یک روزنامه معتبر بریتانیایی از ادامه کارشکنی آمریکا در مسیر اجرای برجام خبر داد و گزارش داد که بانکهای خارجی بدون ضمانت های لازم از سوی آمریکا قادر به سرمایه گذاری در ایران نیستند.
به گزارش پایداری ملی، روزنامه فایننشال تایمز در تحلیلی نوشت: جان کری وزیر خارجه آمریکا جولای 2015 میلادی توافق تاریخی با ایران را اعلام کرد. انتظار می رفت که این توافق هسته ای با ایران بخشی از میراث بزرگ اوباما باشد. در مقابل متوقف شدن فعالیت های هسته ای ایران، واشنگتن متعهد شد تا بسیاری از تحریمها را بردارد، اقدامی که می توانست مسیر جریان یافتن پول به ایران را هموار کند تا رشد و رونق اقتصادی این کشور بهبود یابد.
ولی با گذشت یک سال از اجرایی شدن برجام، این روند مطابق با انتظارات نبوده است. بسیاری از جمهوریخواهان در آمریکا هنوز با توافق هسته ای مخالف هستند و دونالد ترامپ اعلام کرده است که در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، توافق هسته ای با ایران را پاره خواهد کرد.
ولی اتفاقات اصلی و مهمتر در پشت پرده در حال وقوع است، به دور از رقابت های انتخاباتی آمریکا، یک شورش آرام و بیصدا نیز در بین بانکداران بین المللی در حال شکل گیری است. این شورش آرام و بیصدا این مساله را برای ایران سخت خواهد کرد تا از منافع توافق هسته ای بهره مند شود.
بسیاری از بانکداران بین المللی نگران آن هستند که در صورت معامله و همکاری با ایران، وزارت دادگستری آمریکا چگونه با آنها برخورد خواهد کرد.
در سالهای اخیر، بانکهای آمریکایی اجازه همکاری با بانکهای ایرانی را نداشته اند. و زمانی که جان کری سال گذشته توافق هسته ای را اعلام کرد، بر این مساله تاکید داشت که این تحریمهای خاص لغو نخواهد شد.
چیزی که جان کری اعلام کرد، این بود که واشنگتن تحریمهای طولانی علیه بانکهای غیر آمریکایی را که قصد همکاری با ایران دارند، لغو می کند. وی اوایل امسال نیز از بانکهای اروپایی خواست تا برای همکاری با ایران، اقدام کنند تا فعالیت های اقتصادی ایران رونق پیدا کند.
وزارت خارجه آمریکا با انتشار بیانیه مشترکی با دولتهای اروپایی، قول داد تا مانع از گسترش فعالیت های تجاری و اقتصادی با ایران نشود و شرکتهای بین المللی یا موسسات مالی تا زمانی که از قوانین معتبر تبعیت کنند، با مجازات های آمریکا روبرو نخواهند شد.
از نظر تئوری، بانکهای غیر آمریکایی دلایل زیادی دارند تا از منافع کسب و کار و همکاری با ایران بهره مند شوند. بانکهای اروپایی تشنه دستیابی به فرصت های کسب و کار با سود بالا هستند، آن هم با توجه به نرخ بهره پایین در غرب. بانکهایی مثل دویچه بانک، بی ان پی پاریباس، استاندارد چارترد، و اج اس بی سی سابقه طولانی در همکاری با ایران دارند. ماه گذشته شرکتهای زیمنس و رولز رویس مذاکره برای سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران را آغاز کرده اند.
ولی اینجا یک مشکل بزرگ وجود دارد. از سال 2010 تاکنون وزارت دادگستری آمریکا ، بانکهای غیر آمریکایی را 15 میلیارد دلار جریمه کرده است که این مساله به خاطر نقض تحریمها ، پولشویی و نقض قوانین مقابله با تروریسم بوده است.
بانک بی ان پی پاریباس در سال 2014 به خاطر همکاری با ایران، کوبا و سودان بیش از 8.9 میلیارد دلار جریمه شده است.
این سابقه نگران کننده، بسیاری از بانکهای اروپایی و آسیایی را نسبت به همکاری با ایران مضطرب کرده است. این بانکها از وزارت خارجه آمریکا خواسته اند تا تضمین دهد که در صورت همکاری با ایران، آنها را مجازات نخواهد کرد. ولی جان کری تاکنون نخواسته یا نتوانسته است وزارت دادگستری آمریکا را متقاعد نماید تا چنین تضمینی بدهد. بنابراین بانکهای غیر آمریکایی تمایلی برای همکاری با ایران نشان نمی دهند.
استیوارت لوی مقام ارشد بانک اچ اس بی سی تاکید کرد: این یک موضع بسیار گیج کننده است که دولت آمریکا اتخاذ نموده است. تا زمانی که هیچ تضمینی از سوی مقامهای قضایی آمریکا وجود نداشته باشد، بانکهای بین المللی تمایلی برای تبعیت از درخواست جان کری و همکاری با ایران نخواهند داشت.