نشود با مشکلات بسیار عمده ای برخواهیم خورد چه از لحاظ امنیت عمومی و شخصی که اطلاعات افراد به سرقت نرود و چه امنیت ملی و منطقه ای.
مدرس اداره کل پدافند غیرعامل در بخش دیگری گفت که اخیرا در کنفرانسی که در کشور برگزار شد بانک شهر اعلام کرد که این بانک بعنوان اولین بانک ایرانی در حال راه اندازی NFC در کشور است که اگر این اتفاق بیفتد کسب و کارهای فراوانی را ایجاد خواهد کرد.
NFC بعنوان یکی از مکانیزم های ارتباطی اینترنت اشیاء مورد توجه قرارگرفته چرا که برای ارتباطات شخصی و محرمانه مانند پرداخت های مالی از آن می توان استفاده کرد چرا که این تکنولوژی در فاصله بسیار نزدیک در حد 2 سانتیمتر دیتا انتقال می دهد لذا امکان ورود هکر به این فضا تاحدی غیرممکن است.
به لحاظ اهمیت بحث امنیت امروزه سعی بر آنست که روی تکنولوژی های ارتباطی کار کنند که میزان ریسک آن بسیار پایین باشد. بلوتوث در مقایسه با NFC حوزه عمل بزرگتری در حد چندین متر دارد لذا امکان ورود هکر به این فضا بسیار محتمل است.
وی در بخش دیگری به کاربردهای اینترنت اشیاء پرداختند. در حوزه محیط زیست، گفته می شود که اینترنت اشیاء می تواند جهان ما را سبزتر کند. حسگرهای اینترنت اشیاء می تواند آلودگیهای محیطی از جمله آب، هوا و سایر منابع زیستی را کشف و اعلام کنند.
در حوزه کشاورزی سیستمهای مکانیزه آبیاری می توانند با استفاده از داده های حسگرهای اندازه گیری رطوبت خاک میزان آبدهی به گیاهان و درختان را طوری تنظیم کنند که در مصرف آب صرفه جویی شده و همچنین گیاه به میزان نیاز آب مصرف نماید.
در این رابطه ایشان اعلام کردند که حدود یک ماه پیش وزیر نیرو قرارداد راه اندازی سیستمی را با یک شرکت دانش بنیان امضاء کرد که برداشت آب چاه ها توسط پمپها از راه دور کنترل شود. در حوزه زیرساخت های شهری اینترنت اشیاء می تواند سطح خدمات دهی شهری به میزان قابل توجهی ارتقاء دهد.
وی به بحث تبریز 2018 اشاره کرده و گفت که متخصصین کامپیوتر و الکترونیک خیلی کار می توانند انجام دهند بعنوان مثال می توان بستری ایجاد کرد که مسافر یا گردشگری که کنار خیابان می ایستد بتواند بدون هیچ مشکلی و براحتی بتواند به مقصد خود مراجعت کند.
در حوزه پزشکی نیز در بحث پرونده سلامت افراد و انتقال برخط و دوره ای فاکتورهای حیاتی افراد از طریق حسگرهای موجود در گوشی، ساعت و یا مچ بندهای هوشمند به مراکز بهداشتی نیز می تواند تحول بزرگی دراین حوزه ایجاد کند.
یوسفی نیادر مورد وضعیت IOT در ایران نیز ابراز داشت که کشور ما بیستمین کشور استفاده کننده از این تکنولوژی در دنیاست. دستبند الکترونیکی زندانیان، پرونده الترونیکی سلامت، سامانه هوشمند کنترل ترافیک و سامانه هوشمند از جمله پروژه های مطرح در حوزه اینترنت اشیاء در کشور می باشند.
در ایران نخستین سکوی آموزشی و پژوهشی اینترنت اشیاء در دانشگاه علم و صنعت راه اندازی شد و این دانشگاه نام خود را بعنوان پنجمین دانشگاه دنیا که به تحقیق و پژوهش مبحث IOT می پردازند ثبت کرده و در این دانشگاه آزمایشگاهی برای جذب و اجرای پروژه های حوزه اینترنت اشیاء راه اندازی شده است.
وی در پایان به میزان کسب و کاری این تکنولوژی در دنیا و کشور در حال ایجاد است اشاره و بر اهمیت ایده های نو در حوزه IOT و کارآفرینی حاصل برای نسل جوان و متخصصین حوزه IT تاکید داشت.