با کمی تامل می توان دریافت که تمامی امکاناتی که این روزها با همه اعتماد خود به آن ها تکیه می کنیم، از تراکنش ها و نقل و انتقالات مالی در کارت های اعتباری گرفته تا GPS گوشی های هوشمند، تماما وابسته به ماهواره هایی ست که با کیلومترها فاصله در فضا درحال گردشند. اما اگر سیستم امنیتی این ماهواره ها به خطر بیفتد چه خواهد شد؟
به گزارش پایداری ملی، امنیت در دنیای تکنولوژی حرف اول را می زند. گوشی های هوشمند، گجت ها، سیستم های کامپیوتری و حتی کارت های اعتباری بدون تجهیز به سیستم امنیتی تعریف شده، همانند بمب های ساعتی عمل می کنند و هر لحظه امکان از دستبرد به اطلاعات شخصی را برای کاربر بوجود می آورند.
مثال های یاد شده مدل های کوچکی از گجت هایی هستند که در صورت غفلت اطلاعات شخصی کاربران را به باد می دهند اما در صورت بروز این حوادث در مدل های کلان چه باید کرد؟ به گفته کارشناسان تمامی اطلاعات ذخیره شده کارت های اعتباری و یا اطلاعات GPS گوشی های هوشمند، به صورت امواج ماهواره ای مورد انتقال قرار می گیرند حال آنکه با گذشت سال ها از طراحی و تجهیز این ماهواره ها، خطرات سایبری بسیاری تکنولوژی امنیتی این سیستم ها را تهدید می کند.
به گفته جف متیو (Jeff Matthews)، مدیر موسسه تحقیقاتی هوا و فضا در دانشگاه نیویورک، با توجه به ازکار افتادگی و عدم بروزرسانی سیستم های امنیتی در ماهواره ها، بسیاری از تجهیزات نیاز به تعویض و برنامه ریزی مجدد دارند. چرا که طبق تحقیقات انجام شده، ماهواره ها و اطلاعات حفاظت شده آن هدف بعدی هکرها و سارقین سایبری به شمار می رود. وی در ادامه افزود: مسئله حفاظت از سیستم های امنیتی و اطلاعاتی ماهواره ها مسئله تازه این سازمان به حساب نمی آید، بلکه سالیان بسیاریست که این موضوع در صدر اولویت بندی های سازمان هوا و فضایی آمریکا (ناسا) قرار دارد. اما این مسئله با وجود پیشرفت بی شائبه تکنولوژی و همچنین فراگیر شدن آن از طرفی و قدیمی شدن سیستم های امنیتی تعریف شده در ماهواره ها از سویی دیگر باعث شده است تا متخصصان را بر آن دارد تا با بازنگری به موضوع امنیت در ماهواره ها از سرقت های کلان سایبری جلوگیری کند.
سیستم های قدیمی عامل تهدید
با توجه به زمان پرتاب این ماهواره ها در مدار زمین، می توان تخمین زد که با گذشت سه دهه تکنولوژی پیشرفت بسیاری داشته است و آن چه امروزه در ماهواره های سی ساله وجود دارد، یک تهدید بزرگ امنیتی به حساب می آید. برای مثال تکنولوژی GPS که آن روزها یک تکنولوژی دست نیافتنی تلقی می شده است، امروزه به عنوان ساده ترین امکانات در گوشی ها، گجت ها و حتی برخی ساعت ها وجود دارد.
جیمی سانترل(Jim Cantrell) مدیر ارشد پایگاه فضایی نیویورک معتقد است، امروزه به جرات می توان گفت سیستم ماهواره ای GPS از بزرگترین ابزار برای یافتن مسیرها، هماهنگی نقل و انتقال و یافتن مسیرهای صعب العبور است. حال آنکه با تصور هک شدن ماهواره ها و از کار افتادن GPS، تمامی اطلاعات نقشه های ماهواره ای مورد استفاده در پروازها، کشتیرانی و … از بین خواهد رفت و جهان عملا از کارافتادگی در جابه جایی را تجربه خواهد کرد.
این تهدید در زمینه کارت های اعتباری و نقل و انتقالات مالی نیز به چشم می خورد. مبالغ بسیاری که پس از سرقت های اطلاعاتی ماهواره ها از دسترس خارج خواهند شد.
برنامه ریزی هکرها در سرقت اطلاعات
دانشمندان ناسا با ابراز نگرانی از تهدیدهای موجود در زمینه سرقت اطلاعات ماهواره ای، جایگزینی و برنامه ریزی از راه دور را تنها راه جلوگیری از این گونه حملات سایبری عنوان کرده اند. به اعتقاد کارشناسان حملات سایبری احتمالی به ماهواره های مستقر در مدار زمین، می تواند نوعی حمله تروریستی در ابعاد وسیع تلقی شود. چرا که این تهدیدات ارتباطات ملموسی با زندگی تک تک افراد جهان دارد.
متخصصین هوا و فضا پیشنهادات بسیاری را برای مهار این نوع تهدیدات و جلوگیری از وقایع غیر قابل جبران داده اند. یکی از موثرترین راه حل های پیشنهادی محافظت از سیستم های امنیتی موجود و در کنار آن قدرتمند کردن این تجهیزات است. این امر تنها در صورتی عملی خواهد شد که ماهواره دیگری به عنوان پشتیبان در مدار قرار گرفته و عملیات تعمیر و تجهیز را به صورت خودکار انجام دهد.
کارشناسان پیش بینی می کنند تا پایان سال ۲۰۱۷ متخصصین ناسا ماهواره دیگری را برای مرمت و بازسازی ماهواره های قدیمی در معرض خط سرقت به فضا اعزام کنند.